Zastanawiam się czy puszczałyście swoim maleństwom muzykę do snu, aby spały spokojnie i długo? Czy to pomaga na to aby dziecko było spokojne?
Wszystko zależy też od dziecka. Jedne dzieci lubią muzykę do snu, a drugie nie.
Te które ją lubią uspokajają się przy niej i wyciszają.
Inne lubią jak śpiewa mama lub jak czyta bajeczki.
Pełno jest aplikcji na telefon z usypiankami dla dzieci, u nas niestety średnio się sprawdziły;/ ale wszystko zależy od dzieci jedni uwielbiają dźwięki odkurzacza czy wiertarki i przy takich dźwiękach zasypiają najszybciej, inne maluszki wręcz przeciwnie wolą spokój i ciszę lub kołysanki które nuci mama
U nas też muzyka klasyczna czy kołysanki się nie sprawdziły, nawet jeszcze bardziej syna rozpraszały…Muzyki słuchamy zazwyczaj w ciągu dnia tańcząc sobie albo podśpiewując ![]()
Mój synek na początku też rozpraszał się muzyką do snu. Jednak teraz włączamy mu karuzelę i wybieramy tą spokojną (szum, odgłosy natury) malutki zasypia po chwili patrząc na zmieniające się na suficie obrazki.
Muzyka klasyczna jednak go rozprasza.
U nas muzyka powoduje pobudzenie a nie upokojenie i spanie wiec to zalezy od dziecka. Jak ja spiewam corce jest to samo, lubi to, ale nie wycisza sie tylko patrzy na mnie z uwaga i sie usmiecha:)
Po prostu koleżanka musi popróbować co dobrze zadziała na jej dziecko. My nie jesteśmy w stanie doradzić bo każde dziecko jest inne.
Dziewczyny, a jak to jest z dzwiękiem suszarki do wlosów? podobno większosc dzieci przy tym usypia, bo przypomina dzwięki jakie słyszalo będąc w brzuchu…
Dzialalo u Was? bo u nas za nic nie chciał spać przy tym…
My często puszczamy muzykę , a raczej kołysanki i pomagają ,pomaga tez muzyka klasyczna ale nie każda //
kasik ja jak tylko włączę suszarkę to moja córka się budzi ,u nas to nie działa wręcz na odwrót
mój synek przy kolkach trochę się uspokajał przy suszarce i też zasypiał,ale trwało to do 3mc teraz jak kiedyś przy nin suszylam włosy to tak się rozpłakał,że musiałam wyłączyć. A zasypiał mi już parę razy przy kolysankach dla dzieci, ale najlepsza rzecz przy której zasypia to kocyk:-P
U nas suszarka pomaga na zasypianie, w krytycznych sytuacjach jej uzywam:)
Wszystko zależy od dziecka,ale mój synek lubi zasypiać i uspokajać się przy muzyce,włanczam mu też karuzele z muzyka i jest spokojniejszy.Suszarka tez pomaga albo odkurzacz.
Kasik u nas ostatnio młody prawie zasnął u fryzjera podczas obcinania włosów. Tak na niego zadziałał dźwięk suszarki.
Jak synek był mały i miał kolki to dźwięk suszarki działał cuda - uspokajał się przy tym i zasypiał. Puszczaliśmy mu czasem takie nagrania tych dźwięków z youtuba, żeby nie przegrzewać pokoju. Czasami musiało to lecieć godzinę, albo dłużej, bo inaczej się wybudzał. Do snu też jak był malutki leciała mu muzyka z karuzeli i przy niej często zasypiał.
Ja próbowałam z tą suszarką i to tak bardzo, że aż mi się spaliła ![]()
Nie dość że Franek patrzył na mnie dziwnie…to jeszcze suszarke nową kupić musiałam…
Alicia to my tez tak mielismy , tez musialam puszczac z YouTube I to jeszcze jak szlo za cicho to płakał musiałam mu głośno puszczać w tedy spal i był spokojny a jak juz kolki minęły kiedyś chciałam wysuszyć włosy tam gdzie był synek to jak tylko włączyłam suszarkę to synek tak się rozpłakał że juz przy nim nie wlanczan suszarki:-P ale uspokaja go muzyka z youtube-kołysanki dla dzieci i przy nich śpi
Ewcia, dokładnie :). Mój też najpierw usypiał przy takich hałasach, a potem się ich bał.
Jeżeli chodzi o dźwięk suszarki czy okapu to nazywa się to biały szum i jest już na forum taki wątek.
Dziecko uspokaja się od takich dźwięków, bo podobno tak wszystko słyszy w brzuszku…; ) i na Kassiego działało: ))
Ja też myślę, że to zależy od dziecka. Ja jestem w 31 tc i puszczam często muzykę relaksacyjną, zobaczymy czy się sprawdzi po porodzie… Staram się też śpiewać kołysanki, mam nadzieję że mój synuś bardzo to lubi i że będzie lubił jak już przyjdzie na świat:)
Pewnie tal np synek też lubial odglos pralki, ale dziwne ze teraz tego nie lubi:-]