Mleko na miarę - jak wybrać mieszankę

Żeby zmienić mleko z 1 na 2 należy powoli zmniejszać ilość 1 i do tego dosypywać coraz więcej 2.

Nie trzeba zmniejszać porcji mleka numer 1 i nie wolno mieszać mleka 1 z 2 przez dosypywanie. To, że mleko ma podobny skład, to nie znaczy, że wolno je mieszać. Mleko 1 ma inne składniki odżywcze potrzebne dla dzieci w danym wieku, a 2 inne.
Ja zmieniłam córce mleko bebilon 1 na 2, kiedy ukończyła odpowiedni wiek.

Malgosiu nawet na opakowaniach mlek jest napisane, ze należy stopniowo poprzez mieszanie, przechodzić z mleka początkowego na mleko nastepne.

Pediatra mówiła nam, że nie wolno tego robić.

Cos chyba klamal ten pediatra. To tak jakbys dzisiaj dawala dziecku samo mleko a jutro obiad z dwoch dan.

W sumie bardziej się zastanawiając macie rację… Może ja coś źle zrozumiałam, albo pediatra coś pochrzanił.

Niektórzy pediatrzy mają swoje racje i tego nie da się zmienić:)

a ja od razu zmieniłam mleko 1 na 2 i nic się nie działo a nie że mieszałam 1 i 2 razem ze sobą

ja jak przymierzałam sie do zmieniania na 2 to robiłam stopniowo kaszke na 2 a po kilku takich podejsciach od razu na 2 i bez zmniejszania , kombinowania :slight_smile:
Ale nie uwazam ze mamy ktore stosuja sie do zalecen na opakowaniu robia zle…oczywiscie ze robia dobrze …bardzo dobrze :slight_smile: ale u mnie to jakos tak nagle wyszło

No ja będę mieszać - z dnia na dzień coraz więcej następnego - tak brzuszek się łatwiej przyzwyczaja do nowej mieszanki: )

i prawidłowo Samantka :slight_smile:

Dowiadywałam się wczoraj czy prosto z hurtowni (jeżeli nie mam działalności - sklepu) czy choćby kupując przez allegro np. na 3 palety mleka mogę mieć wysyłkę zagranicę i niestety nie…; (( Nawet w autoryzowanym sklepie Nutricia mi odmówli… Trochę to nie fair według mnie, bo muszę tam kupować mleko na miejscu od sprzedawców, którzy mają w Polskich sklepach jednak dużą przebitkę… Poza tym mleko muszę zamawiać jeżeli chcę go więcej a najbliższy sklep w którym będę miała taką możliwość to 20 km… Trochę lipa, gdy nie ma tam żadnej komunikacji miejskiej…; DD : //

SamantKa: Może obawiają się, że jak wyślą za granicę, to przesyłka nie dotrze czy coś albo nigdy nie wysyłali produktów za granicę. Co prawda można wysłać kurierem, ale to są wtedy większe koszty. Swoją drogą trochę dziwne, że nawet autoryzowany sklep Nutricia Ci odmówił. Jak można wiedzieć, to jak to uzasadnili?

A ja po ostatnich nocach już sama nie wiem czy nie powinnam choć na wieczór dokarmiać czymś Jasia , na razie jako było ok ale ostatnio od kilku dni od 1 szej nie sypiamy, on przysypia przy cycu i nie wiem czy moim mlekiem się najada.

maalgorzataa po prostu napisali mi, że nie prowadzą wysyłki za granicę… : ((

No właśnie, ważne żeby nie zmieniać mleczka, jeśli dziecku podeszło… Ale u nas w szpitalu zmienili… Dziecku pasowało Enfamil i nagle zmienili na Nan. Zauważyłam, że dziecko stało się niespokojne… powiedziałam o tym pielęgniarce, a ona stwierdziła, że to nie możliwe że po zmianie mleka… bo to jest to samo… :o no i myślałam, że tak jest. Ale już wiem, że nie. Po wyjściu ze szpitala kupiliśmy Nan, by dalej kontynuować to mleko… ale nie robił kupek, dostał zatwardzenia. Zmieniliśmy na BabyDream i jest wszystko dobrze :slight_smile:

Ja nie wiem jakie mleko Maja dostawała w szpitalu ale po powrocie do domu kupiłam jej Babilon i jak by nie mogła się najeść wiec przeszlam na NAN i jak totalna zmiana mamy juz 16 miesięcy i nadal uwielbia mleko tylko juz 3

DorFryt śmieszne ,że pielegniarka taka zdziwiona była… mnie dziwi jej zachowanie… Mnie lekarze nauczyli ,że jeśli nie ma wyraźnego powodu to nie powinno się dziecku zmieniac mleka od tak ,bo bobas ma wtedy rewolucje żołądkowe. Mój miał tez problem przez nagłę zmiany mleka więc już tego nie zrobię chyba ,że nie wiem mleko się skonczy, kasy nie będzie a na wszelki wypadek mamy humane. to wtedy ale tak to w żadnym wypadku. Dobrze zrobiliście. Nie dziwie się ,że twój maluszek był taki niespokojny, Kazde mleko jest podobne ale różnią się skłądem i nie są identyczne… a co do bebilonu to zauwarzyłam ,że to mleko coś maluchom za bardzo nie wchodzi ,bo gdziebym nie przeczytała to jakaś mama narzeka ,że bebilon nie przypadł dziecku do gustu :slight_smile:

Greendream akurat dwójce moich dzieci Bebilon pasuje.

jak pasuje to spoko ale zauwarzyłam że wiele ludzi się skarży na tą firmę