mielismy tydzień temu usg brzuszka bo myslelismy ze 3 miesięczny synek ma refluks , niestety na usg wyszło ze synek ma coś na wątrobie , lekarz podczas usg powiedział ze prawdopodobnie naczyniak czy spotykałyście się z czyms takim? Dostaliśmy skierowanie do szpitala ale chciałabym się dowiedzieć może któraś z was miała podobnie ?
Na szczęście moich dzieci to nie dotyczy. Jednak słyszałam, że mogą to być łagodne zmiany z którymi noworodek rodzi się lub pojawiają się w pierwszych tygodniach życia. Trzeba kontrolować wzrost zmiany w okresie niemowlecym która w okresie dzieciństwa powinna zniknąć.
Najlepiej zbadać i mieć pewność jak dalej postepowac z takimi zmianami pod kontrolą lekarza.
Kurcze i to tak wlasnie wjst ze z jednej strony dobrze ze to usg wykonaliscie bo teraz bedziecie pod opieka lekarza a tak to nawet by sie nienwiedzialo i pewnie takich dzieci jest sporo ktore maja a rodzice o tym nie wiedza.
Co do naczyniakow u mnie obie mialy ale skorne wiec pewnie to jwst inny temat, ale skoro xzieci ze skornymi naczyniakami jest sporo co widze na wizytach u onkologa jak jestesmy a umiejscawiaja sie w roznych miejscach wiec moze i tu jest jakis zwiazek ? Poki co nie martwcie sie na zapas, czekajcie na wizyte.
W sumie ja też pierwszy raz o czymś takim słyszę ale z drugiej strony nie jest to fajna rzecz ale trzeba się cieszyć że została wykryta tak szybko zmiana będzie mogła być na bieżąco przez was kontrolowana i być może tak jak tutaj dziewczyny piszą i oby i tego się trzymajmy albo sama się wchłonęła zniknęła albo w skutek odpowiednio dobranego leczenia Lekarze już tam na pewno będą wiedzieli co wam doradzić i co zrobić żeby było dobrze trzymam kciuki
Jaki był powód wykonania usg u tak małego dziecka ? Pytałam się pediatry czy mogłaby zlecić jakieś badania żeby upewnic się ze wewnętrznie syn jest zdrowy to powiedziała że nie ma ku temu podstaw heh.
Jednak bez badań ciężko jest cokolwiek wykryć co ma duże znaczenie w późniejszym leczeniu.
mamy prawie tak samo. Leżeliśmy w szpitalu, kontrolnie przy okazji zrobili nam usg brzuszka i co wyszło coś na nerce.. nie wiadomo co pisze że może torbielik, do obserwacji wizytę kolejną mamy 10 stycznia i zobaczymy co dalej z tego będzie...
U syna naczyniak jest ale też skórny, o takim przypadku jak piszesz nie słyszałam.
No ale jak piszecie, skąd mamy wiedzieć co się dzieje wewnątrz jak nikt badań nie zleci...
A co ciekawe teraz czytam, że naczyniak wątroby jest łagodnym nowotworem i najczęściej spotyka kobiety w wieku 30-50 lat :O I, że to wcale nie takie rzadkie.
Natomiast u dzieci często same zanikają, więc pozostaje liczyć, że tak będzie. Sama jestem ciekawa co Wam dalej powiedzą.
U nas zalecenia wykonania takiego usg bylo ze wzgledu na naczyniaka dosyc duzego i intensywnie czerwonego, dostalismy skierowanie do onkologa na cito a w miedzy czasie mielismy wykonac usg brzuszka i najlepiej drugie usg przez ciemiaczko- badanie to mozna wykonac tylko do momentu zarastania wiec do okolo 8-9 miesiaca o ile usg brzusia na nfz przez ciemie prywatnie i w gabinecie gdzie maja do tego sprzet.
Naczyniaki skorne czesto same znikaja ale czasami wymagaja leczenia.
Ja widzę poprawę w zachowaniu syna i ulewaniu od kiedy pije syrop na refluks. Jednak kiedy za dużo zje to ulewa.. najgorzej, że co chwilę chce jeść i staram się robić dłuższe przerwy w jedzeniu. Minimum 1h bo lekarz mówiła, że żołądek dziecka musi mieć czas na odpoczynek. No i wtedy ulewanie nie jest takie intensywne/duże.
nigdy z czymś takim się nie spotkałam , ale dobrze ze było badanie i zostało zdiagnozowane. Oby wszystko potoczyło się dobrze , czekamy na wiadomości .
pojechalismy dziś na przyjecie , przed przyjeciem na oddział lekarz wykonał ponowne usg i naczyniak się pomniejsza , pobrali nam krew aby sprawdzić czy nie ma jakiś odchylow i finalnie nie poszliśmy na oddział . Kontrola za 2 miesiące by zobaczyć czy się nie powiększa . Powiedzieli ze pojedynczych i nierosnących naczyniakow wątroby się nie leczy �
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.