zapytam Was pewnie dla większości o banalną sprawę. Kąpiemy noworodka, potem nawilżamy - zależy jaki kosmetyk wybrałyśmy, może być oliwka, olejek, balsam, emolient. Powiedzmy, że wybrałam na początek balsam zalecany dla dzieciaczków od pierwszego dnia życia. I teraz moje pytanie: smarujemy tym balsamem całe ciało, łącznie z główka i buźką, czy do buźki używacie innego kosmetyku?
Czym smarujecie buźkę przed wyjściem na spacer o tej porze roku plus powiedzmy za miesiąc/dwa? Nawilżamy ciałko raz na dobę po kąpieli czy dwa, rano i wieczorem?
Mama_ gratki, a czy Twój maluch ma sucha skórę wymagającą nawilżania? Jeśli nie, to ja bym sobie w ogóle darowała nawilżanie, im mniej kosmetyków dla malucha tym lepiej:). Ja smarowalam i smaruję po kąpieli balsamem tylko wtedy jak widziałam, z e skóra tego potrzebuje, do twarzy albo krem do twarzy albo balsam, zależy co mialam pod ręką.
Co do smarowania twarzy na dwór - nie wiem, co znaczy o tej porze roku, bo wczoraj mieliśmy 3 stopnie a dziś 15 ;). Jak jest zimno, nawet jak nie ma mrozu, ale jest kilka stopni i np wieje to smaruje twarz i dłonie kremem zimowym, bo moje dzieci mają generalnie skórę wrażliwą na zimno i bez tego mają zaczerwienioną i suchą skórę. Co do cieplejszej wiosny, to nawet jak nie ma upału ale słońce już faktycznie grzeje, to stosuje krem przeciwsłoneczny.
Mama moją córkę nie smaruje niczym po kąpieli. Jej skóra nie jest sucha i nie nakładam na nią niepotrzebnie żadnych warstw. W każdym kosmetyku nawet o najlepszym składzie jest chemia, której osobiście wolę unikać. Syn miał swego czasu suchą skórę na nóżkach i wtedy smarowałam przez chwilę dosłownie same nóżki.
No i oczywiście odradzam smarować maluszka oliwką, oliwka wbrew powszechnej opinii wysusza skórę, tworzy na skórze nieoddychającą warstwę więc nie jest zupełnie potrzebna maluszkowi.
Zaraz po urodzeniu na skórze maluszka jest płaszcz lipidowy, który chroni i nawilża delikatną skórę dziecka. Dlatego też, żeby go ne zmyć zaleca się kąpiel dziecka co minimum drugi dzień.
Jeśli chodzi o krem to jak jest zimno to nakładam na buzie krem (pamiętaj że zimą najlepiej, żeby krem nie miał w składzie wody) ale zaraz po powrocie go zmywam, żeby nie potrzebnie nie był na buzi dzieci. Wiosną ale taką ciepłą nie gorącą nie smaruje niczym a jak przychodzi upał to wtedy wybieram krem przeciwsłoneczny.
Doświadczeniem co prawda jeszcze podzielić się nie mogę, ale tak jak dziewczyny piszą - jeśli skóra dziecka nie jest sucha, to lepiej niczym nie smarować i nie przyzwyczajać do chemii. Bo później jak będą problemy to te podstawowe kosmetyki nie dadzą rady
My do kąpieli będziemy mieli płyn 3w1, więc on już powinien trochę nawilżać. Balsam tylko wtedy, gdy skóra zacznie być sucha. Jeśli chodzi o spacery oraz buzię i rączki to kupiłam krem Ziajka od 1go dnia i nim będę młodą smarować. Jeśli się okaże, że to za mało, to pewnie będę rozglądać się za jakimś balsamem dodatkowo
Mama - pamiętaj, że każde dziecko jest inne Niestety kilka pierwszych dni i tygodni to wieczna obserwacja dziecka, jego skóry i organizmu.
alicja, nie wiem jaką skórę ma mój maluszek, nie widziałam go jeszcze
Martwię się, że nie będę odpowiednio przygotowana. Zamierzamy dużo spacerować.
Co do kremu na spacer na blogu sroki wyszukałam to i właśnie szukam w drogerii:
PHARMACERIS E Emotopic, krem mineralny do twarzy i ciała, SPF50+, 75ml
Co o tym myślicie? Jest nie tylko na słońce, ale też wiatr. To byłoby na spacer.
