Witam wszystkie mamy!Mam problem,mój synek strasznie się ślini,wkłada całe rączki do buzi i ciągle muszę mu przecierać buzię pieluszką tetrową bo bez przerwy się ślini i to non stop.Smoczek wypluwa i wkłada bez przerwy rączki.Wyszły mu takie pryszczyki i nie wiem czy to przez ciągłe ślinienie czy przez to że wycieram za często pieluszką?
Nie wiedziałam że ten wątek już jest,nie zauważyłam.dawno nie wchodziłam na ten profil bo nie miałam czasu a chciałabym się troche rzeczy dowiedzieć.Samantka dziękuje i napewno skorzystam z tych stron.Pozdrawiam ![]()
Mam nadzieję, że znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania; ) Jak nie - pisz śmiało!
Właśnie już znalazłam
Dziękuje
Mam jeszcze takie pytanie bo nie moge nigdzie tego znalezc od którego miesiąca zaczynają wychodzić ząbki?
Agusia8 mój synek ma dokładnie to samo, ja zaczerpnęłam opinii naszego pediatry i zarówno on, jak i ja jesteśmy pewni, że są to ząbki. Ile ma Twój synek?
Agusia to jest różnie, ząbki mają prawo wyjść do roku.
Najczęściej wychodzą dzieciom około 6 miesiąca.
Ale rzadkich przypadkach ząbki wychodzą w kilka dni czy tygodni po porodzie.
Nie ma reguły na ząbki, bo to bardzo indywidualna sprawa ; )
Tak jak pisze Samantka - nie ma reguły na ząbki, ale objawy które opisujesz raczej właśnie ząbki sugerują. Mój synuś miał ząbki i to dwa w ciągu tygodnia jak miał 4 miesiące… polecam gryzaki, również te z funkcją chłodzenia.
Ślinienie się synka nie ma nic wspólnego z ząbkowaniem, ok 3 miesiaca życia dziecka uaktywniają się ślinianki, stąd nieopanowane jeszcze potoki śliny
natomiast wkładanie rączek do buzi, oraz wszystkiego co sie w rączce znajdzie to proces poznawczy
ząbki przyjdą w swoim czasie.
My poznajemy daną rzecz dotykając jej a dziecko wkładając do buzi. Mój synek też wkłada do buzi wszystko co znajdzie się w zasięgu jego rączki. Mam synka chyba w podobnym wieku co Zofia, ale u synka jeszcze nie widać ząbków. Niby dziąsło zrobiło się trochę opuchnięte, ale nadal nic tam nie widzę, więc cierpliwie czekamy. Synkowi zakupiłam gryzka, który bardzo często używa. A slini się od 3 miesiąca, a teraz to naprawdę często i dużo. Wkłada przy tym do buzi całą rączkę. Slina u dziecka to jeden ze znaków pojawienia się ząbków, ale to też cos naturalnego.
Mój synek właśnie skonczyl 4 miesiace,wiec mysle ze to jeszcze za wczesnie na zabki tak jak piszecie ze zabki raczej wychodza ok 6 miesiaca.Czyli raczej to według was nie zabki?
Agusia - u mojego wyszły wcześniej, więc nie można definitywnie wykluczyć ząbkowania… Ja mimo, że synek jest pierwszym dzieckiem uznałam, ze to ząbki i miałam rację, a też miał tylko 4 miesiące…
Barbara. Wełna nie mogę się z Tobą zgodzić. Ja w tej sprawie konsultowałam się z pediatrą, która jasno stwierdziła, że dziąsła u mojego synka są bardzo rozpulchnione i powiedziała, że to właśnie przez ząbki. Powiedziała również, że na pewno nie wyjąd w ciągu tygodnia, ale, że to na pewno to. Ma takie same objawy, jak opisywała Agusia8. Co do czynności poznawczych to w przypadku mojego synka jest to bardziej oznaka swędzenia dziąsełek, niż wkładania rączek do buzi, żeby poznać. Poznawanie moim zdaniem wiąże się z ciekawością, a mój synek raczej nie jest zainteresowany, ani swoimi nóżkami, ani swoimi rączkami.
Mój synek też ma troszkę spuchnięte na dole dziąsełka,więc możliwe że to mogą być ząbki.Może tak być do 6 miesiąca a ząbki zaczną wychodzić właśnie koło 6 miesiąca.Właśnie z tego co piszą i mówią inni to u każdego dziecka jest inaczej.Ale tak jak pisze Justyna.Namiec bo mój synek nie jest zainteresowany rączkami ani nóżkami.Jak go trzymam na rękach to nawet ssie moje ramie i wszystko co ma pod ręką ![]()
Agusia8 mój synek 16 listopada skończy pełne 5 miesięcy, więc many pociechy w podobnym wieku
i podobny problem. Mój synek jest zainteresowany sobą, jedynie, gdy trzymam go na rączkach i przeglądamy się oboje w lutrze i nadmienię, że muszę się na wygłupiać i artykułować głos, aby w ogóle go zainteresować przeglądaniem się w lustrze. Ja jestem prawie pewna, że to ząbki.
A u nas wczoraj pojawił się pierwszy ząbek, więc dobrze przewidywałam, ze to slinienie się i wkładanie wszystkiego do buzi to na pojawienie sią ząbków. I spuchnięte dziąsełka też miał. Odrobinke zaczęły ropieć mu przy tym oczka, ale czesniej nigdy nie mielismy z tym problemu wiec nie jest to u nas problem. Teraz częsniej mu czyszczę oczka i tyle.
Bardzo dziękuje wam za informacje,które zawsze się przydadza i cieszę się że mogę podzielić się swoimi problemami przynajmniej dowiem się czegoś więcej ![]()
Mój synek ma 3 miesiące i wciąż tak robi
to taki okres poznawczy dziecka…interesuje się swoimi rączkami i dlatego je zjada
i się ślini… ślinienie tez jest oznaką ząbkowania ale może byc jeszcze za wczesnie na ząbkowanie… mój też woli rączki od smoczka
dla mnie to jest urocze i daje mu niekiedy poznawac smak swoich paluszków tyle ze czesto mu je musze myć by brudów nie zajadał ![]()
Od kilku dni też synek prawie wogóle nie śpi w nocy,strasznie jest marudny i gorączkuje.Takie objawy są podobno przy ząbkowaniu.Wogóle w nocy nie chce mi spać,myślałam że może jest głodny ale jak go karmie to nie chce jeść.