Czasem zdarza się,że dziecku po urodzeniu pojawi się jakaś niepokojąca nas plamka na ciele
(nie mam na myśli pieprzyków).Oto co mogą oznaczać:
*naczyniak płaski (łososiowa plamka lub uszczypnięcie bociana)-występuję najczęściej na karku,jego kolor to jasnoróżowy.nie szkodzi zdrowiu malucha i znika ok drugich urodzin
*naczyniak krwionośny (czerwona grudka)-najczęściej występuję na twarzy i przypomina jakby przyklejoną malinkę,ma mocno czerwony kolor.naczyniaka tego typu trzeba obserwować,bo teoretycznie powinien sam zniknąć,zblednąć.jeśli tak się nie stanie koniecznie trzeba poradzić się lekarza.
mój kuzyn miał takiego na policzku,cały czas go urażał i w końcu trzeba było usunąć chirurgicznie (miał 3 lata)
*purpurowa plama - zbudowana jest z naczyń krwionośnych,widoczna jest od urodzenia.nie powinna przeszkadzać w niczym dziecku,chyba że jest na twarzy i jest szpecąca.
synek szwagierki ma na ramieniu,wielkości złotówki,nie wygląda to jakoś strasznie
Czy u Waszych dzieci się takie naczyniaki-znaczki pojawiały?Szukałyście porad wśród lekarzy?
my mamy uszczypnięcie bociana , u córy nie było tego a młody ma typowe znamie na karku, ale jestcoraz mniejsze więc pewnie sie wchłania. Do tego po rozmowie z rodzina okazuje się, że u chłopców właśnie te znamiona występowały. Poza tym wiele razy w ciązy sie przestraszałam (co niby według przesądów skutkuje znamionami), maluch poza uszczypnięciem bociana nic nie ma:)
Moja córka ma naczyniak na plecach. Po urodzeniu była to niewielka, raczej jasna plamka, potem ciemniał i powiększał się, następnie zrobił się wypukły i krwisto czerwony. Niedługo idziemy do dermatologa, mam nadzieję, że to nic złego.
Słyszałam, że do 3 roku życia takie zmiany powinny same ustąpić.
Moja córka ma na szyi i na czole między brwiami . Na szczęście są to takie płaskie i prawie niewidoczne tylko trochę czerwone .Jak mała się złości to czerwień się nasila .Kiedyś pytałam o to pediatrę i powiedziała ze dużo dzieci ma takie i ze do roku znikną .Jak na razie mała ma 10 miesięcy i są takie jak były gdy się urodziła .No ale zobaczymy .
Ja zauwazylam u mojej corci popekane naczynka na policzku. Nie sa jakos bardzo widoczne dopiero z bliska ale zastanawia mnie czy ma to genetycznie po mnie czy moze podczas spacerku jej wyskoczyly jak byla zmiana temperatury. Kremuje jej buzie kremem przed kazdym wyjsciem wiec nie wiem od czego moglo to wyjsc. Czy takie naczynka u maluszkow moga sie wchlonac?
Pisałam, że wybieramy się do dermatologa z naczyniakiem na pleckach.No i jesteśmy już po wizycie.
Lekarka twierdzi, że raczej sam nie ma szans się wchłonąć. Mamy skierowanie do poradni chirurgiczno-onkologicznej. Strasznie się boje tej wizyty
Miałyście styczność z usuwaniem takich zmian?
U mnie córcia po urodzeniu miała naczyniaka płaskiego na czole dosyć spory w kształcie literki V, zaczynał się pomiędzy brwiami i sięgał aż do włosków, oraz z tyłu główki, poza tym ma narośl skórną przy uchu, lekarz stwierdził, że to narośl Darwina. Teraz ma trzy latka, i ten naczyniak z tyłu główki jest niewidoczny a ten na czole pojawia się tylko jak mała się złości lub płacze, a narośl została, wygląda jak mały koralik, nie powiększa się więc póki co nic z tym nie robimy.
