Niechęć do nowych smaków

Hej mamusie,
Czy któraś miała podobną sytuację przy RD i może mi doradzić? Wczoraj zaczęliśmy RD, zaczęłam od brokułu, gdzieś wyczytałam menu na tydzień i było 2 dni brokuł, 2 dni cukinia, później brokuł i cukinia razem, a później brokuł cukinia i ziemniak. Chciałam się tym pokierować, ale córka brokuła nie chce nawet wsadzić do buzi :rofl::rofl: co wsadzi to od razu wypluwa i nie wiem, czy dawać jej warzywo, które jej nie smakuje np 2 dni pod rząd, czy odczekać jakiś czas i zrobic następną próbę dopiero po jakimś czasie.

To sa stare zalecenia zeby podawac dwa dni to samo. Jesli w rodzinie nie ma alergii lub nie podejrzewqsz u malucha to nie musisz tak robic.
Ja z tyxh wszystkixh kalendarzu tylko patrzylam o czym zapomnialam i moj syn nie jadl, ale nie patrzylam czy to na 2 tydz rd czy 3 miesiac. Jesli jej nie smakuje brokul to daj inne warzywo, do brokula wrocisz np za tydzien i zobaczysz ze bedzie inaczej :wink: moj syn na poczatku kompletnie nie chciql buraka,ani w kawalku ani w papce ani pieczonego. Probowalam 3 razy mu dac w odstepach czasowych. Dzis do kaszy burak wszedl jak zloto :rofl:
Od kiedy poczytalam troche na grupach i stronach o rozszerzaniu diety to mi ulzylo, inaczej bym padla ze zmartwienia ze moje dziecko nie chce jesc tego co akurat mam w tabelce na ten tydzien.
W ten sposob zaczynalam rd mojego starszaka i na szczedcie po miesiacu znalazlam strone
https://rozszerzaniediety.pl/?gad_source=1&gad_campaignid=8434870935&gbraid=0AAAAAD3rmYerUwwpaZk2lpzn5QDLQRr3Q&gclid=CjwKCAjw7fzDBhA7EiwAOqJkh7R61dNANQNJduh6KSWejNMdLjF6jtEiatuwr_oLUT7y9CJtit7zfRoCJfwQAvD_BwE
Prowadzi ją dietetyk i jest naprawde super. Dzieki niej przestalam sie bac podawac cokolwiek dziecku a takze przyprawiac. Od tego czasu rd jest przyjemnoscia

5 polubień

To zupełnie normalne, maluchy często potrzebują kilku prób, zanim zaakceptują nowe smaki. Jeśli córka brokuła zdecydowanie odrzuca, nie ma sensu się z tym siłować. Możesz na spokojnie odczekać parę dni i spróbować znowu, może w innej formie np. zmiksowany albo z odrobiną innego warzywa. Najważniejsze, żeby kojarzył się pozytywnie, a nie z przymusem.

1 polubienie

Fajnie, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem, daje to dużo spokoju innym mamom, które się martwią, że coś robią źle :wink:

1 polubienie

Słodki bobas :smiley:

1 polubienie

Widać, że smakowało :smiley:

2 polubienia

RD nie musi być według sztywnych zasad. Dziecko ma czas, a brokuł nie zginie, wrócisz do niego później :wink:

Ooo jaki zadowolony maluch , widać że szczęśliwy najedzony :smiling_face:

1 polubienie

Spróbuj za kilka dni ponownie, nie zmuszaj niech poznawanie smaków kojarzy się pozytywnie.

1 polubienie

Haha, to znak, że było dobre :smiley:

Każde dziecko ma swoje tempo, więc cierpliwość się opłaci.

A czy muszę zaczynać w ogóle od warzyw? Może mogę jej dać owoc? No i czy podawać pojedynczo, czy mogę już robić jakieś zupy, puree czy cokolwiek z kilku warzyw/owoców na raz?

Teoretycznie zaczynasz od czego chcesz. W praktyce jak dziecko pozna slodki smak owocu to moze nie chciec zjesc potem mdlego ziemniaka :grinning:
Ja w sumie szybko robilam zupy krem.
Bazą byl rosolek zrobiony na Piramidce Smaku z lidla. To suszona wloszczyzna i daje mnostwo smaku i zapachu. Do tego dodawalam warzywa i blendowalam. Tak naprawde stricte samych warzyw to moze jadl 2 tyg zeby poznac smak samego ziemniaka czy pietruszki. Pozniej wlatywaly zupki kremy a pozniej wjechalo spaghetti :rofl:

2 polubienia

Te dwa dni podawało się po to żeby zobaczyć czy dziecko nie ma alergi w tedy łatwiej było by coś wykluczyć. Możesz podawać po dwa dni jakieś warzywo ale jak nie chce jeść to podaj inne. Do brokuła wrócisz za kilka dni. Ogólnie poczytaj czego nie dawać dziecku a resztą się aż tak nie przejmuj :wink:

1 polubienie

Fajny sposób z tą Piramidką :smiley:

A kupowałaś któryś z tych poradników i któryś możesz polecić?

Właśnie tak myślałam, że chodzi o reakcje alergiczne, ale jeśli np po jednym dniu nic nie ma, to chyba mogę zmienić?

Nie kupowalam, ale jestem na stronie na fejsie wlasnie od niej, nazywa sie tak samo wiec latwo ją znalezc. Tam mnóstwo super przepisow i pomyslow, kiedys nawet i moje :grinning: zajrzyj moze najpierw tam po przepisy

1 polubienie

O super, dzięki!! Na pewno dzisiaj będę mieć lekturę na wieczór w takim razie :rofl:

To, że Twoja córka nie chce brokuła, jest całkowicie normalne. Niektóre dzieci potrzebują nawet 10 podejść, zanim zaakceptują nowy smak czy konsystencję.

2 polubienia