To prawda. Moja szwagierka zrobiła raz WF domu to powiedziała że nigdy więcej stąd wiem że lepiej coś wynająć. Dla mnie jedyne jest problematyczne te kwoty prezentów. Nie każdego stać by co miesiąc lub dwa czy trzy razy w miesiącu kupować prezenty dla dzieci z przedszkola i w kwotach do 100zl bo suma się niezła robi. Wiem że rodzice tych dzieci też robią Twojemu ale to takie nakręcanie się zwłaszcza że w obecnych czasach dzieci mają sporo zabawek
W grupie czasem jest 15 a czasem 20 dzieci. Czasem faktycznie zdarzy sie ze dwoje ma w jednym miesiacu. Ale : nie kazde dziecko wyprawia, no i nie kazde dziecko zaprosi Twoje dziecko.
Sa miesiace ze nie ma zadnej imprezki. Ja te wyjscia trocje traktuje tak jakbym sama miala zaplacic za sale zabaw ( czyli dojazd, bilet wstepu i woda czy kawa dla mnie ). Czyli kwota prezentu = kwota ktora i tak wydaje jak ide z synem w takie miejsca
No chyba że tak to da się skalkulować. Jeszcze wszystko przede mną ![]()
Czytalam ze masz maluszka wiec w sumie w te 3 czy 5 lat duzo sie moze zmienic
swoja droga to rodzice sami nakrecaja taka niefajna spiralę… ze modnie, ze drogo, komunie to male wesela itp…
Dokladnie ja mam.terqz komunie u corki i jak slysze ze robia po 50 osob komunie z dj to mi sie to w glowie nie miesci ![]()
I w prezentach qaudy bo laptop to juz każdy ma
ostatnio slyszalam ze w modzie jest kupno malej malpki ![]()
![]()
![]()
Ale o jakim rozwoju Ty mówisz ? ![]()
Jeżeli decydujemy się na zrobienie listy prezentów to po prostu z czystej empatii postawmy się w sytuacji rodziców którzy nie mogą sobie pozwolić na droższe prezenty - i jak już tworzymy jakąś listę to róbmy ja tak aby każdy mógł sobie “zaklepać” dany prezent na swoje możliwości finansowe ![]()
Źle zaimpregnowałam twój wpis. Myślałam, że chodzi o organizację takich urodziny ![]()
Malej Malpki? Na serio? Takiej zywej?
Czego już Ci ludzie na wymyśla ![]()
Serio. Jest slodka i taka malutka. No ale jednak to zwierze.
Mowilam Wam ze dostalismy kolejne zaproszenie na koniec stycznia na urodzinki ? Napisalam do tej mamy ze chetnie przyjme podpowiedzi itp.
Dostalam 1 link.
Zabawka za 104zl.
Powiedzcie mi, czy to juz norma ? Czy to ja jestem jakas nienormalna ze za 100-150zl kupuje dzieciom swoim i mojej siostry ? Moze powinnam zmienic myslenie i ta stowa to jednak nie tak duzo ? Pomijam fakt 1 linku…
Teraz małpki kiedyś bardzo modne były takie miniaturowe świnki
Problem jest taki że teraz naprawdę zabawki stały się drogie. Cokolwiek nie złapiesz to jest przynajmniej 80 zł w górę. Popatrz nawet jakikolwiek zestaw lego jeżeli on nie jest mały w saszetce to jest powyżej 80 zł i to nie jest jakiś super wypasiony zestaw.
Inflacja zrobiła swoje. Co z tego że teraz inflacja nie jest aż tak duża jak w 2022 roku jak to nadal jest inflacja czyli wartość pieniądza spada
Nieprawda, właśnie gdzieś już pisałam że Filip dostał kilka zestawów Lego na urodziny od kolegów i na przykład samochód policyjny kosztował 30
zł a Filip się strasznie z niego cieszył i to była pierwsza rzecz którą On złożył. Ja nie mówię że prezenty nie są drogie bo też często płacimy za markę i za to że coś jest modne, ale uważam że na rzucanie koledze z przedszkola prezentu za stówę czy ponad jest przesadą
Wow szczerze nie widziałam takiego zestawu A wygląda fajnie zazwyczaj jak widzę takie tanie zestawy to jest to 5-6 elementów na krzyż jak zestaw z księżniczkami. Ale powiedzmy sobie szczerze zazwyczaj człowiek idzie do Smyka czy Empiku i widzi raczej te droższe zestawy i nawet nie ma świadomości że można znaleźć coś co ma więcej elementów tańsze. Wiadomo że te sklepy nakładają sobie marże Ja też ostatnio byłam w Empiku i kupowałam prezent dla kolegów z przedszkola i te same klocki później na Allegro widziałam za 20 zł taniej.
To powiem Ci ciekawostkę bo jeżeli zamówisz w sklepie internetowym Empik to też jest dużo taniej niż w sklepie stacjonarnym Empik i ja zawsze Zamawiam z odbiorem w sklepie. Dowiedziałam się o tym jak zamawiałam na mikołajki książeczkę Jadzia pętelka która stacjonarnie w Empiku kosztuje 33 zł a w Empiku przez internet 18. Osobiście w ogóle nie jeżdżę szukać prezentów stacjonarnie tylko właśnie szukam w internecie bo zawsze da się znaleźć coś taniej
Rok temu wyprawiałam urodziny na sali zabaw i wyniosło mnie to 1100 zł . Także naprawdę duża kwota…
Juz fajne lego male da sie kupic nawet za 50 zl ![]()
Potwierdzam
w grudniu kupowaliśmy na urodziny dla kolegi syna. Chłopiec chciał konkretny zestaw i aż byłam zdziwiona jak zobaczyłam cenę. Bo to było coś około 60 zł więc cena ok. Zwłaszcza , że przeznaczamy zawsze około 100 zł więc dokupiłam jeszcze jedne zestaw i łącznie zapłaciłam 110 za dwa zestawy. Spokojnie można było kupić za te 50 zł
To tak jak ja, zazwyczaj kupuję prezent za 100 zł plus coś słodkiego
córka w tamtym roku dostała od kolegi z klasy w kopercie 150 zł na urodziny
trochę mi było niezręcznie i napisałam do tej mamy, że niepotrzebnie taki kosztowny prezent i w ogóle … to powiedziała że wszystkim tak daje ![]()