Wiecie co mi po porodzie pielęgnacja dziecka przyszła sama naturalnie jakoś tak wiedziałam co robić. Wcześniej dużo czytałam i dostałam płytę od położnej jak pielęgnować dziecko ubierać itp. Najgorzej było z karmieniem piersią to nie jest takie łatwe jak mi się wydawało.
Co do pęknięć czułam takie szczypanie bo ból był taki duży że się nie rozróżnia co się dzieje. Położna obrócił dziecko żeby mu pomóc wyjść i wtedy się stało
Jak później położna srodowiskowa przychodziła do nas to zostawiła swój telefon i w razie czego miałam do niej dzwonić. Nie dźwonilam, bo nie było takiej potrzeby, ale to też bardzo pomaga. Jak cos to zawsze też możesz tu się zapytać i też dziewczyny udzielą odpowiedzi.
Ja też miałam telefon do położnej i nawet dzwoniłam, żeby już przyszła i mi wyciągnęła szwy, bo nie wytrzymam za chwilę. Położna przyjechała i okazało się, że szwy już można wyciągnąc, więc to była dla mnie duża ulga.
Dobrze jak jest fajna położna i ma się kontakt do niej w razie czego można dzwonić. Ja po porodzie u małej widziałam krew z okolic intymnych i się wystraszyłam dzwoniłam do swojej cioci położnej co się dzieje a okazało się to normalne wiec warto mieć telefon do zaufanej położnej
ja właśnie mam taki kontakt już przygotowany do bardzo blisko mieszkającej położnej - konsultant do spraw laktacji więc w razie problemów myślę że pomoże a z pomocy mamy skorzystać przy pierwszych tyg. później jak juuż dojdę do siebię będziemy radzić sobie sami
Z tego co wiem, to położna środowiskowa około 5-6x przychodzi do pacjentki, nawet jak dobrze radzi sobie z maluszkiem, chociażby po to, żeby zobaczyć stan rany poporodowej. Położną mojej siostrze samodzielnie przydzielono natomiast z jej przychodni.
W ciągu 6 tygodni od porodu położna odbywa 4 wizyty patronażowe. W zależności od potrzb możemy zrezygnować z części wizyt bądź poprosić o więcej - jesli wymaga tego sytuacja. Dlatego też bardzo ważne jest, żeby zaraz po wyjściu ze szpitala zgłosić w swojej przychodni fakt urodzenia dziecka co polożna będzie mogła wybrać się do nas na 1 wizytę. Najwięcej niepokojących nas rzeczy dzieje się w pierwszym lub 2 tygodniu po porodzie, więc takie wsparcie położnej może nam bardzo pomóc.
Tam gdzie ja rodziłam to w szpitalu się pytali gdzie się będzie z dzieckiem do przychodni chodzić bo to szpital powiadamial i do mnie położona sama zadzwoniła że będzie na wizycie. Odbyło się takich wizyt 4 z czego ta czwarta to już nie potrzebna. Ale napewno warto skorzystać szczególnie te pierwsze jeśli było się pierworodka napewno taka wizyta rozwieje dużo naszych obaw i następnie uspokoi.
A ja miałam tylko jedna póki co ale powiedziała ze mogę dzwoni jak bym miała pytania a i ona będzie się kontaktować jak zbliżać się będzie termin szczepienia
jak nam przysługują takie wizyty to warto z nich korzystać ja nigdy nie miałam takiego maleństwa nawet na rękach więc na pewno wizyta położnej mi się przyda zawsze coś podpowie i pomoże
ja też liczę na jakąś pomoc położnej, niestety jak zaszłam w ciążę to przeprowadziliśmy się tymczasowo do jego rodzinnego domu i nawet nigdy nie byłam w przychodni, nie znam też położnych…mam nadzieję, że trafię na jakąś fajną babeczkę bo teściowa moja to strasznie zielona i nieogarnięta…ostatnio pyta mnie czy kupiłąm garnek do gotowania mleka, żeby mi się nie przypaliło…to ja wielkie oczy zrobiłam i nie wierzyłam w to co słyszę…heheh przecież teraz się mleka nie gotuje…
Joannad to na prawdę nie masz co liczyć na pomoc teściowej jak ona taka nie ogarnięta lepiej popytać położnej. Jak jest fajna to pokaże jak trzymać maluszka albo kąpać mi tam pomagała moja mama końcu 3 dzieci wychowała ale jak ktoś nie miał styczności a ma obawy to położna powinna pomoc
no oby położna była ok…i jakoś sobie poradzę teściowa pracuje więc za często jej w domu nie ma…mam nadzieję, że moja mama będzie przy mnie przy tych pierwszych kąpielach itp.
heh moja powiedziała że przy pierwszej kąpieli nie chce nawet być i chyba tak lepiej dla mnie, bo ona straszna panikara i nerwus a to trzeba w spokojnej atmosferze robić
no wlasnie nerwowka nie jest wskazana, ja sama nie lubie zamieszania dookola a co dopiero taki maluszek…wiec mysle ze im mniej osob tym lepiej…chcialabym robic to z mezem no i na poczatku owszem zeby byla mama moja bo to wcielenie spokoju jest chyba mam to po niej ;p
Bylam ja i mama moj mąż ale się przyglądał i mój brat tez się przyglądał dopiero przy kolejnych kapielach każdy chciał chociaż woda maluszka polewac ale zwykle to ja z moja mama nie ufam facetom ze się z rąk wyslizgnie czy coś
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.