Nadżerka, co robić?

Byłam w piątek u lekarza na kontroli po roku od porodu.

Lekarz powiedział  że mam nadżerkę do obserwacji.

Pobrał cytologię po 3 tygodniach ma być wynik.

Czy z nadżerką się coś robi ? nic mi nie przepisał ani nic tylko kazał odebrać po 3 tygodniach cytologię ? czy to się jakoś leczy?

strasznie się boję że to może okazać się coś groźnego  

Mama Wojtusia myślę że ma spokojnie poczekaj na wynik cytologii. Jeśli on będzie ok to chyba nie ma się czym martwić aczkolwiek nadżerki nie ma co bagatelizować żeby się z tego rak szyjki macicy nie zrobił. Myślę że leczenie powinnaś omówić z lekarzem. 

Nadżerki można usunąć, ale nie zawsze trzeba. Pewnie dlatego masz do obserwacji, bo nadżerki często goją się same, zwłaszcza jeżeli są małe. Reakcja lekarza myślę, że prawidłowa. 

Najważniejsze, że wykryta i będzie pod obserwacją.

Poczekaj spokojnie (na ile się da) na wyniki cytologii. Wtedy też lekarz pewnie powie co dalej. 

Najlepiej poczekać na wynik cytologi na podstawie którego lekarz może zalecić leczenie lub dalej obserwować/kontrolować nadżerkę. 

Leczenie pewnie ustali lekarz jeśli stwierdzi że to coś poważnego. Jeśli jest mała nadżerka to może sama się wchłonąć 

Właśnie tego strasznie się boję, że lekarz nic tym nie robi a ja mogę mieć raka później

Da się to wyleczyć ale chyba wszystko zależy od wielkości i tego jak może być niebezpieczna, moja mama miała przymrażaną czy coś takiego.. jak będziesz miała obawy że lekarz bagatelizuje sprawę to koniecznie skonsultuj się z innym :)

Z tego co wiem nadżerkę się usuwa może zrobić to po prostu lekarz w gabinecie i jeżeli decyduje się mimo tego podjąć niekoniecznie musi być to zabieg robiony w szpitalu ale to wszystko zależy od wielkości umiejscowienia nadżerki no i ogólnie kilku czynników czasami też wiem że udaje się wyleczyć ją samymi lekami Ale to właśnie wszystko zależy od jej zaawansowania bo nie wszystkie przypadki się da i podchodzą one już tylko i wyłącznie pod zabieg Być może twój lekarz te właśnie na podstawie badań cytologii zdecydować jaka forma leczenia nadżerki będzie w twoim przypadku odpowiednia Myślę że najlepiej będzie jak dojdą twoje wyniki to konsultując się odnośnie nich z lekarzem właśnie wtedy dokładnie podpytaj jaką formę leczenia lekarstw planuje w swoim przypadku Szkoda że nie dopytałaś Dokładnie o to na wizycie oraz skoro mówisz że pozostanie ją na ten moment do obserwacji to wydaje mi się że nie jest jeszcze aż taka zła taka duża i wymagająca zabiegu na już najprawdopodobniej lekarz powiedział ci kiedy masz się zgłosić się na kolejną wizytę kontrolną i wtedy będzie widział jaka jest różnica postęp w przyroście umiejscowieniu jej wtedy najprawdopodobniej będzie w stanie coś zadecydować

Napewno się nie stresować i lekarz wszystko wyjaśni :)

Mama Wojtusia a kiedy masz kolejne wizytę? Wyniki z cytologia to chyba po 3 tygodniach już. Może wtedy Ci lekarz coś więcej powie jakie następny kroki w leczeniu

Lekarz nie kazał się zapisywać tylko że czekamy na wynik cytologii właśnie te 3 tygodnie i tyle

No to daj znac jak będzie wynik :)

Wynik bardzo dobry 1 grupa

To super ;) a co z nadżerka,? Do obserwacji ?

Nadżeka zawsze jest do kontroli chyba, że jak duża to do wycięcia, ale mi się np. w pierwszej ciązy jakoś straciła na szczęście. Wcześniej przez nią musiałam co pół roku być u ginekologa na kontroli 

Mi też w ciązy wyszła, a po urodzeniu już było wszystko w porządku.. 

jak jest duza, to zabiegowo sie ja usuwa :_

przyjaciółka miała właśnie dużą i po ciąży została, ale potem jej ją usuwali właśnie 

Pewnie to nic fajnego taki zabieg.