Niechęć do jedzenia posiłków stałych

Drogie mamy, czy któraś spotkała się z tym, że dziecko niechętnie jadło posiłki stałe?. To moje pierwsze dziecko. Synek skończył roczek, od początku rozszerzania diety zjadał małe ilości. Mleko modyfikowane też pije małe ilości, ale często. Jest karmiony łyżeczką i metodą BLW na zmianę. Nauczył się żuć i gryźć, bo nie raz zjadał posiłek w kawałeczkach i połykał. Ostatnio zamiast połykać, to zaczął odgryzać i wypluwać kawałki. A przez ostatnie kilka dni to nie chce w ogóle nic jeść, tylko pije mleko. Posiłki ma urozmaicone, je to co gotuje dla mnie i męża. Przeważnie o stałych porach jemy te posiłki i najpierw proponuje mu posiłek, a dopiero później mleko. Martwię się tym, że nie chce jeść posiłków stałych, tylko mleko. W nocy też wypija 3 butelki po 15O ml i do tego dochodzi milion pobudek, nie może zasnąć. Staramy się przestrzegać czasu aktywności, pór drzemek i dni nocnego i wyciszenia przed snem. Ma 2 drzemki czasami 3 bo odsypia rano po nieprzespanej, pełnej pobudek nocy.Dodam, że ma już 8 zębów, które nie w pełni są wyrzniete.Bardzo źle znosi ząbkowanie. Z obserwacji wydaje mi się, że te ząbki sprawiają mu dyskomfort, bo cały czas coś gryzie i być może to też jest powód, dla którego nie chce jeść stałych posiłków. Proponowałam też wodę w nocy, to tylko płakał i się denerwował. Pediatra powiedział, że synek idzie na łatwiznę i pije mleko bo mu łatwiej. Jednego dnia spróbowałam w ogóle nie dawać mu mleka i cały czas proponowałam stałe posiłki, ale on pozostawał nieugięty i dalej nic nie chciał jeść, tylko pił wodę. Byłam w szoku, że wytrzymał od 9 do 16 bez jedzenia. Po 16 już mocno płakał więc w końcu dałam mu mleko i wypił.Nie wiem już co mam robić, słyszałam, że może ma problem z żelazem.

Jak nie chce gryźć jesc stałych to pewno dziąsła ma nabrzmiale od wychodzących ząbków - pierwsza moja myśl

W nocy jak Ci wypije 3x 150 ml to nie ma siły żeby w dzien zjadał więcej.
Próbuj go oduczyc , mniejse porcje dawal w noc, badz wodę.
Najpier dawaj dziecku mleczku a potem posiłek stały :slight_smile:

Przegłodzenie dziecka w tym wieku to jest kiepski pomysl :frowning: :frowning: i to za duży odstęp czasowy :frowning:

Mysle ze ta niechec jest przez ogromny bol. Moj syn aktualnie mierzy sie z wyrzynajacymi sie 4kami obiema naraz i tez bywa trudno. Dziasla sa nabrzmiale i po prostu kazdy ruch ustami boli.
W najgorszych momentach ratujemy sie smakami ktore uwielbia czyli np spaghetti, jogurtami bo zimne i owocami.
Podaje rowniez dentinox ( wmasowuje w bolace miejsce bo ma lidokaine) i nurofen ktory jest przeciwbolowy i przeciwzapalny.
Jesli jednak to utrzymuje sie dluzej i jak mowisz zawsze wolal mleko to skonsultowalabym sie tez z neurologopeda bo moze żucie i gryzienie sprawia mu jakis dyskomfort.
Dziecko ma juz roczek ale to nie oznacza ze ma nie pic mleczka jesli dalej go potrzebuje i go uspokaja, jednak w nocy to bardziej chyba chodzi ze przez caly dzien sie nie najadl i mlekiem nocnym nadrabia :joy:

1 polubienie

Ja też bym obstawiała żabki. Mój mały od początku nie lubią jest sam metoda BLW, więc karmiłam go słoiczkami, potem sama gotowałam zupy kremy i jadł je. Potem nie chciał zup kremów i przeszedł na stałe ale nie chce sam jeść, najlepiej jak ktoś mu do buzi daje…… i już całkiem ładnie jadł (chodź bardzo mało) i od 2 dni obserwuję że jak coś mi daje to wypluwa i nie chce jeść. Zeszłej nocy godnie mi płakał po wybudzeniu aż w końcu dałam mu taką pastę na ząbki bobodent (pediatra poleciła) i się wyciszył i zasnął. Też od wczoraj można się ślini także myślę że coś się dzieje z ząbkami (ma już 6 ząbków) i też chętniej teraz pije mleko i je kaszki łyżeczką niż posiłki stałe. Jak bardzo już płacze to daje pedicitamol.

Ja bym chwilę poczekała (parę dni) bo jak żeby to mu za jakiś czas to przejdzie i wróci i do stałych posiłków.

Co do picia tyle razy w nocy to u mojego wcześniej też się zdarzało i wyrósł z tego. Mój jest KP więc często pierś to nie tylko mleko ale też ukojenie na mamusi.

