Na jak długo wystarcza rozmiar ciuszków 62?

Kochane mamy, szykuję sobie wyprawkę i zastanawiam się ile ciuszków kupić na rozmiar 56-62… Wiem, że na metce jest napisane 0-3 miesiące, ale różnie to bywa… Na jak długo Wam starczyły ciuszki dla dziecka w tym rozmiarze? Dodam, że dziecko urodzi się latem jeśli ma to jakieś znaczenie…

Moja malutka teraz ma skończone 5 miesięcy i mimo że jej wzrost to 68cm ubranka jeszcze niektóre mamy na 62 ale mam też 1 body na 74 które jest dobre (po prostu chińska rozmiarówka ). Różne są marki firma Kappahl ma bardzo zawyżoną rozmiarówke i z tej firmy mamy 56.

Ale większość teraz nosi na 62-68. U mnie rozmiar 56 był bardzo króciutko bo córka miała 56 cm jak się urodziła.

56 miałam tylko trzy pary body i dwa pajacyki. Mały urodził się 52 długi ale 62 bardzo szybko uzywalismy i mimo że niektóre mają 62 to są mniejsze bo rozmiar rozmiarów i nie równy. Nie opłaca się kupować małych ciuszki dużo. Nawet jak body będzie miało dłuższe rękawki to można lekko podwinac a na to założyć spioszki i skarpetki i nie będzie widać czy jest troszkę większe.

Nie da się tego jednoznacznie określić, gdyż dzieci rodzą się różnego wzrostu. Moje dzieci miały 60 i 59 cm więc ja ogólnie nie używałam rozmiaru 56 praktycznie w ogóle (dostałam kilka ubranek w tym rozmiarze od rodziny i ubrałam je dosłownie z raz czy dwa te które wydawały się trochę większe). Z rozmiaru 62 też szybko zeszliśmy. Nie pamiętam dokładnie ale gdzieś do 2 miesiąca - było kilka rzeczy które wydawały się ciut większe to troszkę dłużej ubierałam tak właśnie do 3. A później już rozm. 68. Ale to też zależy od ubranek, bo rozmiar rozmiarowi nierówny.

To kwestia indywidualna kazdego dzieciaczka. Moj synek sie urodzil 2 kg i mial 47 cm wiec najmniejsze ciuszki jakie mialam byly za duze;) wiec nam rozmiar 56-62 starczyl na dlugo. Gdy dziecko sie rodzi “standardowego” wzrostu to tak wlasnie na ok 3 miesiace powinny starczyc ubranka. Ale to tez zalezy od firmy. Firma firmie nie rowna i to samo jest w przypadku rozmiarowki. Jedne body 62 sa dobre a zdarzy sie ze 68 sa za male a znowu 74 super leza…mialam takie przypadki w swojej szafie. Wiadomo ze malych ubranek na start trzeba miec w zapasie bo to siku poleci tam gdzie nie trzeba a to kupka wyleci z pampera a to sie uleje…i ciagle treba przebierac. Ja w sumie po wyjsciu ze szpitala dokupowalam ubranka i dobrze ze nie kupowalam przed porodem zbyt duzo bo w prakryce okazalo sie przydatne calkiem co innego niz jest w szafie;)

Moja córka urodziła się 41 cm długa…choć nie wiem czy można w tym przypadku mówić o jakiejkolwiek długości w porównaniu do innych dzieciaczków :slight_smile: Rozmiar 62 nosiła praktycznie do 5miesiąca nawet i dłużej…ale to też zależność rozmiarówki w poszczególnych firmach, np. smyk wg mnie jest dość mały z kolei h&m dość duży. Pamiętam, że początkowo praktycznie wszystkie ubranka były na córkę za duże…rozczulam się na to wspomnienie jak dużo musiała nadrobić, by móc nosić odpowiedni rozmiar :slight_smile:

U nas 56 chodził tylko 3 tyg. Natomiast 62 starczał do 5 miesiąca. Dzidzia urodziła się w listopadzie z dł. 57. Najwięcej miałam pajacyków i bodziaków z krótkim rękawem zakładanych pod. Nie używałam kompletnie półśpiochów, bo nie chciałam uciskać maleńkiego i delikatnego brzuszka.

