Jak w tytule z mężem już nie planujemy więcej dzieci i zastanawiam się jaką metodę antykoncepcji najlepiej wybrać. Obecnie karmię piersią i nawet nie wiem czy mogę wszystkie stosować czy np. metody hormonalne nie wpłyną negatywnie na dziecko. Możecie coś podpowiedzieć?
Obrcnie możesz albo prezerwatywę albo tabletki hormonalne jednoskładnikowe ja tskie teraz biorę bo tez kp
potem myśle nad spirala ale moja gin mówi ze powinno upłynąć przynajmniej pol roku od porodu
Na pewno jak kp to mniejsza jest możliwość w antykoncepcji . Ale później to już pole wyboru jest większe. Najlepiej porozmawiać na ten temat z ginekologiem każda z nas inaczej reaguje . Może zastrzyk albo plastry ? Warto rozważyć wszystkie możliwości :)
Tabletki jednoskładnikowe.
Karolina najlepiej udać sie do ginekologa i z nim ustalić najlepsza antykoncepcja le
Ja karmiłam piersią i dostawałam zastrzyki antykoncepcyjne. Jeden na trzy miesiące. Polecam :)
W tej chwili, kiedy kp możesz zażywać tabletki antykoncepcyjne jednoskładnikowe.Najlepiej umów się na wizytę i lekarz doradzi najlepiej.Wyjasni wszystko i dobierze indywidualnie do twoich potrzeb i oczekiwań.
Ja bym na poczatek poszla do ginekologa aby cie przebadal i przeprowadzil z toba wywiad ;) on najlepiej dostosuje antykoncepcje do twojego organizmu ;)
Sa rozne metody antykoncepcji i tez musisz wiedziec jaka najbardziej bedzie ci odpowiadac czy tabletki o ktorych trzeba pamietac czy wkladka ktora trzeba pilnowac albo plastry ktore sa widoczne na ciele lub spirala ktora jest na lata ale do takich metod nie nalezy ;)
Ginekolog powinien wypowiedzieć się co do metody antykoncepcji, Dla każdej z nas może być odpowiednia inna. Myśle że gdyby zlecił Ci pigułki to powinien najpierw zlecić badanie poziomu hormonów.
Warto ten temat omówić ze swoim ginekologiem natomiast z tego co wiem w okresie karmienia piersią można stosować tabletki jednoskładnikowe czyli takie, które w swoim składzie mają tylko progestagen (nie zawierają estrogenu). Można je stosować od 6 tygodnia po porodzie.Tabletki zażywa się bez przerwy, a skuteczne stają się po tygodniu od rozpoczęcia przyjmowania. Ewentualnie można jeszcze rozważyć stosowanie zastrzyków hormonalnych lub spirali.
Karolinach ile takie zastrzyki kosztują?
Metod przy KP jest sporo, wszystko zależy od Twoich preferencji i chorób wspolistniejacych. Można próbować tabletki jednoskladnikowe z pochodnymi progesteron, wkładkę wewnatrzmaciczna akcji hormonalna albo miedziana, krążki dopochwowe, implanty. Moim zdaniem najpewnjejsza jest wkładka hormonalna.
Kiedyś brałam tabletki ale to bardzo upierdliwe z tym codziennym przyjmowaniem. Wolała bym coś o czym nie muszę cały czas pamiętać. Koleżanką polecała mi spiralę ale potem dowiedziałam się że wiele kobiet po kilku latach ma po niej jakieś guzy na jajnikach. Oczywiście wizyta u ginekologa obowiązkowo ale warto wcześniej chociaż się rozeznać w temacie.
Patrycja ostatnio płaciłam 38 złotych więc jak na metodę zabezpieczenia na trzy miesiące to bardzo mało :)
Tak, warto wcześniej zorientować się w możliwościach jednak najlepszą metodę dobierze ginekolog ;)
Oj tak tabletki sa najbardziej uciazliwe ale za to najtansze najgorsze jest branie tych tabletek o stalej porze i nie mozna o nich zapomniec jeden dzien bez tabletek i po ptokach ;)
Kasia czy ja wiem czy najtańsze. Te, które bym mogła brać przy karmieniu piersią kosztowały około 40 złotych na miesiąc a zastrzyk tyle samo ale na trzy miesiące :)
Karolinach wow to tanio ja za tabletki płaciłam 40zl na miesiąc też a ten zastrzyk na 3 miechy to ja musze to wziąć pod uwagę ciekawe i tańsze.
A jaki to byl zastrzyk pamietasz ;)?
Metod antykoncepcji jest naprawdę wiele. Dużo z nich może być stosowane podczas karmienia piersią. Ja jednak zapytam wprost - skoro oboje nie planujecie już dzieci, czemu nie nakłonić męża do wazektomii? Po co masz faszerować się hormonami, skoro facet może iść na mały, praktycznie bezbolesny zabieg powodujący bezpłodność? My z mężem poważnie nad tym myślimy i jeżeli uda nam się w tych koronawirusowych czasach odłożyć pieniążki to na pewno z tej opcji skorzystamy.
Jeżeli jednak nie przekonuje was taka propozycja, jest kilka form zabezpieczeń, które można stosować przy karmieniu jest dużo, są to :
-prezerwatywa
-mini pigułka antykoncepcyjna
-zastrzyk hormonalny
-niektóre spirale