Też myślę zebys podawała naturalny jogurcik czy papki z jabłka :slight_smile: ???

No właśnie papki też podaję, jogurciki, budyń, kaszkę manną i nie chce jeść, a wcześniej zjadał chociaż kilka łyżeczek

1 polubienie

A podajesz cos na zlagodzenie bolu ? Gryzaki wodne, leki, zele ?

Gryzaków nie lubi, podaję mu schłodzony seler naciowy, bo tylko go toleruje, przeciwbólowo dentinox, dentosept a mini, w nocy paracetamol. Synek nawet nie daje sobie zajrzeć do buzi, więc nie wiem czy mu dalej jakieś zęby idą. Na razie nie daje w ciągu dnia , bo za bardzo nie wiem , w jakim miejscu mu posmarować , jak sobie nie daje zajrzeć. Wcześniej jak z przodu wychodziły jedynki i dwójki to było łatwiej mi zobaczyć.

Jeśli dziecko protestuje przy posiłku, odmawia całkowicie, to bym się zamartwiała, ale jeśli gryzie, bawi się jedzeniem, to chyba nie ma dużego powodu do zmartwień. U nas pojawiają się takie epizody, córka na 14 miesięcy i teraz niechętnie je i pije mleko, bo wychodzą jej czwórki i widzę, że sprawia jej to dyskomfort.
Ja mimo wszystko proponuję posiłki o stałych porach, różne, ale czasami robię jak @Mamina po prostu biorę „pewniaka”.
A może spróbuj podać mu coś chłodnego? Np ogórka, żeby sobie pogryzł, to też będzie mu troszkę lepiej jeśli to przez ząbki :slight_smile:

U nas mamy to samo chyba ząbki idą a czy gorączkuje ci ?

Można też dać gryzak wodny do lodówki i taki schłodzony może mu podejdzie

Miesiąc temu miał gorączkę na ząbki tzw. 3 dniówke i potem pojawiła się przez 2 dni lekka wysypka na brzuszku i plecach.Bylismy wtedy u lekarza i okazało się że zdrowy. Pobrano mu krew z palca i zrobiono test combo. Crp było niskie.Pediatra stwierdził gorączkę o nieznanej przyczynie. Teraz ma gorączkę, ale to podejrzewam po szczepieniu bo miał w czwartek.

Też już mu dawałam schłodzone gryzaki, nawet pieluszkę schłodzoną do ssania i bez skutku, malowałam mi taką szczoteczką silikonowa na palec, ale też nie lubi. Po prostu nie lubi chyba gryzaków , za to lubił ssać piętkę chleba lub pieczywo takie chrupkie.

1 polubienie

Ale Piętka chleba to super rozwiązanie u nas była podobna sytuacja . Syn zaakceptował jako jedyny gryzak ten grzybek

2 polubienia

Ooo to mój też lubi skórki od chleba właśnie na ząbki

@Mom_of_3 no to u mnie jakoś ten grzybek się nie przyjął

1 polubienie

Może zęby a może skok jakiś rozwojowy. Dzieci tak mają czasami. Nie ma się co przejmować oczywiście jeżeli nie trwa to długo. Dziecko mające roczek teoretycznie nie powinno już jeść w nocy. Jak zje ci 3x150 ml to dość sporo więc budzi się najedzony. Spróbuj zejść z jedzenia nocnego dawaj mniejsze ilości a później przejdź na samą wodę i szybko się oduczy. Dziecko w tym wieku od potrzebuje już jedzenia w nocy to bardziej rutyna nic głód

1 polubienie

Spróbuję stopniowo schodzić z tego mleka. Być może masz rację, że pije z rutyny. Jak budził nam się od małego to jak tulenie, noszenie, pieluszka wszystko było ok , to sprawdzaliśmy czy nie jest głodny i dawaliśmy butelkę z mlekiem, zawsze wypijał i się uspokajał i tak zostało do dziś. Może jest do tego nocnego picia mleka po prostu przyzwyczajony.

My też mamy ten grzybek i super się sprawdza , mamy jeszcze gryzak taki a’la smoczek

Wygląda jakby właśnie dokuczały mu te dziąsełka :pleading_face:
Skoro wcześniej fajniej sobie radził, to być może jest to jedynie przejściowy kłopot i gdy ząbki wyjdą to problem sam się rozwiąże :blush:

Oo skórka od pieczywa fajna opcja masażu przy ząbkowaniu, też swojemu podajemy :blush:
Może właśnie jak dziewczyny podpowiadają chłodne, twarde warzywko, może słupek marchewki się sprawdzi :blush:
U nas ta szczoteczka na palec do masażu, schłodzona w lodówce łagodzi mu ładnie ten dyskomfort :blush:

Też uwazam ze bolą go dziąsełka , spróbuj podawać mu słoiczki żeby jadł papki , albo kaszkę ryżową, a na dziąsła może niech gryzie gryzaki i można łagodzić ten ból przez takie szczoteczki na palec z wypustkami , masują fajnie dziąsła .i łagodzą ból.