Zamarancza bo marchewka gotowana działa zapierająco. Co innego surowa. Zresztą to samo dotyczy jabłka. Dodatkowo brzuszek małego musi się przyzwyczaić do innego rodzaju jedzenia i stąd te kupki są rzadziej, ale nie martw się u nas było dokładnie tak samo.
Tutaj jest wszystko wytłumaczone na temat kupki maluszków z instrukcjami - w jakich wypadkach warto udać się do lekarza!
Po tej lekturze, czuje że wiem więcej
Polecam!
Nie przejmował abym się tym ponieważ kupke robi co innego gdyby miała zaparcia i strasznie Płakała przy wypróżnieniu. Normalne jest też że po marchewce stolce mogą być pomarańczowe gorzej jakby temu towarzyszyła skórna wysypka.
Zamarancza jest to normalny objaw po zjedzeniu marchewki, nie musisz się martwić. Gdyby było tak, że dziecko się pręży, płacze, widać że ma napięty brzuszek wtedy trzeba działać.
A co do marchewki, ostatnio zauważyłam, że moja córka jej nie trawi, w kupce są dosłownie takie kawałki jakie zjadła… Teoretycznie to normalne na początku, jednak ona ma już 16 miesięcy i w sumie nie pamiętam kiedy aż tak była ta marchewka widoczna. Tak samo ostatnio na kaszkę zaczęła reagować bardzo rzadką kupą. Podawałam probiotyki, a póki nie odstawiłam kaszki zupełnie nie było poprawy. I tak zastanawiam się skąd te zmiany czy tu chodzi o tą kaszkę jednak czy marchewkę…
Magros moja córka tez ma16mcy i też od niedawna w kupce sa kawałki marchewki takie jak połknęła. Jednak nic więcej sie nie dzieje, zadnych dolegliwości i nie przejelam się tym…
Michasiu bardzo fajny artykuł ze zdjęciami realistycznych kupek, wiele mam odetchnie z ulgą:) jedyny minus, że nie mam w nim kupek karmionych mm lub dokarmianych.
Ach Silver, hafija to blog typowo laktacyjny, poza tym, umowmy sie - kupy dzieci na mm ulegaja mniejszym zmianom niz te kp, bo mm w przeciwienstwie do mleka kobiecego ma staly niezmienny sklad
A ten artykul tez do pewnego stopnia na tym sie skupia - na wplywie skladnikow z mleka mamy, pokarmow przez noa zjedzonych. Choc nie tylko - bananowa, marchewkowa i infekcyjna kupa tez tam sa.
Uważam, że powinnaś odwiedzić lekarza pediatrę, i zasugerować badanie mikrobiologiczne kału
Badanie miało by na celu wykluczenie groźnej dla zdrowia bakterii - Klebsielli, która między innymi powodu nieprzyjemny zapach kupki.
Klasyfikacja Klebsielli.
Istnieje siedem rodzajów Klebsiella, ale dla ciała dziecka niebezpieczne są dwa z nich:
• Klebsiella pneumoniae (zapalenie płuc);
• Klebsiella oxytoca (oksitoka).
Drogi zakażenia :
• za pośrednictwem brudnych rąk,
• wody,
• z mleka,
• uszkodzeń spowodowanych przez higieny podczas karmienia dziecka (np poprzez nevymytyh sutki),
• kaszel, kichanie (powietrze -krapelnyy metodę infekcji),
• Ponieważ bakterie podczas przechowywania w glebie, to wchodzi do przewodu pokarmowego za pośrednictwem słabo przemyto owoców i warzyw.
Dodam jeszcze jakie są objawy zakażenia :
• wzdęcia;
• ból;
• wzdęcia;
• kolka;
• zwracanie mleka;
• gorączka;
• wzrost temperatury;
• luźne stolce zmieszane ze śluzem, czasem - krwi, z nieprzyjemnym zapachu jogurtu;
• wydłużony biegunka może prowadzić do odwodnienia.
Konsekwencją nieleczenia zakażenia Klebsiellą mogą być :
• pneumonia;
• infekcjejelitowych;
• zapalenie spojówek;
• ciężkie rodzaje nieumarłych;
• zapalenie zatok;
• zapalenie opon mózgowych
• uszkodzenia układu oddechowego;
• choroby układu moczowo-płciowego;
• posocznica.
Także lepiej sprawdź to jak najszybciej