Nadżerka, co robić?

idziemka z tego co pamiętam przyjaciółka miała ten zabieg jednego dnia i chyba rano już kolejnego dnia do domu szła, w znieczuleniu miejscowym i było ok 

Taaak odrazu na drugi dzien jak jest ok to wypuszczają 

Mam nadzieję, że mi nic się nie pokaże. Przed ciążą miałam jakiegoś torbiela na jajniku ale teraz nic nie mówił lekarz. Znikł albo go nie widać przez ciążę 

Ja znów słyszałam ze się przypala nadżerkę 

Mi wyszła nadżerka w wieku 19lat zapytalam wtedy ginekolog co mam z tym zrobić.  Powiedziala mi że jeśli planuje dzieci to na razie nic i w zasadzie to mi się zniwelowała ta nadżerka...

Różnie to bywa, czasem się zamraża, czasem wypala, czasem chyba jakoś laserowo niweluje, a czasem sama znika. Moja mama miała taki zabieg, ale jej się po paru latach znowu pojawiła niestety.. Jeśli się odpowiednio działa to na pewno nic groźnego. Na pewno wszytsko zależy od wielkości. 

Poczekaj na wyniki, lekarz na pewno odpowiednio cie pokieruje co i jak :) 

ja już nie pamiętam, ale albo zamrażać albo wypalać nie można jednego z tego nie powinno się praktykować

One faktycznie często po ciąży znikają bo ja też tak miałam 

ja właśnie też tak miałam, że w czasie ciąży niby się pokazało, a po ciąży jak miałam badanie to wszystko było ok. 

Ja się zastanawiam czy w ciąży lekarz ba usg też sprawdza jajniki ? Czy one są już zakryte dzieckiem ? Ja tego torbielą miała na jednym i w sumie nic o nim nie mówi 

Mamuśka ja nie pamiętam ale po porodzie tą torbiele która wcześniej miałam nadal mam;(

Ba.. na tarczycy mi przybył jeden guzek więc też warto ją zbadać po ciąży jeśli ktoś miał wcześniej problemy;( 

a co z torbielami się robi? znikają? czy leczy? 

Żeby wykryć zmianę na tarczycy to trzeba zrobić usg ? Czy już z badania krwi wyjdzie ,nze coś jest nie tak?

Najpierw polecam zrobić badania z krwi TSH FT3 i FT4 jeśli tutaj coś odbiega od normy to wizyta u endokrynolog, która też wykona badanie USG jeśli coś będzie nie tak w wynikach.

Dzięki za informację 

USG tarczycy można zrobić bez wizyty u endokrynologa. Koszt takiego  USG to chyba u mnie w mieście około 150 zł i wtedy już można się dowiedzieć czy tarczyca jest prawidłowej budowy, wielkości itp 

Ja mam robione usg na wizycie u Pani doktor raz na jakiś czas.

Ja parę lat temu robiłam.usg tarczycy ale chyba jutro pojadę zrobić badania z krwi prywatnie bo lekarz zapomniała mi wystawić skierowania.. od wtorku wracam do pracy na rano to nie będę miała kiedy.. Kiedy lekarz wymieniała mi objawy tarczycy to większość zgadzała się.. sucha skóra, wypadanie włosów, zmęczenie, brak apetytu itp

ja usg tarczycy jeszcze nigdy nie miałam 

Ja robiłam tsh a gdy wyszło podwyższone to ft3i4 oraz anty tpo i tg. Plus usg na potwierdzenie diagnozy