Mój 6-cio miesięczny syn nie chce mleka ani modyfikowanego ani z piersi, co na to można zaradzić ? Jak go zachęcić na nowo bo odciąganie pokarmu i próby karmienia go moim mlekiem z butelki też kończą się klęską.?
To jest chwilowe ?
moze coś mu dolega/ boli dlatego nie chce jeść
mną bym dzwonila do pediatry jeśli dziecko wgl nie chce nic jeść
A rozszerzacie dietę też? Jak pisze kasia2739@hotmail.co.ul porozmiawiajcie z lekarzem pierwszego kontaktu lub położną na ten temat, nie badając dziecka ciężko stwierdzić dlaczego...
Od kiedy? W takim wieku może też ząbkować dlatego chwilowo odmawia jedzenia, a z piersi bezpośrednio próbowała Pani karmić?
Może ząbkowanie , albo skok rozwojowy i będzie trwać chwilkę daj znać co wyszło 😄
Też mi się wydaje że mogą być ząbki . Czasami jest taki okres ze dziecko nie chce mleka. Dajesz coś innego oprócz mleka? Może warto zastąpić kaszka na mleku lub czymś innym i próbować między czasie podawać mleko tyle ile zje to zje na siłę nie ma co podawać bo rym bardziej nie będzie chcial. Powodzenia;)
To stało się nagle? Myślę, że to ząbki i po prostu nie ma ochoty jak się źle czuje. Wykonuj masaż dziąseł nakładką na palec, dodatkowo możesz zastosować jakiś znieczulający żel, jak spory ból to weź z lidokainą, aby na prawdę uśmierzył ten ból.
Inny powód to może być skok rozwojowy, to za kilka dni powinno zniknąć i być jak dawniej.
Mleko proponuj przed jedzeniem jak rozszerzacie dietę. Jednak to ono powinno być podstawą, a jak się naje czegoś innego to też może nie mieć na nie ochoty, bo jednak nowe smaki kuszą.
U nas faktycznie przy ząbkowaniu córka nardzo mało jadła więcej Piła ale mlekiem nigdy nie pogardziła tym bardziej w tak młodym wieku
Tak jak piszą dziewczyny- możliwe że ząbkowanie.
A może spróbuj z innym mlekiem modyfikowanym?
Moj Syn miał4 msc jak odstawił nagle pierś, moje mleko z butelki też nie pasowało, Bebilon też nie, Hipp również, dopiero Bebiko i jadł do 2 roku życia.
Ja bym jednak proponowała jeszcze wstrzymać się z mm, skoro sama karmisz, to jednak jest najlepsze dla dziecka. Chyba, że sytuacja będzie się przedłużała. Kilka dni bym jeszcze sobie dała, może mu przejdzie.
Jeśli wcześniej nie było problemu to musi cos być przyczyną nagłego braku apetytu. Moja córka jak była młodsza to nie jadła za bardzo jak miała skoki rozwojowe, albo jak była chora to nie miała apetytu totalnie . Jak ząbkowska to również mniejszy apetyt
A ja bym sprobowala z tym mm
jednak jest to najważniejsze dla dziecka
wazniejsze jest ze dostanie to mleka a nie czy to matki czy mm
niejtore dzieci naprawdę nie chcą piersi i to jest Ok
moja córka tez nie robiła wojny jak ja postanowiłam odstawić
mnie wymuszala nie czuła takiego przywiązania widocznie
chyna wszysktie firmy mm maja darmowe próbki warto zamówić ja tak zrobiłam jak córka skończyła 6 m i użyłam ich dopiero jak chciałam odejść od piersi chociaż stopniowo żeby zobaczyć które mleko jej podejdzie
i w sumie żadne jej nie podeszło tylko nan a po roku bebiko
Napisz jak ci tam wyszło?
Wszystko dobrze czy przeszłaś na modyfikowane.
Może to tylko etap przejściowy i wszystko wróci do normy
Mam nadzieje ze już jest lepiej ;)
Może ma gorsze chwilę, moja ostatnio też zostawia trochę w butelce;/
Ja wole jak zostawi bo wiem ze sobie pojadla :)
Myszka bebiko z tego co slyszalam jest bardziej slodkie moze dlatego ;)
u nas też zostawia jak dostanie butelkę, ale mało. U nas raz dziennie maks dwa jest podawana butelka by mała nie chciała tylko piersi ciągle, więc już ją oswajam z tym, że butelka nam towarzyszy
Tofunia myslę, że dobrze robisz, przynajmniej nie jesteś uwiązana...
Może jakieś problemy logopedyczne ?
Pozna butelke to potem bedzie ci latwiej przestawic ;)