Kasiu, to dobrze
skoro pije normalne mleczko to dobrze, obserwuj dalej, ale zdaje sie, ze skaza mu minela
co do bebilonu comfort, jest bardzo dobre, delikatniejsze niz zwykly bebilon i raczej nie powinno byc przeciwskazan do picia dla dziecka… jeden minus, ze jest dosyc drogie ![]()
Dziekuje Małgosiu ![]()
Dziewczyny obserwuje mojego malucha i póki co nie ma żadnych krosteczke ani bólów brzuszka. Jedno co sie zmieniło to to ze ma łatwość z wyproznianem. Lipka jest znacznie rzadsza. Wcześniej trudno mu było sie załatwić i kupa była twarda jak kamień. Od kas pije bebilon codziennie rano robi rzadka kupę. Czy to powinno mnie niepokoić?
Lipka kochana!!!;))) wszystko przez słownik w telefone :)) oj buziaki !:*
Wiem cis na temat tego słownika
a jak z kupka synka jest w normie? ![]()
Właśnie rożnie. Może to nie przez mleko?
Witam, ja miałam styczność z kilkoma mlekami. Moja Lenka w szpitalu była dokarmiana (po cesarce planowanej) Hipp Combiotic - nie było problemu, ładnie jadła i robiła prawidłowe kupki. Po 3-ch dobach karmiłam już piersią. Niestety po 2-óch tygodniach mimo regularnego karmienia piersią dziecko prawie wcale nie przybrało na wadze, więc pediatra kazała dokarmiać. Najpierw dokarmiałam mlekiem NAN Pro1, podawałam po karmieniu z obydwu piersi bo mała domagała się jedzenia, niby pokarm w piersiach miałam ale ona płakała. Dojadała po ok 30ml. Zauważyłam, że po sztucznym mleku na języczku robi jej się taki biały nalot, który jej przeszkadzał i miała odruch wymiotny, pare razy zdarzyło jej się zwymiotować. Zmieniłam mleko na Bebiko 1. Też ładnie jadła i było ok ale nalot był ten sam. Potem wylądowałyśmy w szpitalu, ponieważ Lenka w dalszym ciągu nie przybierała na wadze. Okazało się, że ma bakterie w moczu. Pielęgniarki kazały podawać jej więcej mleka sztucznego, bo z piersi jadła bardzo krótko i prawdopodobnie mimo dobrego przystawienia mało efektywnie ssała. Bakterie wyleczono, na wadze trochę przybrała, ale przez butelkę nie chce już ssać piersi, denerwuje się i pluje
Zmieniłam mleko na Hipp Combiotic, ponieważ słyszałam, że jest ciut gęstsze niż inne mleka, no i w większym opakowaniu bardziej się opłacał niż bebiko. Problemu z jedzeniem i kupą też nie miała, nalot po karmieniu zostawał i wciąż ją denerwował. Wkońcu pediatra podejrzewała skazę, bo na czole jej wyskoczyły suche placki, chociaż bardziej to przypominało ciemieniuchę niż objawy skazy, ale z tego co powiedziała skaza może się objawić także tym, że zwykły pokarm się nie wchłania i dziecko mało przybiera na wadze. Zapisała Nutramigen, mała (o dziwo ! fuuj…) bardzo chętnie je je, zjada większą ilość niż wcześniejszych mlek i przybrała na wadze, ale puki co je kilka dni i ma duuże zaparcia ciągle się spina i płacze a jak już uda jej się zrobić to kupka jest ciemna i dosyć wodnista, zobaczymy czy przejdzie jak układ pokarmowy się przyzwyczai do zmiany mieszanki. Jeśli kupki się unormują zostaniemy przy tym mleku.
electra89: Zapytaj pediatry czy na problemy z kupką możesz użyć Lactulosum. My używaliśmy przy problemach Lenki, co prawda nie konsultowaliśmy tego z lekarzem, a poleciła to farmaceutka, która urodziła kilka miesięcy wcześniej. Nasza córeczka była mała jak dostawała ten syropek i po niecałym miesiącu stosowania wypróżniała się regularnie.
Dziękuję za poradę. Podobno można podawać też probiotyki na lepsze trawienie, bo z tego co wyczytałam Nutramigen ich nie zawiera.
Electra mój syn przez rok pił nutramigen i tez kupki były zwarte i czasem miał zaparcia. Teraz gdy skończył 18 miesięcy postanowiłam z pediatra przyzwyczajać go do laktozy od miesiąca prawie pije bebilon 3 i nie ma problemów z kupa.
nie wiem gdzie mam o to pytac wiec pytam tu aby nowego watku nie zakladac
Słuchajcie …mojej znajomej siostra zaczeła dziecku ( 10 msc ) podawac mleko normalne z kartona 3,2 % teraz mały ma 13 msc i zaczeło ja gryzc sumienie i pyta czy moze mieszac takie mleko , czy moze na noc podawac np bebiko a w dzien i w nocy kartonowe ??
Szok , ale prosze o odpowiedzii
Monika1993: Przez trzy miesiące podawała dziecku mleko z kartonu, bez podania mleka modyfikowanego?
dokładnie tak maalgorzataa . Czasami dodawała kaszke czasami budyn a jeszcze obilo mi sie o uszy ze kakao słodkie
Budyń? Nie mieści mi się to w głowie.
tak , budyn . Szczerze to babcie mi tez radzily cos takiego ale ja nie czuje potrzeby aby kombinowac …jesli chce dac sycace to dam kaszke na noc i tyle a nie jakies budynie idt
co do mleka to powiem tak, ja nie wiem sama kiedy przestawić mała z modyfikowanego na mleko z kartonu czy butelki, mała oczywiscie próbuje rożne wariacje na mleku, ale nie ma całkowitego przejścia z racji witamin, wcześniej nie podawałam z obawy o obciążenie nerek czy też wątrobę, stąd dopiero po 2 latkach mała ma możliwość zasmakowania takiego mleka.
Myślę ze 10 miesięcy to stosunkowo za wcześnie na mleko kartonowe, zwłaszcza ze dziecko potrzebuje dużo więcej witamin i wartości odżywczych, mleko z kartonu nie daje tego co modyfikowane.
Myślę, ze decyzja przejscia na mleko kartonowe była spowodowana finansami chyba ze niewiedzą, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy, tyle ze na zdrowiu dziecka nie ma co oszczędzać.
Moja córka piła Bebilon, po Nanie niestety wymiotowała. Teraz mój synek jest już 11 miesięcy na piersi, ale jakieś 3 miesiące temu musiałam odstawić go od piersi ponieważ brałam lekarstwa ( około 2 tygodnie ) przez ten czas odciągałam pokarm i wylewałam go. Mały był wtedy karmiony mlekiem Bebiko, chciałam na początku spróbować z Nanem, ale mały nie chciał w ogóle go pić. Karolek też dobrze toleruje Bebilon.
ja Kacprowi tez robie kaszke na tym mleku … nawet zupke mleczna raaz na jakis czas .
A jakbym teraz chciała jej do rozsadu przemowic …boo nie jest za pozno , jeszcze dobry rok moze karmic MM , to cos da? Mozna tak w ogóle przechodzic z jednego na 2 kiedy sie chce ?
Raczej można zmieniać mleka, podobno wszystkie mieszanki mają podobny skład więc nic złego nie powinno się dziać.
Najważniejsze jest, aby mleka nie zamieniać w pierwszych 3-4 miesiącach, aby brzuszek w ogóle się przyzwyczaił - potem możesz próbować ale też stopniowo mieszając mieszanki… Tak samo jak się przechodzi z 1 na 2…