Niebezpieczne słońce

Jak chronić dziecko przed słońcem? Czy stosowanie kremów z filtrem jest bezpieczne?

Zaleca się stosowanie kremów z filtrem u dzieci raz dziennie. Po dwóch godzinach od aplikacji wrócić z nim do domu lub ewentualnie przenieść się do głębokiego cienia. Preparaty przeciwsłoneczne to stosunkowa nowość na rynku dermatologiczno-kosmetycznym. Dlatego nie wiadomo do końca czy są bezpieczne dla skóry dziecka oraz jaki mają na nią wpływ. Należy używać ich z rozwagą i ostrożnością.

Z dzieckiem nie powinno się wychodzić na dwór między 12:00 a 15:00 bo wtedy jest najwieksze słońce.
stosowanie kremów z filtrem nawet jedt wskazane,
mój synek ma 2 miesiące i używam kremu z ziajki, filtr 30… od 1 tygodnia życia.
Z takimi maleństwami na słońce się nie wychodzi :slight_smile: tylko w cieniu

Najbezpieczniejsze dla dziecka są kremy z filtrem mineralnym :slight_smile: No i ja nie wychodzę z największe słońce,dużo daję pic i obowiązkowo czapka. I ubieram dziecko bardzo letnio na taki upał w zasadzie same body :slight_smile:

Polecam Nivea baby krem ochronny na słońce my mamy taki co się stosuje u niemowląt od pierwszych dni życia nie zawiera filtrów chemicznych smaruje mała ok 30 min przed wyjściem na dwór. Co do pory to nie chodzimy w godzinach południowych ani zaraz po południu wole wole wyjść z rana ok 9-10 albo po 17. I to taki spacer w cieniu w takie upały. Jak juz da się położyć w wózku to tez bez oslonki bo mamy odpinana przy budzie w zostaje siateczka i pod plecami można odsłonić kratki i jest taka wentylacja :slight_smile:

AmiAga widzisz ja byłam w aptece i chciałam kupić taki krem od pierwszych dni życia to farmaceutka powiedziała mi że takich kremów nie ma bo z takimi bobasami na słońce się nie wychodzi :confused:

E.Dylag ja też miałam ten z Nivei i właśnie używaliśmy go na pierwsze lato. Tak samo od pierwszych dni życia jest krem Pharmaceris z filtrem 50 do twarzy dziecka.

Bede musiał zapytać w aptece o ten krem z pharmaceris

Ok dziękuje za link :slight_smile:

Ja też używam nivei czasem daję pieluchę na górę żeby maleństwo miało trochę cienia

Korzystam z tego kremu i powiem Wam, że pomimo tego, iż buźkę małej posmaruje to i tak chwycą ją promienie słońca. Poza tym ma jeden mankament trudno się go rozsmarowuje i pozostawia białe plamy widoczne nawet na drugi dzień, szczególnie na czole.

Ja stosuje krem z filtrem 50 staram nie wychodzić w to największe słońce no i obowiązkowo czapka na głowę nawet podczas zabawy w wodzie

Klio krem ciężko się rozsmarowuje, ponieważ jest to krem z filtrem mineralnym, a niestety wszystkie te kremy tak kiepsko się rozsmarowują.

Klio69 właśnie ten mój z ziajki też zostawia mega plamy, i o czole to też nie wspomne… nigdy nie moge go domyć :slight_smile:

Mi siostra poleciła Linomag sun lub ziajkę emulsję dla dzieci 30 spf. Kosztują koło 16zł.

U nas gdy wychodzimy na slonce smarujemy córkę kremem z nivea z filtrem
Zakladamy kapelusz na glowke i zawsze bierzemy ze sobą wodę

jakiś dobry krem uv dla dzieci i ja zakrywam pieluszką głowę

Ja używam krem uv i czapeczek 

Krem to podstawa i oczywiście zawsze cień w miarę możliwości. Niech nasze dzieci wyglądają wiecznie młodo. Uczmy dobrych nawyków od początku. Ja żałuję, że gdy byłam młodsza to wystawiałam sie tak na słońce. 

Krem 50 , cień i wiadomo dużo wody i czapa