Hej, pytanie odnośnie rzeczy „must have” które na pewno się przydadzą i nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto.
Nie chodzi o rzeczy wyprawkowe, tylko takie które po wyjsciu ze szpitala muszą być w domu pod ręką. Termin tuż tuż a ja mam wrażenie że nic nie mam dla maluszka.
Ja zawsze jako takie mój Must Have przy dzieciach podaje podgrzewacz na początku jeszcze przed pierwszym dzieckiem wydawało mi się że jest to zbędny gadżet wyobrażałam sobie że przecież zamierzam karmić piersią że na pewno wszystko pójdzie zgodnie z Moim planem a nawet jeżeli czasem będzie trzeba zagrzać dziecku mleko modyfikowane w środku nocy to dawniej jakoś nasze mamy dawały radę i tyle To się wstanie żeby zagrzać wodę w czajniku bądź w garnuszku i zdanie zmieniłam bardzo szybko już po jakimś tygodniu z maluchem w domu Zdecydowałam się jednak zamówić podgrzewacz nasz pierwszy podgrzewacz co był właśnie trzy w jednym z firmy Lovi bardzo długo nam służył i byliśmy z niego bardzo bardzo zadowoleni wydaje mi się że jest to totalny Must Have przy bobasie nawet jeżeli faktycznie decydujemy się na karmienie piersią to i tak prędzej czy później taki gadżet się przyda czy to rozmrozić zamrożone wcześniej odciągnięte mleko czy to gdy Maluszek jest już troszeczkę większy odgrzać jakiś obiadek zupka zdecydowanie jest to gadżet który przydaje się na 100% zarówno przy pierwszym maluchu jaki teraz przy drugim dziecku nie wyobrażam sobie funkcjonowania na dłuższą metodę bez podgrzewacza
Ja dostałam sprzęt do sterylizacji od Lovi i to był mój must have :) super się sprawdzał tym bardziej że na początku byłam kpi, więc laktator, butelki, magiczną butelkę , buteleczki do trzymania mleka w lodówce, wszystko wrzucałam do tego sprzętu ! Super oszczędność czasu. Nie zostawał żaden osad co zdarza się przy wygotowywaniu lub korzystaniu z przegotowanej wody z czajnika. Polecam z całego serca :)
Pomijając butelki i smoczki;) u nas takim priorytetem jest podgrzewacz ;) sterylizator to sprzęt który mega ułatwia rodzicom funkcjonowanie ;) może można sterylizować w garnku ale sterylizator naprawdę ułatwia życie rodzicom;) ile razy poparzyło się palce podczas wyciągania butelek a tak jak pisze poprzedniczka potrafiły mieć osad;( sterylizator który polecam również ja to sterylizator lovi ;) wysterylizuje i wysuszy a butelki smoczki czy nawet części do sterylizacji są czyste i gotowe do użytku;)
U mnie must have to bujaczek, da się bez niego żyć ale świetnie uspakaja i usupia dziecko. Często jedna nogą bujałam syna a reszta ciała działałam np obierając warzywa na obiad. Poza tymi rzeczami o których pisały dziewczyny to dla mnie ważne było przygotowanie miejsca do przewijania. Na początku miałam tylko przewijak nakładany na lozeszko i koszyczek z pieluchami, później dokupiłam taka mała przestawna szafeczkę żeby mieć pod ręką wszysyko od pampersów po oktenisept, sól fizjo itp. I serio dobrze ogarnąć takie miejsce wcześniej.
