U mnie mala protestowala na cieple posilki . Tez chyba to kwestia ząbków wlasnie . Dopiero jak zalapalam to po prostu zaczelam podawac takie w temperaturze pokojowej i teraz jest lepiej . Chociaz to czasami loteria , bo jednego dnia je ladnie a drugiego ciezko z chociaz posmakowaniem czegokolwiek . Dzisiaj byl kryzys , ale ugotowalam jajko , dodalam zblendowane miesko z kurczaka i karmilam palcami , bo lyzeczka byla bee ![]()
To mój synek też nie lubi ciepłych posiłków, mleko pije zawsze w temperaturze pokojowej.
Z tego co mówisz że ma wyrzynające się Ząbki A dajesz mu coś przeciwbólowego?
U nas córka niedługo 2 lata i też czasem jest problem, bo woli mleko, ale za to w żłobku z dziećmi pięknie je ![]()
Mnie też pediatra mówiła że jak idą ząbki to żeby dawać kwasniejsze.posilki typu pomidorowa albo ogórkowa. Podobno dzieciom to pomaga na ząbki i faktycznie może coś w tym jest bo mój mały przy żabkach uwielbiał ogórkową
Oo sprobuje , to może byc dobry trop ! Dziekuje
Ostatnio dawalam malej tez owocki w tym smoczku do ciamkania i chetnie je gryzla . Tez byly kwaskowate
Bardzo dużo je w nocy
chyba uzupełnia trochę zapas dzienny i przez to nie jest głodny później
a dodatkowo te ząbki, mogą mieć na to wpływ ![]()
Moj miał wczorajszą noc kiepską. Budził się co 1,5-3h i tylko pierś go uspokajała
już dawno tak nie miałam
O ciekawe
nie słyszałam i tym kwaśnym ![]()
dziecko na roczek ma skok rozwojowy i też może być mniej chętnych, ja zawsze mojej podaje te musy w tubkach owocowe i z warzywkiem, u nas roznie jest raz zje cały a raz nawet nie chce posmakować ![]()
w nocy rozcieczaj mleko
1 tydzień 150 i zamiast 5 miarek daj 4
2 tydzień 150 i 3 miarki
i tak dalej co tydzień jedna miarka mniej
zmniejszenie ilości kalorii w nocy przyzwyczai żołądek, że dziecko będzie przesypiało w nocy
A to ciekawe u nas syn ma 4,5 miesiąca i nadal je 2 razy w nocy. To ciekawe czy rozcieńczanie by coś pikoglo
Ciekawe, mój ma rok o nadal dwa razy w nocy je
czasem raz.
Moja siostra mieszała kaszkę z mlekiem by mały jej przesypiał w nocy i był najedzony. Ale no jestem pewna czy takie najadanie dziecka jest dobre bo jak się jest pełnym to też gorzej się śpi. A mi pediatra mówiła że niepotrzebne są takie kalorie
![]()
No ja też słyszałam, że te niektóre kaszki tuczą. Zwłaszcza jak maja dużo cukru
Ja tylko powiem ze nie powinno sie rozcienczac mleka bo moga byc rewolucje brzuszkowe.
Wiem ze wiele matek tak robi zeby właśnie zejsc z ilosci karmien mleczkiem. Jesli dziecku nic nie dolega to super, ale bywa czesto ze sq zaparcia, bole brzuszka lub luzniejsza kupa. Najlepsza oczywiscie obserwacja jak maluszek reaguje ![]()
Ja właśnie wchodzę na tą panią dietetyk Natalię Dąbrowski (natknęłam się na nią jak szukałam informacji o RD; ja też wiem poleca @Mamina ) to ona ma zrobioną analizę kaszek które mają dobre składy o które nie i podaje właśnie te co ona poleca. Tak samo ze słoiczkami (chodź cały nie chce jeść). Ja teraz chce trochę mu dodawać masła orzechowego ale te co ona poleca to sos drogie są i się jeszcze zastanawiam.
U mnie starsza nieakceptowała kaszek widzę że młodsza to samo
Moj synek (5,5 miesiaca) do niedawna przesypiał całe noce- dosłownie, szedł spać o 19 30 i budził się o 5 30. Przed snem jadł „na zapas”, kilka razy próbowałam go nakarmić w nocy ale nie chciał. Teraz budzi się 1-2 razy w ciągu nocy bo jest głodny, a to wszystko przez zmianę mleka. Nowe mleko trawi o wiele szybciej więc szybciej robi się głodny. Nie kombinowałabym z rozcieńczaniem mm bo organizm dziecka może nie poradzić sobie z większą ilością wody (chodzi o nerki). A przy starszaku słyszałam właśnie o kaszkach, że są bardziej syte więc dziecko tak często się nie budzi, bo organizm dłużej trawi. Ja osobiście dopóki mleko ma stanowić większość diety to nie planuję kombinować, będę karmić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jak kiedyś synek był karmiony mieszankę to wieczorem dostawał mm i dłużej spał niż jak dostawał moje mleko - znowu dochodzi tu kwestia trawienia, mleko matki jest łatwiejsze do strawienia
Jejku uwielbiam ze ona ma wlasnie te grafiki i szybko mozna sprawdzic ktora jest ok, nawrt bedac w Rossmannie
zawsze mnie tym ratowala bo czasem na pozor sklad ok a potem sie okazuje ze cos dodane niepotrzebnie
Dokładnie. Ja też jak jestem w Rosmann czy w Lidlu to otwieram i kupuje konkretne które polecą. Tak samo słoiczki czy inne rzeczy.
@Sylwiaa ja jak dokarmiałam mlekiem modyfikowanym to mój mały też potrafił przespać ciągiem wiele godzin w pierwszych 2 miesiącach życia ale jak zrezygnowałam z tego i karmiłam tylko moim to też budzi się raz czy dwa razy w nocy na karmienie
U nas starsza też do tej pory nie lubi ![]()