Nawał kleszczy

Oj my nie będziemy ze wzgledu na córke. Nie wiem czy to bezpieczne dla dzieci jak lataja po trawniku, siedza na kocach czy w basenie latem

No właśnie podobno bezpieczne są te opryski dla ludzi i zwierząt.

Zwierzaki zbierają wszystko… a co myslicie o takich odstraszaczach z ultradzwiekiem? To jest zdrowe?

Opryski stosujemy i działają tez na komary. Pieknie pachnie citronellą i jest bezpieczne dla wszystkich roslin. Tylko trzeba to powtarzac ale nie jest to takie drogie… polecam bardzo :slight_smile:

Na krety nie działają na bank :confused:

Podobno nie ma żadnych potwierdzeń na to że one działają. Strata pieniędzy chyba tylko

Kargaw a mowisz o tych ultradzwiekach czy opryskach?

O ultradzwiekach

Moja teściowa w tym roku już też złapała kleszcza, więc obawiam się że faktycznie może być tego mnóstwo w tym roku.

Ja sie wlasnie boje tego ze na dluza mete to moze dzialac negatwynie na nasze mozgi…

Nie słyszałam o ultradzwach na kleszcze, musze doczytac🙂. Zawsze cos ciekawego sie na tym forum dowiem🙂

O ultradźwiękach też nie słyszałam, muszę poczytać. Bo jednak kleszcze są niebezpieczne.

Mój psiak niestety bardzo dotkliwie przeszedł inwazję kleszczy :frowning: załapał babeszjozę, która początkowo nie dała żadnych objawów. Pojechałam z psem do weterynarza jak zaczął być apatyczny i okazało się że dostał już żółtaczki i anemii. Generalnie pani weterynarz mówiła, że jakbym trochę z wizytą poczekała, to może nie byłoby co ratować :frowning: takze fakt uważajcie na te małe gadziny!

Mój też miał zaatakowało mu już wątrobę. Antybiotyki z kroplówkami przez 3 dni i później hepatiale na wątrobę brał 3 miesiące. Do tej pory nie może jeść tłustych rzeczy bo ma wzdęcia a minął już rok. Teraz dostaje tabletki i pilnuję tego co 5 tygodni

O rany:( to z krwi wyszło, tak? Czy z kleszczem do wyrwania byłaś?

Babeszjoza wychodzi z krwi. Chociaż ja mojemu osobie kleszcza wyjęłam i od razu był odczyn. Guzek urósł w ciągu kilku sekund

Tak z badania krwi akurat u nas

O rany. Slyszalam o tej babeszjozie ale na szczescie osobiscie sie z nia nie spotkalam. Moja mama przechodzila za to boreliozę, skutki ma caly czas.
Ja lubię spacery po lesie albo łąkach ale te kleszcze mnie przerażają, tym bardziej z dziecmi…

Mam wrażenie że z roku na rok jest coraz więcej tych kleszczy. Widziałam gdzieś takie breloczki które mają niby odstraszyć kleszcze

Ogólnie olejki eteryczne. Jest taka mieszanka na kleszcze typowo na allegro. Ja kupiłam rozcieńcza się to ze spirytusem. Nie wiem czy działa ale wychodząc na zewnątrz pryskam małemu i sobie buty i skarpetki. I odpukac na razie nic nam się nie przydarzyło