Tego niestety nie da się dokładnie przewidzieć, młodszy mój był drobny i 56 ubranka nosił dość długo, bo do około 3 miesiąca. Natomiast młodszy był drobniejszy, ale rósł i przybierał dużo szybciej niż brat i te 56 wystarczyło nam na krócej.
Lepiej kupić mniej, a potem ewentualnie w miarę potrzeb dokupić.
Poza tym rozmiar rozmiarowi nie równy, więc wszystko na wyczucie trzeba brać.

starczaja na krotko te ubranka, a czasem dziecko rodzi się tak duze ze od razu trzeba 68, nie ma sensu za duzo kupowac małych ubranek

ciezko jest napisac na jak dlugo bo kazde dziecko rosnie w swoim tepie… moj maluch jest dosc drobny i majac 9 miesicy jestem w stanie na niego zalozyc niektore bodziaki na rozmiar 68. wszystko to zalezy od genow i tez od tego czy to bedzie wczesniak itp. jak szykujesz wyprawke to za bardzo sie nie rozpedzaj z kupowaniem bo moze byc tak ze nie zdazysz czegos maluchowi nawet zalozyc ciuszkow bo tak szybko zacznie rosnac…moj synek tak mial ze na rozm 62 mial za duzo wdzianek i niektore leza nadal nietkniete a duzo az tak ich nie mialam…ale jednak za duzo widocznie…

Moja córka tak jak wspomniałam poniżej urodziła się b. mała i przez prawie dwa miesiące leżała w samym pampersie w inkubatorze, a po powrocie do domu i tak wszystkie ubranka były na nią za duże :slight_smile: Z kolei moja koleżanka z sali obok, która urodziła córkę w terminie lecz spędziła z nią w szpitalu ponad 2ms po wyjściu ze szpitala musiała jej całkowicie zmienić garderobę.

mysle ze to kwestia indywidualna dziecka
zalezy jak szybko rosnie
moja corcia na poczatku rosla bardzo szybko,ale teraz dlugo sie zatrzymala w rozm 62

Moja córka jak się urodziła miała 48 cm i przez pierwszy miesiąc nosiła rozmiar 50 potem przez kolejny miesiąc 56 a od trzeciego miesiąca nosila 62. Teraz ma skończone 5 miesięcy i dalej ma ciuszki na 62 i na 68.
Myślę że pierwszy rozmiar to przez miesiąc. Dziecko wtedy bardzo szybko rośnie.

Też wychodzę z założenia, że lepiej kupić mniej mniejszych rozmiarów, tyle by starczyło do szpitala, a potem można zawsze dokupić, lub zamówić w razie czego

W naszym przypadku zarówno ze starszym synem jak i bliźniętami okazało się, że rozmiar 62 był praktycznie nie przydatny. Dosyć długo używaliśmy 56 a później nagły skok i zaraz 68 było już dobre. Nie wiem czy wiecej mam ma takie spostrzeżenia czy tylko u nas tak było. Fakt że rozmiar 68 trochę dłużej się utrzymał.

Moja corka urodzila sie 55cm teraz ma ponad 6 tyg i nadal uzywamy body 56 bo spiochy juz sa za male. A np koszulki ma tez 62 i jedna bluze zawijam tylko rekawki natomiast spiochy 62 sa jeszcze duzo.za duze. Wiec ogolnie u nas rozmiarowka nadal 56-62 i jeszcze dodam ze wiekszosc ubranek takich jak body sie czeato rozciagaja jeali sa z czystej bawelny wiec dziecko spokojnie przy wielkosci 62 moze nosic bodziaki z krotkim rekawem na 56 :slight_smile:

Mój córa długo używała tego rozmiaru, zwłaszcza spodenek. Rozmiar rozmiarowi nierówny, dlatego lepiej nie kupować zbyt dużo ciuszków na zapas.

Właśnie się zastanawiałam jak długo maluszki noszą rozmiar 56, bo mam mało pajacyków i zastanawiam się czy dokupić jeszcze kilka par.

Syba ja miałam rozmiar 56 przez miesiąc i to było trzy body i 2 pajace. Tylko tyle i to w zupełności wystarczyło. A i dwie pary polspiochow do tych body. Nie ma sensu więcej kupować bo bobas szybko z tego wyrasta. Lepiej sobie kup rozmiar 62 i możesz zakładać ciut większe a będziesz miała na dłużej.

Tak jak piszę koleżanki, każde dziecko jest inne i inaczej rośnie. Z tego co jest napisane na metkach często wynika, że rozmiar 62 wystarcza do 3 miesiąca. Ale to różnie bywa, bo jak dziecko urodzi się większe to wiadomo, wcześniej wyrośnie z ciuszków. Moja córcia ma 4,5 miesiąca i ciągle nosi rozmiar 62.