Dla mnie też warto od początku mieć podgrzewacz do butelek :) I przyznam ,że chociaż karmię piersią i nie podgrzewam teraz mleka to używam go non stop do sterylizacji m.in. smoczków :)
A przy karmieniu butelką zapewne będzie wygodniejsze :)
Bujaczek też jak najbardziej :) Przy każdym z mojej trójki był dużo w użyciu. Gdy dziecko nie śpi ,a musisz coś zrobić to bierzesz bujak chociażby do kuchni ze sobą i masz maluszka przy sobie :)
Dobrze też mieć matę na której będziesz dziecko kłaść na brzuszku :) Najlepiej taką edukacyjną ,którą z czasem dziecko się zainteresuje :)
No i rzecz jasna - laktator elektryczny dla Ciebie :) Już przy nawale może się przydać w pierwszych dniach po porodzie :)
Dla mnie must have przy pierwszym dziecku była kamerka dzięki której widziałam mojego bąbelka np. podczas drzemki wtedy gdy ja byłam w kuchni czy łazience. Byłam wtedy spokojniejsza, a wiadomo przy pierwszym dziecku jest się trochę przewrażliwionym ☺️.
Z bujaczkami jest różnie ;) czasami taką opcję mają gondole lub foteliki samochodowe;) standardowy bujak miałam przy obu córkach ale sprawdził się tylko przy starszej kupując bujak z kilkoma funkcjami udało nam się wykorzystać go jako kołyska czy krzesełko więc też warto może pomyśleć o kilku funkcjach bujaka aby ze tak powiem nie stracić jeśli się nie sprawdzi z jednej funkcji;D
Za to przy młodszej sprawdziła się też mata ;) u starszej znowu mata nie była niczym ciekawym ;) może zależy też od samej maty czy bujaczka czy zainteresuje malucha a może od charakteru i samego małego człowieka;)
Laktator też warto mieć w wyprawce jeśli nie to chociaż na oku gdzie można szybko kupić aby był ze tak powiem pod ręką na zawołanie;) w szpitalach często są dostępne więc tam raczej problemu nie powinno być ale żeby mieć w razie co w domu;)
Warto pomyśleć o dobrym termometrze ;) niby nic a wielka rzecz aby szybko sprawdzić temperaturę, czopki przeciwgorączkowe na w razie co
U nas takimi rzeczami był szumiś, bujaczek z wibracjami (problemy z kupka jak były to chwila na bujaku i kupka była już zrobiona ), łóżeczko na kolkach np chicco
a u mnie bujaczek totalnie się nie sprawdził . Moje dzieci okazjonalnie korzystały i nie bardzo chciały w nim przybywać maks 5 minut , więc teraz nawet nie kupuje . Wiem, że są dzieci co tak posiedzą w nim ,ale mnie no nie chciały bo wolały mamy ręce, SYn tylko to tolerował, więc nawet mata byłą nudna niestety
Ja nie wyobrażam sobie wyprawki bez monitora oddechu. mieliśmy do dwójki i teraz też będzie. A poza tym wiadomo: podgrzewacz i sterylizator bardzo fajna i poręczna rzecz. Oczywiscie laktator. Do poprzednich dzieci mieliśmy pożyczoną huśtawkę to ale to bardziej gadżet niż must have.
Dla mnie moim must have okazał się laktator - najpierw zakupiłam ręczny ale po dość szybkim czasie zakupiłam elektryczny nie za miliony ponieważ korzystam z niego tylko przy nawale pokarmu albo jeśli chce odciągnąć mleko bo gdzieś wychodzę. Kolejną rzeczą jest przewijak, nie wyobrażam sobie maluszka przebierać gdzieś na łóżku lub w innym miejscu, a tak mam idealną postawę i nie bolą mnie plecy. A także organizer blisko przewijaka bo mam wszystkie niezbędne rzeczy pod ręką.
Z 3 rzeczy było by trudno a może inaczej na każdym etapie życia priorytetem jest co innego ;) okres połogu to laktator wkładki;) dobre podkłady ;) dla dzidziusia butelka rożek smoczek;) podgrzewacz sterylizator;) jak jest niemowlakiem leżaczek lub mata;) karuzela dla niektórych szumią lub pozytywka ;)
Aspirator do noska (ten do odkurzacza) i sól fizjologiczna. Ja mam kokon który używam jako przewijak ale ogólnie jedno miejsce gdzie jest wszystko pod ręką i szybko można przewinąć dziecko.Sterylizatora nie mam bujaczka tym bardziej nie bo jako fizjoterapeuta nie wsadziła bym w to dziecka.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.