Kasiu, oliwki nie będę używać. Ale zawsze się smarowało i teraz się zastanawiam jak tu nie posmarować.
Paula masz rację smarujemy dłższą chwilę przed spacerem, żeby krem zaczął chronić buźkę Maluszka.
Ja na zimę miałam krem momme do zadań specjalnych i na lato też poszukam coś z tej serii.
mama dodatkowo jeśli kąpiesz maluszka w emoilentach to nie trzeba nawilżać bo one same nawilżają.
Mama_gratki, osobiście nie znam tego kremu co podałaś, ale z tego co widzialam w necie to jest emolient dla skóry suchej i atopowej. Ja akurat nie jestem zwolennikiem stosowania emolientow, jeśli nie ma problemów ze skórą. A z jakiej serii wogole kupujesz kosmetyki? Bo generalnie najlepiej używać kosmetyków tej samej serii, bo jakoś tam się jednak uzupełniają.
Jeśli nie będzie mocnego słońca to nie musisz maluszka niczym smarować. Ja mam dwójkę dzieci z maja i smarowalam im buźki na spacer dopiero jak było mocne słońce kremem przeciwsłonecznym, a jeśli nie to.niczym nie smarowalam.
alicja, wiem, że powinno używać się jednej serii. Po kilku tygodniach chcę przejść na olejek migdałowy. Może faktycznie na początku sama kąpiel w emolium, a później dołączę ten olejek.
Dziewczyny, ale nive baby na każdą pogodę jest głównie polecany na zimę. Nie widzę tam żadnego filtru.
Właśnie z jednej strony nie chciałabym używać od początku wszystkich kosmetyków dla skry suchej, wrażliwej i atopowej.
dziewczyny, nie daje mi to spokoju. A na razie wybieram krem z filtrem.
Pharmaceris:
“Wskazania: do stosowania przy wrażliwości i ekspozycji na niekorzystne czynniki zewnętrzne – słońce, wiatr, mróz. Dla osób z atopowym zapaleniem skóry. Dla skóry podatnej do alergii na promienie słoneczne oraz filtry chemiczne, środki zapachowe i konserwanty.”
Brzmi super, nie ma w składzie wody, ale niepokoi mnie to, że jest dla osób z atopowym zapaleniem skóry. Przypuszczam, że Mała będzie miała normalną skórę, bez problemów. Więc nie chcę jej fundować takich specyfików.
Znowu zerkam na ziajkę filtr 30 (wystarczy na razie?):
“Wskazania: wysoka ochrona przeciwsłoneczna delikatnej skóry dzieci; do stosowania od pierwszych dni życia, do twarzy i ciała.”
Moje wnioski: Pharmaceris jest na każdą porę roku i pogodę, ziajka tylko na słońce, te nasze letnie spacery Więc obstawiam ziajkę, że chyba macie jakieś sugestie
Ja używałam ziajki, a wcześniej u synka tez trochę kremu linuś z firmy linomag. A zimą krem na każdą pogodę nivea - choć faktycznie szkoda, z e nie ma filtrów, bo przecież i zimą szczególnie jak jest śnieg i słońce się odbija od niego to filtry by się przydały. Wiosną i jesienią generalnie nie używam kremu na spacer, n o chyba że jest pogoda bardziej letnia lub bardziej zimową; ). Takiego maluszka to i tak się przecież nie wystawia na słońce, tylko właśnie osłania od słońca, w iec nie ma też co tak fiksowac z tym kremem ;).
Evelin może dla starsza ka ale nie dla noworodka Balabym się celowo wychladzac czymś tak malutki organizm … Zresztą przekonasz się jak urodzisz :))
Paulina kosmetyki ziaja nie mają dobrych opini://Z Ziaja to jedynie emulsja 30 jest filtrem mineralnym reszta ma kiepski sklad://
My będziemy testować Momme; )
Mama gratki czytałam ze krem z filtrem z Momme jest rewelacyjny i mam go zamiar tez przetestować ;)) Jest to krem mineralny a nie chemiczny . Mineralne kremy zaleca się dzieciom do 1 roku życia ;)pharmaceris, który ty wybrałaś jest także filtrem mineralnym wiec świetny wybór
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.