Najlepsze mleko?

Dokładnie każde dziecko będzie tolerowało inne mleko. Czasami nawet rodzeństwo pije inne mleka. I to czy dziecko je polubi i czy będzie mu ono pasowało zależy jedynie od jego własnych preferencji.

no dokłądnie …nigdy nie wiadomo co się bedzie działo z brzuszkach naszych milusińskich :smiley:

Dlatego na początku nie warto robić większych zapasów mleka.

dokładnie…ja się ciesze ,że nie dałam się namówić na zapasy mleka. Mojej koleżanki córka zrobiła ten błąd. Mieszka z rodzinką w Anglii i tam sa tansze np mleka bebilon itp. i narobiła sobie zapasów…co sie okazało jej dziecko miało inentyczny problem z mm jak mój maluch…poradziłam by spróbowała tego mleka Hipp co podaje mojemu brzdacowi…dałam jej troche na spróbowanie i potem sama zakupiła tego Hippa i okazało sie ze rzeczywiscie problemem było mleko.

My nie robiliśmy zapasów w ogóle,kupowaliśmy i kupujemy mleko na bieżąco,jedna puszka się kończy to zakupujemy drugą :slight_smile:

noo człowiek chciałby zaoszczedzic robiąc zapasy ale niestety zycie płata nam figle i okazuje się ze nie zaoszczedzilismy bo musimy pozbyc sie mleka które źle znosi nasze dzieciątko

Greendream,masz rację. My nawet mleko kupiliśmy pierwszy raz dopiero jak mała wyszła ze szpitala,chociaż i tak wiedzieliśmy jakie mamy jej podawać,bo na początku miała dostawać mleko dla wcześniaków to,co było podawane w szpitalu.

Ja nie mam takiej możliwości żeby po skończeniu się jednego mleka zaraz kupić kolejne, bo sklep w którym się w nie zaopatrujemy jest oddalony o kilka kilometrów> Na początku byłam ostrożna z tymi zakupami, ale jak zaobserwowałam, ze synka nie boli po nim brzuszek i chętnie je pije to kupowałam od razu trzy opakowania i nadal tak robię.

Agrafka bo dzieciaczek jest już przyzwyczajony i nic nie powinno mu te mleko zaszkodzić. Racej chodzi o dzieci, którym dopiero zaczynamy podawać dany rodzaj mleka.

Agraka,my mamy około 10 km do najbliższego sklepu,gdzie jest mleko,ale mąż codziennie jeździ tamtędy do pracy,więc jestesmy spokojni.

Beatka zgadzam się. Najtrudniejsze sa początki z dopasowanie odpowiedniego mleka.

My podajemy Hipp BioCombiotik. Jestem zadowolona i synek też:) Ma bardzo dobry skład. Jest to ekologiczne mleko. Ma w składzie też probiotyki.

Zanim podałam mojej córeczce mleko modyfikowane spytałam o radę pediatrę.
Początkowo zaproponowała podanie dziecku mleka hipoalergicznego Bebilon H.A. lub Nan Pro H.A.
Na początku podawałam Nan Pro HA, ale szybko przerzuciłam się na zwykłę Nan Pro i karmię tym Małą do chwili obecnej.
Oczywiście wybór mleka jest sprawą indywidualną i o tym wyborze decydują różne czynniki. Myślę, że zawsze warto porozmawiać z lekarzem, który poleci kilka sprawdzonych firm, a to już od Ciebie będzie zależeć ostateczny wybór.

