Nie waga a wielkość brzuszka

Mam do was pytanie… Wszędzie jest napisane ile można/powinno się przytyć w ciąży, przy czym dane są w kg.
Dla mnie od zawsze nie waga była najważniejsza a to jak się wygląda i tu pojawia się pytanie… ile cm Wam przybyło? czy wasze brzuszki były pokaźne?

Pytam, ponieważ wagowo rosnę prawidłowo, ale mam wrażenie że mam za mały brzuszek :stuck_out_tongue: nie żebym narzekała… przynajmniej jeszcze się rozstępy nie pojawiły ^^

u mnie połowa 7 miesiąca i ok 15/18 cm w pasie na plusie :slight_smile: [na wysokości “oponki”/w talii].

Ja się nie mierzyłam więc nie wiem ile cm mi przybyło ale brzuszek miałam duży :slight_smile:

Kotwic ja nie osiągnęłam więcej niż 17 - 18 cm idąc do porodu. Startowałam z 75, a skończyłam na 93.
A przytyłam tylko 4 kg, po stracie 10 kg w pierwszym trymestrze.
Także nie masz się czym martwić, jeżeli dziecko prawidłowo rośnie w brzuszku. Widocznie, jak to było u mnie, dziecko znalazło sobie miejsce głęboko w Tobie, przy samym kręgosłupie ;-).

Nie masz się czym martwić, jeżeli dziecko rośnie prawidłowo. Poza tym są kobiety o szerszych biodrach, gdzie ten brzuszek faktycznie jest mało widoczny, bo idzie w boczki. Ja przy każdej ciąży mam piłeczkę - dosłownie - wszystko idzie do przodu i dośc spory brzuch już jest.

Dokladnie nie ma sie xzym martwic jak jesr wszystko w porzadku to nie wazne czy brzuszek jest duzy czy maly ja ogolnie jestem drobna przytylam 12kg brzuch do 6mc mialam malutki potem zaczal byc wiekszy ogolem bylam chudziutka o tylko brzuszek byl widac taka pileczka;-) a synek urodzil sie zdrowy z waga 2920 i juz ma 18mc;-)

Dzięki :slight_smile:

Kotwic_ moje dziecko urodziło się z wagą 3300g. Przed ciążą miałam prawidłową wagę, a w ciąży przybrałam tylko kilka kilogramów ( po porodzie ważyłam mniej niż przed ciążą ). Mój brzuch był tak mały, że pod koniec ciąży wujek nic nie zauważył choć byłam w swetrze w domu, a sąsiedzi o ciązy dowiedzieli się na kilka dni przed porodem, ale to im powiedziałam, bo sami też nie widzieli.
Więc jak widać brzuch może być mały i waga niska, a dziecko prawidłowych rozmiarów.

brzuszek miałam bardzo mały a przytyłam 17 kg :slight_smile: a gdy szłam rodzić miałam mniejszy brzuch od dziewczyn w 8 miesiącu i tez na brzuchu nie mam rozstepów tylko na pośladkach i piersiach :slight_smile:

Jezeli dzidzius sie dobrze rozwija to nie masz sie co martwic jedne maja duze brzuch inne male glowa do gory :slight_smile:

Dokładnie tak jak mówią dziewczyny jeśli podczas wizyt z dzieckiem jest wszystko dobrze prawidłowo się rozwija na usg wody plodowe sa w normie to nie ma Ci się martwić waga. Każda z nas Ci tu napiszę jak było u niej bo każda z nas z osobna ciążę przechodzi inaczej, mały brzuch czy nie duży przyrost wagi nie oznacza ze jest coś z tobą nie tak :slight_smile: ja bym się nie martwiła tylko słuchała lekarza co on na to.
Ja brzuch też miałam nie duży w porównaniu do Pan które widziałam podczas wizyt u gin, przybyło mi 16.5kg z czego mała to 3410kg brzuch nie wiem kiedy się wchlona waga spadła mniej niż przed ciążą a rozstępów brak…

Jestem w 7 miesiącu, przytyłam już 10 kg. Brzuszek jest mały ale jeśli podczas wizyty u lekarza, Twój malec rozwija się w porządku to nie ma się czym martwić. Ułożenie dziecka, predyspozycje genetyczne (moja mama miała zawsze mały brzuszek a urodziła pięcioro dzieci), ilość tłuszczyku lub wód płodowych to wszystko ma wpływ także ważne jest zdrówko lokatora brzuszka a nie jego objętość :slight_smile:

Też mam mały brzuszek a z dzidziusiem jest wszystko ok.
W sumie nie widzę po sobie żebym przytyla może w udach a tak to wszystko poszło w dzidzie plus wody plodowe . Ale to też chyba zależy od maluszka bo Moja mała nie będzie duża. W pierwszej ciąży miałam dużo większy brzuch ale maluszek też był wagowo większy i dużo wód plodowych miałam, poza tym trochę sobie popuscilam i wagę miałam dużo większą.

ja nie wiem ile bo nie mierzylm obwodu brzuszka ale byl ogromny! Na zdjeciu 38 tydz

1

Ja dzisiaj 36 tydzień

1

A to nasz brzuszek w 34 tygodniu.Trudno mi określić czy duży, czy mały. Obwodu nie sprawdzałam. Swoje stopki podczas chodzenia w każdym bądź razie widzę :slight_smile:

1

hirudo-bonum mały :slight_smile: u A.Zazulak zresztą też, to mój brzuch jaki miałam w 38 tygodniu ciąży :slight_smile: ja miałam 100 w obwodzie brzucha przy końcówce, bo ja już urodziłam w tym 38 tygodniu.

Niunia Twój już większy :slight_smile:

Kotwic_ nie musisz mieć dużego brzucha, jak dziecko rozwija się prawidłowo to jest dobrze, są mamy, które mają praktycznie płaskie brzuchy a spore dzieci (nie wiem jak to się dzieje, ale takie są)

1

Hirudo jesteś wyższa niż ja więc twój brzuszek nie jest duży :slight_smile: Ale też ładny i okrąglutki.
Mandarynka miałaś ładną piłeczkę
Niunia miała chyba największy brzuszek z nas wszystkich

A.Zazulak- zgodzę się z Tobą, że Niunia miała największy. Musiała się namęczyć bidulka.

To zależy od szerokości miednicy, od napięcia mięśni brzucha, od umiejscowienia dzidziusia, ogólnie od budowy anatomicznej mamusi.
Ni brzuch zaczął baardzo szybko się uwydatniać, już na samiutkim początku, mimo że w ciąźy przybrałam jedynie 8kg. Koleżanka z patologii w 12 tc była chuda jak szczypior, a ostatecznie miała 15kg na +

Mi ostatnio brzuszek wyskoczył i to porządnie. Chyba nic dziwnego, tym bardziej, że w sobotę zaczynamy 35 tydzień. Dużo kg nie mam do przodu, a jednak brzuszek jest bardzo widoczny (choć widziałam kobity z większymi).