Dziewczyny nie wiem jak u was ale u mnie ( woj. Świętokrzyskie) jest tyle kleszczy że głowa mała. Mam 2 psy które chodzą tylko po podwórku na którym nie ma żadnych drzew jest tylko trawa od kilku dni wyciągam im tylko kleszcze po kilka sztuk. Wczoraj jeden chodził mi po kanapie musiał jakoś zejść z psa.
Uważajcie na siebie i dzieciaczki przeszukujcie się codziennie. Dla mnie nie jest normalne że już w lutym tyle kleszczy a co będzie później;/;/
My kotów nie wypuszczamy na dwie tylko na balkon, ale sąsiadka już się żaliła że psiak też miał. Trochę ciepło się zrobiło to wychodzą. Polecam obroże lub krople przeciw kleszczom dla piesków.
Tych kleszczy z roku na rok jest coraz więcej ;( niestety to zapewne zmiana klimatu na to wpłynęła ;( brak mroznich zim ;(
Warto próbować działać z kropelkami jak również obrożami ale to też nie zawsze działa ;( u nas sprawdziły się zwykle smierdziuchy obroże dostępne nawet w marketach niska cena a lepsza skuteczność niżeli te z wyższej półki;) ale to może też zależeć od gatunku kleszczy;(
My stosujemy tabletki na pchy i kleszcze , w tamtym roku świetnie działala. Kleszcze jak mówią potrzebują żywiciela i dlatego chowają się w trawach do wysokości kolan
Dawno temu miałam kleszcza w głowie już wbitego tak że nie dało się wyciągnąć... masakra poczułam że jak kręciłam głową siedząc na misiu bolało mnie w jednym miejscu. U mnie dużo nie ma ale jak jadę z psem na działkę to on ma mnóstwo, ja nie. Ale ma tak długo i gęsta jak runo siesc że rzadko który mu się czepia.
ja jescze u swojego nie widziałam , ale chyba czas zakupić tabletki. Zawsze dawaliśmy mu w kwietniu i dawałam dwa razy co 3 miesiące by było na te pół roku, ale widze, że i w styczniu psy łapałay kleszcze , więc chyba będzie ciężki rok pod względem tego pasożyta ;/
KLESZCZ okropieństwo … Nie ma już konkretnych zim , mrozów i dlatego też one pojawiają się sporo wcześniej i niestety w koszmarnie dużej ilości . Kiedy najczęściej myśleliśmy o kleszczach idąc do lasu , a teraz przed domem na trawie jest ich masa . Polecam dla zwierząt tabletki . U mojego chyba najlepiej się to sprawdza jednak mimo wszystko od czasu do czasu jeszcze spryskuje go preparatem na kleszcze.
Biedronki w tym roku bardzo szybko się rozległy, te amazońskie z dużą ilością kropek. Niewiadomo jak ,którędy wchodzą. Nie wiem czy jest na nie jakiś sposób..
Tak, mój pies też już od jakiegoś czasu przynosi te paskudztwa.. Zima była łagodna dlatego będzie ich sporo.. Przeglądamy go po każdym spacerze i zdejmujemy kleszcze z sierści przed wejściem do domu, jeszcze zanim zdążą się wbić w skórę. Mamy kropelki i obrożę ale jakoś rewelacyjnie nie działają..
W tym roku na pewno dużo będzie tych małych paskudztw ponieważ nie było mroźnej zimy więc pewnie teraz szybciej się one pojawiają. U nas na szczęście jeszcze nie znalazłam w sierści kleszczy, ale pewnie znając życie do czasu.
Kleszcze to moja zmora. Budujemy się zaraz pod lasem. Syn co sezon ma kilka. Ale z racji tego, że ze mnie panikara to zawsze ich sprawdzam po powrocie do domu i szybko wyłapujemy te kleszcze. Już mamy różne psiki no ale jest różnie z działaniem. Nawet zastanawiam się nad szczepieniem na kleszczowe zapalenie mózgu
nad szczepieniem też myślałam, przyjaciółka ma dzieci w leśnym przedszkolu , więc obowiązkowo szczepi bo ryzyko duże. Ja wiecznie przewrażliwiona bo mama miala dwa razy boleriozę i niestety poszło na mięsień serca . Także jak widzę u nas kleszcze wpadam w panikę. Pies miał rumień i antybiotyki, ale nie było babeszjozy na szczęscie
Znajomy opowiadal jak się czuł w boreliozie , choć nie było wiadomo,co mu jest. Strasznie ciężko utrafić w diagnozę, kilka różnych badań od kilku specjalistów i nic . Dopiero po jakimś czasie trafił na lekarza, który zarządził badania w kierunku boreliozy i pyk! Od razu wyszło. To przeszło 5lat temu więc oby interwencja w kierunku badan była znacznie szybsza jak wtedy
U mnie nie zauważyłam żeby były już kleszcze. Mam psa ale jest na zew cały czas. Właśnie to mnie zawsze martwi że zwierzęta znoszą do domu różne rzeczy więc trzeba uważać
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.