Mama coreczki powodzenia i czekamy na recenzję ☺
warto d małego motywować dziecko
W najnowszych publikacjach mówi się, ze warto zrezygnować z systemu nagród i kar. Jednak pochwała i docenienie dziecka będzie zawsze najlepszą i drogocenną nagrodą.
A co gdy dziecko jest nieposluszne a rozmowa w żadnym stopniu nie pomaga co wtedy zamiast pochwal i doceniana stosować za złe zachowanie ?
Nati jak moja coś nie chce i mówi "nie" to ja mówię do niej "dobrze Ty nie chcesz więc jak Ty nie będziesz chciała to też powiem nie" to u nas pomaga
Aneczka a córka ile ma lat ? Bo u malucha to raczej się nie sprawdzi 😕
Nati ma dwa latka. Ale wcześniej jak mówiłam nie to nie było dyskusji rozumiala i akceptowała.wystarczylo tylko stanowczo powiedzieć
Ja duzo tłumaczyłam gdzie idziemy co bedziemy robić jak na plac zabaw to na ile i za ile wychodzimy ;) tak zeby wiedziała jaki mamy plan dnia ;), różnie bywało, ale byłam też stanowcza np. kiedyś w przypadku placu zabaw mała coś przeskrobała to mówiłam wychodzimy i tak też było.
Koleżanka kiedys sie dziwiła że jak tak mogę ze jej szkoda dziecka... kiedy jej syn wysypał całe wiaderko piachu na głowe naszej córki chciała wyjść za plac zabaw ale zaraz wróciła, bo nie będzie karać dziecka jak ładna pogoda.
Dzieciak nie przemyślał dalej robił głupie rzeczy, 2 lata temu maż widzi sie z ojcem tego chłopca i mówi" tak to jest jak matka tak wychowuje bez żadnych zasad"
Aneczka to fajnie ze jesteś konsekwentna i dziecko o tym wie ☺
My też mówimy nie stanowczo i tłumaczymy dlaczego. Jak na razie nie zastosowałam ani kary ani nagrody bo tez jestem temu przeciwna. Ale trzeba mieć ogrom cierpliwości.
Ja się boję że nie będę stanowcza i ze nie jestem w niektórych sytuacjach a powinnam bo moja mała córeczka zaczyna już psocić
Ja staram się być stanowcza,ale moim zdaniem za często daje za wygraną temu uparciuszkowi
Ja wiem ze ja będę gorzej będzie z moim mężem 😂
Nati to u nas odwrotnie ja częściej jej ulegam 😁
Nati często jest tak że jak córeczka tatusia to częściej jej ulega
U nas córka już wiele razy coś wymusza i niby jestem stanowcza, ale ona wpada w histerię i tak dostaje to co ona chce
Beata oj znam to ! Niestety czasem histeria trwa tyle,że ulegam bo nie mam zamiaru się już denerwować
Patrzcie co histerię będą się powtarzać bo zobacza że uda się wymusić
Ja może jako nauczyciel mam inne podejście do pewnych spraw jak chodzi o wychowanie ☺ mąż jest z tych co twierdzą że dzieckiem jest się raz i ma rację ale nieraz niestety trzeba moim zdaniem powiedzieć nie dla dobra dziecka ☺
Ale jak widzisz płaczące dziecko wręcz ryczące to co masz zrobić ?