Ja także miałam problem z dopasowaniem mleka dla mojej córeczki. Próbowaliśmy parę rodzajów. Najpierw zaczeliśmy od tego najtańszego, czyli Bebiko, ale Amelka wymiotowała po nim, więc kupiliśmy Hipp Bio takie, które miała podawane w szpitalu. I kiedy już myślałam, że wszystko jest dobrze, Amelka stała się bardzo niespokojna, płakała cały czas, więc ja nie zastanawiając się poleciałam do sklepu po Nan, które dużo osób mi polecało. I niestety na drugi dzień pojawiły się małe krostki na policzkach, myślałam, że to potówki, ale położna powiedziała, że może to być skaza białkowa i trzeba kupić mleko z oznaczeniem HA, więc znowu wycieczka do sklepu po nowe mleko. Niby wszystko było dobrze, krostki znikneły, ale córeczka dalej była jakaś taka niespokojna. Pewnego dnia natrafiłam na artykuł na temat nietolerancji na laktozę. Spędziłam cały wieczór na porównywanie mleka modyfikowanego z różnych firm i znalazłam takie, w którym jest zhydrolizowane białko i mała zawartość laktozy - Bebilon Comfort. Już trzeci miesiąc karmimy mała tym mlekiem i mogę go szczerze polecić mamą, które mają podobne problemy.

Według mnie wszystkie mleczka dostępne na naszym rynku są dobre.
Na początku warto zacząć od mlek HA ( tak doradzono mi w szpitalu ). Potem jeśli nic się nie dzieje to można przechodzić na zwykłe mleczko.
Na przykład dla dziecka ze skazą będą dobre tylko mleka przeznaczone specjalnie dla nich.

Ja się długo męczyłam z doborem mleka (a bardziej mój synek), ponieważ od każdego lekarza słyszałam, że to mój wybór: /

My również zapytalismy się o radę lekarza i nam doradził,zaczęliśmy od mleka dla wczesniaków,a teraz jesteśmy na etapie Nan 2:-)
Wybór nie należy tylko do nas rodziców, ale i do dziecka,które mleko będzie mu odpowiadać. Po jednym mleczko maluszka będzie bolał przykładowo brzuszek,a po innym nie.

asienka masz racje…bo co z tego ze dasz dziecku np. bebilon skoro dziecka organizm nie bedzie go dobrze przyswajał… trzeba po prostu próbowac po trochu :slight_smile: najlepsze efekty widac po 2 tygodniach uzywania jednej mieszanki

hmmm trudno powiedzieć które mleko jest najlepsze, z pewnością to, które płynie z piersi mamy, ono na pewno jest najzdrowsze i posiada najwięcej witamin i przeciwciał, które chronią nasze maleństwa przed różnymi zachorowaniami. Ja karmię piersią (już 9 m-cy) ale czasem dokarmiam maluszka mm, obecnie kupuję Hipp Bio Combiotic 2 i uważam, że jest dobre, synek nie ma po nim żadnych skutków ubocznych, nie boli go brzuszek, nie jest wzdęty, jest zawsze wesoły, uśmiechnięty i chętny do zabawy. Myślę, że decyzję o zastosowaniu mleka modyfikowanego trzeba dobrze przemyśleć, warto trochę poczytać o gatunkach mm, firmach, które produkują, o dostępności w sklepach (bo nie wszystkie są w danej miejscowości, czy też sklepie/drogerii) . Warto też zapoznać się z ich składem i opiniami innych mam, które dane mleko modyfikowane stosują. Chociaż nie wszystkie mm polecane przez koleżanki czy inne mamy będą odpowiednie dla Twojego dziecka, to Ty sama musisz o tym zadecydować, czy dane mleko m spełnia w pełni oczekiwania Twojego maleństwa.

Ja obecnie karmię synka mlekiem modyfikowanym Nan Pro H.A. 1, jednak za nim wybraliśmy to odpowiednie próbowaliśmy różnych mlek. Po większości synek miał zaparci, po innych robił kilka kupek dziennie i to wodnistych. Po mleku Nan Pro H.A. zaparcia przestały już być dla nas problemem. Teraz stoimy przed wyborem mleka modyfikowanego 2 i zastanawiamy się, jakie wybrać, bo mleko Nan Pro H.A jest fajne, ale mało wydajne. Jakie wy polecacie? Po jakich dziecko nie ma zaparć?