Moja córka ma 4 msc jest karmione tylko i wyłącznie piersia. Dotychczas nie mieliśmy problemów z załatwianiem się 1, 2 kupki dziennie ale od około 2 tygodni córka robi kupke co 2 , 3 dni o bardzo nieprzyjemnym zapachu i wodnistej konsystencji jest tak napigmentowana , że wygląda jak pomarańczowa farba konsystencji wody,do tego od 2 tygodni nie zrobila kupki do pampersa a jedynie jak ja przewijam i przyjade chusteczka po odbycie jakby dopiero się odblokowuje i robi kupe na przewijak. Między kupami puszcza baczki o bardzo nieprzyjemnym zapachu. Czy może to być od soków marchwiowych? I dlaczego córka nie robi kupki do pampersa?
Dodam, że soki marchwiowe pije oczywiście ja nie corka
Nie boli jej brzuszek , czasami tylko prze i zamiast kupki puszcza baczki ale nie zauważyłam żeby miała jakiś duży problem z tym. Soków nie pilam przez 3 dni to w tym czasie nie zrobila żadnej kupki. Zgadzam się atlas by się przydal
Na bączki spróbuj jej dać espumisan to może ją szybciej odgazuje.Ze nie robi kupki do pampersa tylko na przewijak to może dlatego że jak ją przewijasz to unosisz nózki, może wtedy lepiej jej “idzie” Po soku może tak być i pewnie lekarz zaleci jak na razie odstawienie go albo rzadsze picie.
Co do atlasu to kiedyś na stronie Bebiko czy Bobovita (nie pamietam dokładnie)były rysunki kupek jakie są prawidłowe a jakie moga niepokoić.
Spróbuj wprowadzić probiotyk, on pomaga jelitkom my dajemy dicoflor, polecam też biogaję spróbuj jeden albo drugi.
Ja tez bym dala probiotyk, ale skonsultowalabym sie tez z lekarzem, bo mi to wyglada po prostu na biegunke. A jesli pijesz duzo sokow marchwiowych to kupki moga byc bardziej pomaranczowe. Ewentualnie istnieje mozliwosc ze niestety te Twoje marcheweczki nienajlepie wplywaja na zoladek maluszka
Właśnie muszę się skonsultować się z pediatra ,tylko teraz taki okropny okres chorób, że nie chce jej ciągnąć do przychodni. Odstawie soki i zobaczę co dalej.
Rzeczywiście wygląda jakby córeczka miała problem ze zrobieniem kupki i odblokowuje sie gdy unosisz jej nóżki i przecierasz pupe. Co do koloru to moze byc od soków. Moze to przez te soki córka robi kupke co kilka dni? Moze jej ciężko i stad baczki. Tez podawalabym wtedy Espumisan, zobaczysz czy jej przejdzie.
Jezeli nadal będzie Cie to niepokoic to warto skonsultować to z lekarzem. Jezeli boisz sie wziąć Małą do przychodni to moze jest mozliwosc poprosic o wizyte domową. Albo moze masz numer do poloznej i z nią można się skonsultować?
Właśnie marwi mnie to, że kupe robi jedynie tak jakby z pomocą przez podnoszenie nóżek i pobudzenie odbytu chusteczka. W piątek była u nas pielęgniarka środowiskowa i powiedziała,że kupki mogą być takie od soku i że w dobrże,że pije bo wtenczas sposób dostarczam witamin.jutro spróbuję skontaktować się z pediatra telefonicznie może mnie uspokoi
Luźniejsze kupki mogą być od soku marchwiowego,bo surowa marchew rozluźnia kupkę.Niewątpliwie jest źródłem witamin,ale prawdopodobnie nie służy Twojemu dziecku,więc zrezygnuj z niej teraz .
Wprowadź krople probiotyku np. Dicoflor. Twoje dziecko z czasem będzie robić mniej kupek niż na początku.Ale dlaczego nie potrafi do pampersa?
Czekamy na wiadomość co powiedział lekarz.
Tez mi się wydaje, że powinnaś odstawić sok marchewkowy i zobaczyć czy wtedy nie będzie lepiej. Mi położna na bóle brzuszka poleciła żebym piła rumianek i faktycznie nam to pomogło.
Też ń ślę, żeby odstawić sok marchewkowy, bo może małej nie służyć.
Z tym przecieraniem chusteczka po odbycie nam pielęgniarka pokazała, gdy córką miała duży problem z twardym stolcem. Lekki ucisk w odpowiednim miejscu powoduje rozluźnienie zwieraczy, ale kazała nie korzystać z tego zbyt często, bo mięśnie się rozleniwiaja, a później bez pomocy może przestać całkiem robić sama. Myślę, że to nie biegunka, bo nie dała by rady powstrzymać, gdy jest tak wodnista.
A nie ma w Twojej przychodni części dla dzieci zdrowych? Bo dobrze by było to skonsultować.
Skonsultuj to z lekarzem bo dziwne ze robi kupki tak rzadko a mówisz ze nie widac objawów żeby bolal ja brzuszek…moze faktycznie pomoglby probiotyk
Dzisiaj na 17 jestemy umówione do pediatry. Nie pije soków od 2 dni i dzisiaj po masażu Zuzka zrobiła kupke. w prawdzie na przewijak ale ledwo ja tylko musnelam chusteczka, robiłam to bardzo delikatnie żeby jej nie pobudzać i wydaje mi się, że to masaż pomógł i kupka dzisiaj była już bardziej konsystencji musztardy. Teraz mam dylemat cży iść do pediatry
Mia pewnie ze idz zawsze warto skonsultować…a skoro i tak macie już ustalona wizytę to przy okazji zbada ci malutką;)
Na 2 tygodnie mam odstawic soki i po 2 tygodniach zacząć znowu pić i tak około 6 tygodni na przemian. Doktor nie spotkał się jeszcze z czymś takim więc sam jest ciekaw. Ogólnie kupka i tym , że robi tylko na przewijak by się nie przejmował. Zobaczymy co będzie dalej
Po wizycie już jesteś na pewno spokojniejsza.
Niedługo wszystko się unormuję-zobaczysz.
A może w ciągu dnia spróbuj podwijać tak nóżki jak przy przewijaniu, może to podginanie nóżek przy przewijaniu pomaga w zrobieniu kupy i może jeśli tak będziesz robiła z Pampersem to uda się robić w pieluchę a nie na przewijak
Robię najpierw masaż brzuszka,później ćwiczenia z nóżkami-podginam nóżki kilka razy i później załączam koła nóżkami. Wczoraj właśnie po tym zrobiła kupke i nie wiem czy to zbieg okoliczności, że na przewijak czy może za szybko ja przebrałam po "ćwiczeniach "
Mój syn od kiedy jada marchewkę także ma kupki koloru jak pomarańczowe i wychodzą dużo rzadziej niż wcześniej. Podawałam probiotyk, ale nie pomaga.