Nietolerancja laktozy a karmienie piersią

Córka piję bebilon pepti. Jest on tylko na receptę.

Mówi się, ze jeśli alergia jest od początku to może się cofnąć, natomiast jeśli nabyliśmy ją jako osoby dorosłe to niestety, alergia z nami zostaje

Alergia może się cofnąć ale nie musi. Różnie bywa.

Aneta Wcale nie jest tylko na receptę. Można kupić w aptece ale wtedy jest całkowicie odpłatne. No i bebilon pepti jest dla dzieci uczulonych na białko mleka krowiego i częściowo na laktoze.
Wiem o tym bo ja też je miałam je w domu pediatra nam przepisuje na alergie na bmk. A jak w ciąży miałam mało mleka a w pewnym momencie zupełnie nie miałam to dawałam Synowi żeby otrzymywał produkty mleczne.

Ja pytałam się lekarza to powiedział, że te mleko jest tylko na receptę. W aptece mi powiedzieli to samo.

Ja kiedyś też od lekarza poszłam prosto do apteki i niestety musiałam się cofnąć do lekarza po receptę. Lekarz myślał, że dany lek jest już bez recepty. A w systemie wyświetliło, że jest on bez recepty. Bo nikt tego już jakiś czas nie zaktualizował i wszyscy lekarze mieli błędne informację.

To jestem w szoku bo mi mówili zupełnie co innego. I jeszcze lekarz dodał, że będzie wypisywał ze zniżką żeby było taniej. Bo bez recepty i tak nie kupię tego mleka więc będę musiała przychodzić do niego po recepty.

Aneta owszem będzie Ci się bardziej opłacało iść po receptę bo wtedy odpłatność jest 30% aczkolwiek jeśli mleko się słończy w najmniej oczekiwanym momencie możesz iść do apteki i kupić całkowicie płatnne.

Oczywiście, że lepiej kupić ze zniżką. Więc będę chodzić po receptę.

Bebilon pepti jak najbardziej można kupić w aptece i bez recepty, ale tak jak Kasia pisze jest wtedy droższe, a z receptą mamy refundację.
A wracając do problemu głównego to podobnie jak już dziewczyny wspomniało poza laktozą obstawiałabym problem również ze skazą białkową. O ile laktozy nie wyeliminujesz, tak białko już tak, więc na pewno warto spróbować, by uratować kp. Świetnie, że podajesz również probiotyk. Sama kupka, żółta, wodnista nie jest kupką złą, zwłaszcza, że przy kp tak często właśnie jest lub tej kupki nie ma znowu np. 10 dni i też jest ok, jeśli nie ma żadnych innych dolegliwości. Po eliminacji białka w diecie należy dać sobie z 2 tygodnie i obserwować.
Co do pupy to polecam zrezygnować z chusteczek i zmienić pieluchy. Zdarzało się, że pieluchy używane długo przy problemach z pupą tylko pogarszały sprawę. Zmieniałam na inne, a za jakiś czas można próbować wrócić do “starych”. Spróbuj kąpieli w krochmalu, z kremów sprawdził się u nas również nivea na odparzenia.
Najważniejsze, że maluch dobrze przybiera na wadze.

Tak dieta eliminacyjna powinna być trzymana minimum 2 tygodnie bo w razu gdyby to chodziło o alefoe alergeny musi zniknąć z naszego organizmu.

Witam,
Panie już tu wiele napisały, ja tak dodam jeszcze: po pierwsze można spróbować wydłużyć karmienia, nie 5-7 minut, a 10-15 z jednej piersi, poza tym można “przyznać” jedną pierś na 2-3 godziny. To znaczy, nakarmić dziecko np. z prawej piersi i przez kolejne 2 godziny jeśli dziecko chce jeszcze jeść, to dawać tę samą pierś, nie zmieniać za każdym razem. Po 2 godzinach zmiana i to samo z lewą piersią.
Po drugie, może być alergia. czy nietolerancja na jakiś inny składnik pokarmowy, np. białko mleka krowiego. Tutaj trzeba by spróbować diety eliminacyjnej, ale to warto robić pod kontrolą pediatry i ewentualnie po poradzie dietetyka, żeby dobrze dobrać produkty.

U mnie córka jest właśnie uczulona na białka mleka krowiego. Ostatnio zjadła bułkę i ją wysypał. Córka jest pod kontrolą lekarza. Póki co ma przepisana tylko jedną maść, która jest sterydem. Ale jest używana sporadycznie. Raz na dwa czy trzy miesiące. Bardzo uważam by córka nie jadła białka, nie zawsze się da, a po drugie od czasu do czasu trzeba próbować czy skaza białkowa przechodzi.

Witam , Mamy 3 latka z AZS i alergią na laktozę , jajka itd .... , który do snu pije jeszcze często mleko Nutramigen 3 LGG Complete , niestety już w Polsce go praktycznie nie ma . Mleko Nutramigen pił od urodzenia 1,2, a teraz 3 . Z tego co gdzieś wyczytałam , to dlatego, że nie będzie już refundowane . W Niemczech normalnie jest ( dla dzieci na niemiecką receptę jest za darmo ) , ale na polską receptę tylko można kupić na 100 % ( tj. około 24 - 27 Euro za 400g ) . Dlatego chciałam zapytać , czym mogę zastąpić takie mleko dla alergika i dostępne w polskich aptekach ? Mleko bez laktozy , kazeiny .....

Eqona przed podjęciem decyzji o zmianie mleka, zawsze zaleca się skonsultowanie się z pediatrą, aby dostosować dietę dziecka do indywidualnych potrzeb i zapewnić odpowiednią suplementację składników odżywczych. Czy masz taką możliwość? Lekarz powinien najlepiej doradzić. Znajoma podawala Bebilon Pepti Syneo 2. Natomiast lekarz zalecił jej po ukonczeniu 1 roku zycia diete bez podawania mleka i konsultacje z dietetykiem w celu ułożenia diety. 

Tez zawsze informowałam lekarza :)

Dziewczyny możecie też zamówić darmowe próbki mleka z Capri Care czyli mleko kozie zobaczycie. Oczywiście jeśli pediatra się zgodzi. My karmimy sie tylko mlekiem z piersi ale jeśli macie takie problemy może warto wypróbować. 

a to ciekawe.. dziewczyny, porównywała któraś?

Ale 1,2 czy 3 to zupełnie inny sklad kaloryczny i witaminowy . Gdy się powinno je zmienić to się to robi bo dziecko ma większe potrzeby czy kaloryczne czy też witaminowe i nie można być wiecznie na jedynce bo będą niedobory 

Ja porównałam skład mojego mleka i cukru jest niewiele wiecej ale za to witamin już tak. Nie trzeba się tak ramowo trzymać tego wieku ale jednak trzeba zmieniać. No no jak mamy jeszcze opakowanie jedynki a dziecko kończy 6 miesięcy to bez przesady żeby wyrzucić i kupić dwójkę. Ten tydzień czy nawet miesiąc można podać niższe ale moim zdaniem zmieniać 

No też właśnie tak mi się wydawało, najbardziej te zapotrzebowanie energetyczne czyli kalorie, ale przecież ilość witamin też musi być inna w zależności od wieku.