Mój syn też ma znamię na szyjce. Lekarka powiedziała, ze z czasem będzie mniej widoczne i powinno się wchłonąć. Nazwała to dokładnie naczyniaczkiem. Powiedziała też, że nie mam się czym martwić.
Nasz synek również ma to “uszczypnięcie bociana” i lekarka mówiła, że to po czasie zniknie i nie należy się tym przejmować. Podobno co drugie dziecko ma takiego naczyniaczka. Nasz maluch miał też po porodzie czerwoną plamkę na oku i lekarka mówiła, że to też od porodu mu się zrobiło i powinno zniknąć po jakimś czasie - tak też się stało dzisiaj nie ma już śladu po tej plamce.
Starszy syn nie miał natomiast mlodszy ma i na pleckach i na karku i na buźce naczyniaki płaskie. Coreczka tez ma na powiekach. Niby nie duże ale.mam nadzieję, że zejdą.
Mojemu synkowi w 3 miesiącu życia pojawiła się czerwona plamka wielkości główki od szpilki na twarzy. Początkowo myślałam że się zadrapał ale pediatra powiedział że to mały naczyniaczek i że może lekko podkrwawiać. Na szczęście po 2 tygodniach zniknął. Znam dziewczynkę która ma ogromnego naczyniaka na twarzy który bardzo powoli znika ale dziewczynka i jej rodzice nie mają łatwego życia. Rozmawiałam kiedyś z jej babciom i powiedziała że rodzice bardzo przeżywają fakt że ich córeczka ma naczyniaka na połowie twarzy a najgorsze są reakcje ludzi którzy gdyby mogli pokazywaliby ją palcami. Strasznie to jest smutne ponieważ dziecko w pewnym momencie zacznie odczuwać dziwne zachowanie niektórych ludzi.
Moja córeczka ma naczyniaka od urodzenai takiego wielkości złotówki i krwisto czerwonego,na szczęście jest z tyłu główki więc jak urosną włoski nie będzie go widać. Pediatra twierdzi, że powinien się sam wchłonąć i faktycznie ma teraz 5 m-cy i zaczyna się robić od środka coraz bledszy, ale wypukły jest nadal. Moja starsza córka miała na brzuszku, również od urodzenia, ale był on dosyć mały i nawet nie wiem kiedy się wchłonąl
U mojej kuzynki naczyniak się wchłonął w okolicy roczku, nie był wielki, ale są też osoby, którym zostaje, na szczęście mozna je łatwo w naszych czasach usunąć u specjalistów, żeby nie szpeciły.
Moja córeczka ma pod pieluszka takiego naczyniaka.
Oczywiscie lekarze nie raz juz to widzieli no bo trudno tego nie zauważyć
ale malutkiej to raczej przeszkadzać nie bedzie no bo nie jest to w widocznym miejscu także myśle,ze robic z tym nic nie trzeba a słyszałam ze prawdopodobnie ma to samo zniknąć.Szacowany czas jest mniej więcej do ukończenia 7 roku zycia przez córcia
Moja pediatra tez tak mi powiedziała,że może się wchłonąć nawet do okresu przedszkolengo. Dziekuje tylko bogu, że nie ma go na bużce, tylko z tyłu główki, bo jak ogłądałam zdjęcia w internecie tych biednych dzieciaczków, to aż miałam łzy w oku, jak one biedne mają te naczyniaki czasami na oczku, na nosku - biedne malenstwa
czy dziecko,którejś z Was urodziło się z naczyniakiem?czy to zniknie?pytam bo mój synek ma obecnie 3 latka,urodził się z naczyniakiem na plecach i niestety nadal go ma…martwić się? proszę o rady:(
[Tekst rozpoczynający wątek “Naczyniaki u niemowląt”; przeniesiony 2015-01-08 Redakcja LOVI]
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.