Mam pytanie czy smoczki nie odduszaja sie na budzi waszego dziecka ? Mojej corci tak i dotykają platkow noska… uspokajaja ja ale szkoda mi jej buzki. Poradzcie jaki kupić żeby byl plastyczny, miękki i Maly…
Córeczką ma 2miesiace
Musisz spróbować z kilkoma smoczkami, tak aby dopasować odpowiedni na buzi dziecka.
Niestety nie poradzę Ci jaki, ponieważ każda buzia inna i musicie sami znaleźć ten idealny:-)
Marta podała Ci również ciekawe wątki, zajrzyj jeszcze tam:-)
My również mieliśmy taki problem i szukaliśmy i szukaliśmy w końcu kupilam smoczek Lovi i jest bezkonkurencyjny, idealny dla mojego malucha… Ale dziewczyny maja racje trzeba wybrobowac kilku różnych żeby dopasować ten jeden…
Musisz wypróbować kilka rodzai smoczków.
Te z Aventu są mało wyprofilowane i odstają od buzi. Moje dziecko ich nie lubi. Za to Lovi i Canpol są fajnie wyprofilowane i obydwie firmy przypadły do gustu mojemu dziecku.
Tak jak piszą dziewczyny - smoczki to indywidualna sprawa. Każde dziecko ma inny kształt twarzy - ust, nosa, kącików ust oraz polików oraz różny układ zgryzu. Dzieci mają również różną siłę ssania smoczka - jedne tylko trochę cycają i zaraz wypluwają a inne jak się przyssą to nie chcą wypluć i śpią z nim całą noc.
Musisz spojrzeć jak córeczka ssie i może wyciagać smoczek jak go już nie potrzebuje?
Ja używałam smoczków aventa, canpol a teraz lovi i z kształtu tarczki wszystkich byłam zadowolona tylko, że lovi jak dla mnie to numer 1, ze względu na otwory na tarczce, przez które skóra wokół ustek cały czas ma dopływ powietrza i właśnie raczej nie ma takiej możliwości by smoczek się zassał wokół ust i odcisnął.
ja mam smoczki z canpol babies. Mała jest pyzata i czasem się jej odciska jak mocno ssie smoczka. Mały ma ten sam smoczek i jemu się nie odciska
Więc z tego wynika, że każdemu dziecku pasuje inny smoczek. Popróbuj mamy na rynku wiele marek , np. Lovi, Avent, Canpol, Nuk, MAM, Nuby itp.
Ja od samego początku używam smoczka Avent… Ostatnio wymieniałam Młodemu też na tą samą firmę, bo nie będę ryzykowała skoro mu przypasował są bardzo fajne i duże wycięcia mają na nosek i brudkę…
Tak jak dziewczyny mówią, musisz popróbować i zobaczyć. Z tego co mi wiadomo najbardziej polecane są przez mamy smoczki firmy Avent i Lovi…
My używamy Lovi bo innych nasza córka nie chcę brać ,druga używała kiedyś nuk… naszym zdaniem oba modele są świetne i polecamy a odciśnięcie w dużym stopniu zależy od pyzatej bużki dziecka …jeśli dziecko ma pyzatą bużkę to ciężko jakikolwiek smoczek dopasować …możesz spróbować smoczek z aventa bo jest tak tęż taki co ten plastik ma prosto a nie lekko wygięty tak jak przy innych smoczkach …mojej córce na początki próbowaliśmy avent dawać i odstęp od smoczka a buzki jest ogromny sami zobaczcie ,ten smoczek wogole wygląda ma mega duży
myślę że w twoim przypadku Marto może się sprawdzić
My też w Avencie mieliśmy odstęp od buzi. Mały nie zaakceptował tego smoczka. Chwilę miał go w buzi i wypluwał.
Ja na naszym rynku nie spotkałam się z innymi smoczkami, które byłyby tak mało wyprofilowane. Więc twojemu dziecku powinien pasować i do buzi raczej nie będzie dociskał.
miałam ten sam problem przy obojgu ze względu na pyzatą buziulkę. Najlepiej sprawdza się w tym momencie Avent bo ma płaską otoczkę a nie wyprofilowaną. Córa bez problemu przerzuciła się na tę firmę z NUKA i Canpol Babies. Przy synku za to próbowałam z początku Lovi ale niestety im starszy tym większa pyza się z niego robiła więc i ten zaczął się odciskać. Obecnie kupiłam mu Aventa jest ok.
Dziękuję bardzo za liczne opinie popróbuję
Wiem,że jest wiele smoczków na rynku jak również to, że każde dziecko jest inne
I dobrze
Chodziło mi o Wasze opinie, żebym wiedziała jakie próbować
Mała i tak smoczka ma do usypiania gdy się przebudzi lub do uspokojenia się w ciągu dnia, ale zazwyczaj ma go max. 5 min i wypluwa
Myślałam, że po prostu jest jakiś który jest mięciutki- plastyczny, który dopasowuje się do kształtu buźki dziecka
To moje pierwsze dziecko dlatego pewnie tak się wszystkim przejmuję… potówkami, sladem po smoczku, itd. …
Lepiej się przejmować niż oblewać dziecko
Ja używałam smoczka Avent ale po 3 miesiącu zaczeła go gubić i zmieniliśmy na LOVI i jest ok
kasik324 dobre…; )
Z czasem mi już przychodzi, że zachowuje się jak przy drugim dziecku ale może dlatego, że znów jestem w ciąży…; )
Ja używam smoczka z lovi i mój synek jest bardzo zadowolony,wiadomo że nie każdemu dziecku podejdzie i trzeba próbować różne,ale ja za pierwszym razem kupiłam lovi i od razu ssał,butelke też mam z lovi i jest bardzo dobra i lubi z niej pić.
smokuś to bardzo indywidualna sprawa, kazdy lubi inny, w dodatku dziecko zazwyczaj upatrzy sobie taki, jaki niekoniecznie podoba sie rodzicom, ja np jestem zakochana w smoczkach Lovi Retro z wąsami, ale mały najbardziej lubi najzwyklejszy aventu, taki dostał w szpitalu w niebieskim pudełku i innego rodxaju nie chce
Ja kupiłam jeden avent i jeden z lovi, kumpela mi mowila ze z lovi jej corka 3mala w buzce a avent nie chcial 3mac zobaczymy jak to bedzie z naszym skarbem w lutym
Na razie nie używam, ale sobie czytam w necie opinie, bo myślę, ze przyjdzie moment, ze podam dziecku smoczek, ale chciałabym podac dobry, zeby nie uszkodził zgryzu i nie oduczył picia z piersi, polecajcie więc dalej.
Moja z Aventu wypluwala. Za to bardzo spasowal jej z Lovi. Co wazne konstrukcja tego smoczka nie zaburza odruchu ssania i mala nie ma problemu z cyckiem. Dodatkowo posiada takie otwory dzieki ktorym buzia sie nie odparza. Bardzo podoba mi sie seria day &night- raczka smoczka sie swieci i latwo znalezc w ciemnościach;-) dodatkowy plus to to ze nie ma gory ani dolu smoczka wiec obojętne jak go wlozysz dziecku do buzi smoczek okazal sie dla nas zbawieniem bo niektore maluchy maja ogromna potrzebe ssania.