Tak, wrzucaliśmy info w innym wątku, masakra ![]()
U nas bylo bardzo podobnie, wiec serio – nie jestes sama
po pierwsze: to, co opisujesz, bardzo pasuje do zabkowania. Dzieci wtedy czesto odmawiaja stalych pokarmow, bo gryzienie sprawia dyskomfort, nawet jesli „technicznie” potrafia jesc. To wypluwanie kawalkow tez czesty temat – bardziej ulga dla dziasel niz jedzenie… druga sprawa to mleko w nocy…3 butelki to naprawde duzo jak na roczne dziecko i ono zwyczajnie moze nie byc glodne w dzien. Skoro nadrabia kalorie w nocy, to w dzien nie ma motywacji do jedzenia. Troche bledne kolo… to, ze wytrzymal od 9 do 16 bez jedzenia i pil tylko wode… brzmi stresujaco, ale zdrowe dziecko nie zaglodzi sie w jeden dzien. On po prostu bardzo sie uparl na mleko jako „latwiejsza opcje”…u nas pomoglo ograniczanie mleka w nocy stopniowo (zmniejszanie ilosci)…zero „gonienia z lyzeczka” – stawialam jedzenie i tyle, bez nacisku…duzo rzeczy miekkich przy zabkowaniu (np. puree, kaszki, miekkie warzywa) i trzymanie sie schematu: najpierw staly posilek, mleko dopiero po (albo wcale jesli nie chce)… i najwazniejsze…akceptacja, ze sa dni, kiedy dziecko zyje powietrzem
a co do zelaza, to warto sprawdzic, ale brak apetytu sam w sobie nie musi od razu oznaczac niedoboru. Jesli masz niepokoj, mozna zrobic badania dla spokoju glowy… obserwuj ogolnie – czy ma energie, czy sie rozwija, czy przybiera na wadze. Jesli tak, to najczesciej to etap…I tak wiem, ze to meczace (szczegolnie te noce…), ale serio – to mija ![]()
Mój maluszek ma rok a też są noce ( na przykład dzisiaj) ze budził się 3 razy tyle razy uspokajał się tylko na piersiach wypijając obie ……i nie było możliwości go uspokoić inaczej ….tez się zastanawiał między będzie przesypiał większą część nocy bez karmienia. Czasem się zdarza że spi 5 lub 7 godzin bez pobudek ale to ostatnio rzadko jest
u nas teraz w chorobie róznie bywało, synek skończył roczek… teraz katar odpuścił wiec od tygodnia nocki całe przespane… od 20 do 6 rano spi
W to pięknie śpi, tylko pozazdrościć
Nom super
i nawet chwila wieczoru jest ![]()
Bądź mądry pisz wiersze jak to z tym Hippem i tą sytuacją było
Widziałam i mnie się w głowie to nie mieści. Sama młodszej podaję na zmianę Gerbera czy hippa wlansie
Chłop jakiś nienormalny …. Może nasłany z konkurencji
szkoda że się nie wyda czy Nestle czy nutrica ![]()
mojej wróciła alergią na bmk, byliśmy na kendamil premium po 2 miesiącach (3 miesiące)
bo 1 miesięc byłam na kozim (tak jak lekarz powiedziała ze ma pić krowie to piła
NIEKTÓRZY lekarze mają z pensji brane jak recepty wystawiają ![]()
i najlepsze ze zamówiłam taki zapas mleka w jednej z aptek zwrot na własny koszt (dr Max) we wtorek mleko przyszło a w czwartek Molly się obudziła w łatki i krostkami na twarzy
szybko mi się sprzedało na vinted.
dobrze ze są kody rabatowe (jako nowy członek) ![]()
a teraz ja mam mały problem z moją tak jak ona jadła te słoiczki tak jak weszedl skok rozwojowy tak już nic nie ruszy.
Nawet próbowałam jak pingwin jak karmić
nawet mie chce posmakować ani nic, tylko mleko i mleko
Mój mamy nie miał skoku a też nie chce już jeść słoiczków. Woli to co my albo takie do gryzienia. Może spróbuj jej zrobić jakąś rybkę albo pulpecikami z indyka …. Coś co pogryzie a nie papkę
No my właśnie też i od tej pory trochę się boję tego hippa dawac
U nas syn bardzo uwielbiał kaszki ![]()
no daje jej kawałki , to co ja jem tylko bez soli
np ziemniaka i schabowe dostała, wczoraj bułkę i parówkę, i tylko to cyca i nie je
w sumie to ona się tym bawi
No to mój też głównie tylko mleko i cyca a inne stałe rzeczy to tylko tak na skosztowanie coś tam po dziubie
My dziś mieliśmy pierwszą próbę RD i zakończoną sukcesem. Synek był bardzo zainteresowany jedzeniem i nawet udało się wypić trochę wody z kubka.
Na pierwszy raz wleciała dynia ze słoiczka, to czego synek nie zjadł wylądowało w mojej kawie (zrobiłam pumpkin spice latte
)
Wow ciekawy sposób na zero waste
u nas najpierw wleciała marcheweczka i też lubi aż dziób otwiera po kolejną łyżeczkę xd
U nas jeszcze jutro dynia, a pojutrze wleci marcheweczka
aż się zdziwiłam że tak łatwo poszło z dynia