Drogie mamy, czy używałyście lub używacie monitora oddechu? Jaki typ monitora oddechu wybrałyście - pod materac, przypinany do pieluszki albo razem z kamerą? Czy kupiłyście go ze względu np. wcześniactwo? Jak oceniacie działanie takiego urządzenia? Zdecydowałybyście się kupić go jeszcze raz?
Moja siostra miała ze względu ze córeczka miała jakieś dziurki w serduszku. Byłam akurat u niej gdy zadziałał monitor oddechu i widziałam ta panikę a okazało się że ona oddycha i spi sobie spokojnie. To był taki pod materac.
Powiedziałam że nie kupię skoro może to alarmować gdy nic się nie dzieje. Jak każdy sprzęt- ma wady.
Nie miałam przy pierwszym dziecku. Przy drugim nie planuję, chyba że dziecko miałoby mieć jakiś kłopoty zdrowotne. Na ten moment na moją decyzję wpływa to, że te monitory często wywołują fałszywe alarmy.
Mieliśmy dwa fałszywe alarmy. Czytaliśmy też o tym przed zakupem. Uznaliśmy że lepiej wstać do fałszywego alarmu niż przoczyć sytuację w której dziecko na prawde potrzebuje pomocy.
Moja szwagierka miała taka sytacje że dziecko zaczęło wymiotować jak leżało na plecach i się dusić. Dostali alarm i dzięki temu się obudzili. Tego w ogóle słuchać nie było że coś się dzieje a byli w tym samym pokoju. Po tej sytuacji uznałam że lepiej to kupić i spać spokojniej.
Oczywiście w niektórych sytuacjach jak córka np w dzień spi na brzuszku, ma niestandardowo długą drzemke lub gdy w nocy słyszę jakieś dziwne odgłosy to zerkam i sprawdzam czy oddycha czy wszystko ok.
MamaMałejMajki tak jak mnie. Jest to droga sprawa. Szukaliśmy używanych. Okazało się że kolega miał do sprzedania. Używał tylko miesiąc i sprzedał za 150 zł jak już córka miała 9 miesięcy a dlaczego ? Bo córka ciągle z nimi spala :D a w dzien w dostawce chicco a do tego się nie daje tego monitora. Zresztą też nie wszystkie materace nadaja sie do tego baby sense.
Nie miałam monitora oddechu, mam z kolei podkładkę pod materac , tzw sensor , który jeśli byłby bezdech , to mocno sygnalizuje alarmem , że coś się dzieje. Używaliśmy przez pierwsze dwa tygodnie.
Nie miałam czegoś takiego przy pierwszej córce. Teraz zastanawiam sie czy nie zakupić takiego urządzenia. Miałam tak, że często w nocy się budziłam i sprawdzalam czy oddycha…
Iwona ja też na początek palnuje dostawkę. Tak czy siak, nawet po zmianie na łóżeczko drewniane, na pewno będzie w naszej sypialni. Nie wyobrażam sobie nie mieć maluszka przy sobie. Chyba bym oka nie zmrużyła nie mając sytuacji pod kontrolą. Mam lekki sen i nawet komar mnie obudzi.
Przy pierwszej córce miałam taki pod materac z firmy BabySense, zdarzało się, że piszczal bez powodu, zawału można dostać. Przy drugiej planowałam kupic taki na pieluszkę ale w sklepie uczciwie odradzali, że też daje fałszywe sygnały..
Nie wiem natomiast czy w 100% wyłapuje prawdziwy bezdech, bo na szczęście nie miałam takiej sytuacji.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.