Drogie mamy, jakie pytania najczęściej zadają Wasze dzieci? Jakie było najbardziej zaskakujące pytanie? Jak na nie odpowiadacie?
Moj syn jest ciekawy dosłownie wszystkiego.
Jak mial troche ponad 3 lata zapytał taty " co to jest pompa ciepła" wiec az odetchnelam ze zapytal o to ojca a nie mnie
Oczywiscie pojawilo sie pytanie o cialo czlowieka i musialam wytłumaczyć ze dziewczynki od chlopcow sie troszke roznia. Ale nazywam rzeczy po imieniu dzieki czemu nie ma smieszkow. Synek wie ze kobiety maja waginę i mowi to w takim samym tonie jak to ze dzieci chodza do przedszkola a starszaki do szkoly, ze rodzice chodza do pracy a pieski zalatwiaja potrzeby na spacerach.
Najgorszym pytaniem jakie uslyszalam od mojego wtedy 4letniego dziecka bylo przy smierci ukochanej naszej cioci. Powiedzialam ze ciocia jest w niebie,na chmurce.
Moj syn spojrzal w niebo i zapytal : gdzieee ? Nie widzę. A kiedy wroci ?
Niestety to samo tyczylo sie pytania : tato a gdzie jesy Twoja mama ?
Syn jest bardzo sprytny,inteligenty i uważny. Gdy moj maz zapytal skad w ogole mu sie wzielo to pytanie to moj wtedy 4latek powiedział: bo mama do swojej mamy mowi mamoooo, a Ty do mojej babci tez mowisz babciu, wiec gdzie jest Twoja mama ? "
Uwazam ze to te pytania o smierc sa najtrudniejsze.
Mój syn pyta ciągle o wszystko „ a dlaczego „ teraz jest zafascynowany defibrylatorem bo zobaczył że koło szkoły wisi . A jak go zapytałam dlaczego on ciągle mnie o wszystko pyta „ mamooooo ja poprostu chce się czegoś nowego dowiedzieć „
Filip pyta o kandydatow oraz o polityke, co robi prezydent itp
Tez nie ma dnia zeby o cos nie zapytal, sprawy przyziemne ale tez kosmiczne, filozoficzne. Ale w sumie to lubie to ze jest taki ciekawy i jak czegos nie wiem to mowie : synku zaraz usiadziemy i sprawdzimy w internecie
Moja córeczka jest jeszcze za mała na takie pytania, ale pamiętam, jak synek mojej siostry pewnego dnia zapytał “Ciociu, co to jest śmierć?”
uważam ,że to pytanie jest najtrudniejsze…
Zdecydowanie, a przynajmniej jedno z gorszych
Na szczęście u nas nie ma jeszcze tego etapu ale pamiętam jak córka była mama a mój tata nie ma dwóch palców bo ma ucięte. Córka zapytała czy jak podleje mu je konewka to odrosną bo kwiaty rosną jak się podlewa
Pytania o śmierć zdecydowanie są jednymi z najtrudniejszych. Szczególnie wtedy, gdy pojawiają się zupełnie niespodziewanie i zupełnie nie jesteśmy na nie przygotowani
Czyli jest ciekawy świata, super!
Ciekawe, skąd się maluchom pojawiają nagle takie pytania… Czasami są zupełnie niespodziewane.
To jest bardzo ciekawe, jak dzieci próbują zrozumieć rzeczywistość i szukają analogii
Mój chrześniak ciągle pyta „a skąd się biorą dzieci”
Mój chrześniak, jak jeszcze byłam w ciąży podszedł do mojej siostry i mówi Mamo, a Ty masz dzidzię w brzuchu? A siostra mówi Nie, czemu pytasz? Na co on, 4 latek „ Bo ty masz brzuch jak ciocia Dominika”
Siostra jest troszkę grubsza i tak też mu powiedziała, ale odpowiedział jej, że i tak jest piękna
mój synek co chwile pyta jak to się stało ze mam dzidzie w brzuchu i to jeszcze dwie? może jeszcze więcej ich tam urośnie
Będziesz mieć bliźniaki?
Z serii najczęściej zadawanych pytań: “kiedy będą święta?” “Za ile dni?”
Z serii trudnych, ostatnio syn zapytał:“kiedy odkryto dinozaury?”. Sprawdziłam w interneci i sama się zdziwiła., że dopiero 200 lat temu rozpoczęto badania.
@_MamaKinga_1 dzis o to samo zapytal moj syn w metrze bylismy i mial szybkie szkolenie od taty. Odrazu mi sie przypomnialas
Te dzieci będą od nas o wiele mądrzejsze !
Czytasz mi w myslach to samo powiedzialam do meza, ze nasze dzieci beda madre i empatyczne, bo zawsze staramy siw odpowiadac na pytania. Nawet te dziwne czy banalne. Nie ma : nie teraz, nie wiem, oj daj spokoj ". Kazde pytanie otrzymuje odpowiedz, choćbym miala zajrzec do wujka google
Filip po wycieczce do Centrum Nauk Kopernik mowi : mamo a wiesz ze Mars jest planeta gazowa ?
Ja: taaaak kochanie
Filip: mamo a jakie jeszcze planety sa gazowe ?
Kurtyna
Oj czasami dzieci potrafią zaskoczyć