Najczęściej zadawane pytania przez dzieci

Drogie mamy, jakie pytania najczęściej zadają Wasze dzieci? Jakie było najbardziej zaskakujące pytanie? Jak na nie odpowiadacie? :heart:

Moj syn jest ciekawy dosłownie wszystkiego.
Jak mial troche ponad 3 lata zapytał taty " co to jest pompa ciepła" wiec az odetchnelam ze zapytal o to ojca a nie mnie :rofl:
Oczywiscie pojawilo sie pytanie o cialo czlowieka i musialam wytłumaczyć ze dziewczynki od chlopcow sie troszke roznia. Ale nazywam rzeczy po imieniu dzieki czemu nie ma smieszkow. Synek wie ze kobiety maja waginę i mowi to w takim samym tonie jak to ze dzieci chodza do przedszkola a starszaki do szkoly, ze rodzice chodza do pracy a pieski zalatwiaja potrzeby na spacerach.
Najgorszym pytaniem jakie uslyszalam od mojego wtedy 4letniego dziecka bylo przy smierci ukochanej naszej cioci. Powiedzialam ze ciocia jest w niebie,na chmurce.
Moj syn spojrzal w niebo i zapytal : gdzieee ? Nie widzę. A kiedy wroci ?
:pleading_face::pleading_face::pleading_face::pleading_face:
Niestety to samo tyczylo sie pytania : tato a gdzie jesy Twoja mama ?
Syn jest bardzo sprytny,inteligenty i uważny. Gdy moj maz zapytal skad w ogole mu sie wzielo to pytanie to moj wtedy 4latek powiedział: bo mama do swojej mamy mowi mamoooo, a Ty do mojej babci tez mowisz babciu, wiec gdzie jest Twoja mama ? "

Uwazam ze to te pytania o smierc sa najtrudniejsze.

Mój syn pyta ciągle o wszystko „ a dlaczego „ teraz jest zafascynowany defibrylatorem bo zobaczył że koło szkoły wisi . A jak go zapytałam dlaczego on ciągle mnie o wszystko pyta „ mamooooo ja poprostu chce się czegoś nowego dowiedzieć „ :rofl:

1 polubienie

Filip pyta o kandydatow oraz o polityke, co robi prezydent itp :see_no_evil:
Tez nie ma dnia zeby o cos nie zapytal, sprawy przyziemne ale tez kosmiczne, filozoficzne. Ale w sumie to lubie to ze jest taki ciekawy i jak czegos nie wiem to mowie : synku zaraz usiadziemy i sprawdzimy w internecie

Moja córeczka jest jeszcze za mała na takie pytania, ale pamiętam, jak synek mojej siostry pewnego dnia zapytał “Ciociu, co to jest śmierć?”
uważam ,że to pytanie jest najtrudniejsze…

1 polubienie

Zdecydowanie, a przynajmniej jedno z gorszych

Na szczęście u nas nie ma jeszcze tego etapu ale pamiętam jak córka była mama a mój tata nie ma dwóch palców bo ma ucięte. Córka zapytała czy jak podleje mu je konewka to odrosną bo kwiaty rosną jak się podlewa

1 polubienie

Pytania o śmierć zdecydowanie są jednymi z najtrudniejszych. Szczególnie wtedy, gdy pojawiają się zupełnie niespodziewanie i zupełnie nie jesteśmy na nie przygotowani :pensive:

Czyli jest ciekawy świata, super! :heart:

Ciekawe, skąd się maluchom pojawiają nagle takie pytania… Czasami są zupełnie niespodziewane.

To jest bardzo ciekawe, jak dzieci próbują zrozumieć rzeczywistość i szukają analogii :slightly_smiling_face:

Mój chrześniak ciągle pyta „a skąd się biorą dzieci” :see_no_evil:

Mój chrześniak, jak jeszcze byłam w ciąży podszedł do mojej siostry i mówi Mamo, a Ty masz dzidzię w brzuchu? A siostra mówi Nie, czemu pytasz? Na co on, 4 latek „ Bo ty masz brzuch jak ciocia Dominika” :rofl::sweat_smile:
Siostra jest troszkę grubsza i tak też mu powiedziała, ale odpowiedział jej, że i tak jest piękna :rofl:

1 polubienie

mój synek co chwile pyta jak to się stało ze mam dzidzie w brzuchu i to jeszcze dwie? może jeszcze więcej ich tam urośnie :rofl: :see_no_evil: :hear_no_evil: :speak_no_evil:

2 polubienia

Będziesz mieć bliźniaki?

Z serii najczęściej zadawanych pytań: “kiedy będą święta?” “Za ile dni?”
Z serii trudnych, ostatnio syn zapytał:“kiedy odkryto dinozaury?”. Sprawdziłam w interneci i sama się zdziwiła., że dopiero 200 lat temu rozpoczęto badania.

@_MamaKinga_1 dzis o to samo zapytal moj syn :rofl: w metrze bylismy i mial szybkie szkolenie od taty. Odrazu mi sie przypomnialas :face_holding_back_tears:

Te dzieci będą od nas o wiele mądrzejsze !

Czytasz mi w myslach :face_holding_back_tears: to samo powiedzialam do meza, ze nasze dzieci beda madre i empatyczne, bo zawsze staramy siw odpowiadac na pytania. Nawet te dziwne czy banalne. Nie ma : nie teraz, nie wiem, oj daj spokoj ". Kazde pytanie otrzymuje odpowiedz, choćbym miala zajrzec do wujka google :rofl:
Filip po wycieczce do Centrum Nauk Kopernik mowi : mamo a wiesz ze Mars jest planeta gazowa ?
Ja: taaaak kochanie
Filip: mamo a jakie jeszcze planety sa gazowe ?

Kurtyna :rofl::rofl::rofl::rofl:

Oj czasami dzieci potrafią zaskoczyć