Agusia8 to bardzo prawdopodobne, że dziecko zaczyna ząbkować. A oglądałaś dziąsełka, czy są one napuchnięte, czerwone?
Obfite ślinienie się może także zapaleniu nagłośni, ale wtedy pojawia się też kaszel, trudności z oddychaniem i połykaniem śliny. Mam nadzieję, że u Was takie objawy nie występują i ślinienie świadczy o ząbkowaniu.
agrafka to gratuluję pierwszego ząbka. Pamiętasz może, jak długo trwało to ślinienie się do momentu wyjścia pierwszego ząbka?
Synek dokładnie w połowie sierpnia dostał gorączki, zaczął marudzić i nad ranem popłakiwać. Zaczął też wkładać paluszki do buzi, a wcześniej się tym nie interesował. Wtedy miał 3 miesiące i po dwóch dniach pojawiły się dwie białe plamki na dziąśle. Gorączka po 2-3 dniach ustąpiła, ale slinienie się nie minęło. Od tamtego momentu slini się cały czas, raz mocniej a raz mniej. I teraz po 3 miesiącach pojawił się pierwszy ząbek. Tylko, ze teraz jak leży sobie na brzuszku to już ta slina tak mu nie leci.
agrafka gratuluje pierwszego ząbka
Bardzo synek był marudny i bardzo się silnil ? Mój synek właśnie od 2 dni gorączkuje i nie wiem czy to przez zabki,czy jest chory.Patrzyłam na dziaslelka to ma normalne i nie ma zaczerwienione i też nie ma spuchniętych.Nie wiem właśnie czy iść z nim do lekarza to może mi powie czy jest chory i dlaczego ma takie objawy.Z tego co piszecie to wnioskuje że ząbki.Tylko właśnie teraz już nie wiem bo dziaselka ma normalne.
Agusia8 ja bym na wszelki wypadek to sprawdziła i skonsultowała z lekarzem. Nie zaszkodzi. Mój synek również miał dwie białe plamki na dziąsełkach i ślini się bardzo, jednak gorączki nie ma, bo cały czas mu sprawdzam. Jedyne co zaobserwowałam to to, że sporadycznie częściej się poci.
Dziewczyny gorączkowanie przy wychodzących zębach jest czymś normalnym i nie należy panikować. Nie występuje ono u wszystkich dzieci, ale u niektórych tak.
Co wtedy podajecie na gorączkę dla dziecka?
Justyna najlepiej podać Paracetamol specjalny dla dzieci, np. w czopkach lub w syropku.
Dziękuję Beata ![]()
Paracetamol w czopkach u nas się sprawdził.
Oczywiście, ze jeśli nie jesteś pewna czy to z powodu pojawiających się ząbków dziecko gorączkuje to zawsze możesz skonsultować to z lekarzem. Przynajmniej dokładnie powie ci, co się z dzieckiem dzieje i ty będziesz spała spokojniej.
Póki co synek nie ma gorączki, ale zawsze warto wiedzieć, co podać w takim przypadku. A próbowałyście ibuprofenu dla dzieci może, albo Camilli?
Na gorączkę też podaje paracetamol przeważnie w czopku,ale też czasami w syropie i zaraz gorączka spada.A jeśli chodzi o te objawy to rzeczywiście skonsultuje to z lekarzem.
Na dziąsła spuchnięte przy ząbkowaniu u niemowląt polecam Calgel łagodzi ból i chłodzi można go stosować już po 3 miesiącu życia malucha stosowaliśmy go z synkiem ponieważ u niego ząbki pojawiły się bardzo wcześnie
A ten Calgel to jest maść i można normalnie smarowałać na dziasełka?
Dziękuje Beatko i spróbuje mu smarowac tym dziasełka bo tak jakby mu powoli wychodziły zabki bo wszystko co by miał pod ręką to by wkładał do buzi
I ślini się coraz bardziej,a czasami to marudny jest i nie chce wogóle spać.Tak rano zaczął teraz mniej jeść a raczej powinienem jeść więcej bo jest już większy i to może też przez zabki.
Synkowi jak wychodził ząbek to przez tydzień za każdym razem jak zasypiał to płakał okropnie. Jak nie był senny to bardzo fajnie się bawił. Ale jak przyszła pora snu to nie mogłam sobie z nim poradzić.
Mój synek ma właśnie podobnie,że jak chce mu się spać to ciężko mu zasnąć i płacze.A jak nie jest śpiący to też fajnie się bawi,śmieje się i wogóle.Ale gorzej jest jak jest śpiący i nie może zasnąć.
U nas jest podobnie. Synek ślini się coraz bardziej, wkłada rączki do buzi i nie tylko rączki, rękawki od kaftanika ma ciągle mokre, jest marudny i niespokojny. Ciekawa jestem kiedy mu te ząbki wyjdą. U nas fantastycznie sprawdza się żel Bobodent.
Justynko a ile ma Twój synek,bo z tego co pamiętam to coś w podobnym wieku mamy dzieci,mój synek ma 4,5 miesiąca.Też jestem ciekawa kiedy wyjdą mu ząbki i boję się jak on to bądzie przechodził.Bo nieraz słyszę że dzieci często się budzą i nie chcą spać,gorączkują i ciągle płaczą.Ale też znam takie dzieci że wogóle im nic nie było przy ząbkoawaniu.A ten żel Bobodent to pomaga i czy to jest na dziasełka przy ząbkoawaniu?Też słyszałam że Calgel jest dobry na dziasełka.
Mojemu synkowi też właśnie wychodza kolejne ząbki i wczoraj nie chciał mi zasnąć do 11, a potem co chwilę się budził w nocy.