Trzeba poprostu obserwoawac malucha-czy niema problemów z kupką,niema wysypki itp.Każde dziecko inaczej reaguje.Moja np ma skaze i musi byc na Bebilonie Pepti,póżniej chce przejść na Bebiko jesli skaza sie jej cofnie.Jednak najważniejsze jest to żeby nie zmieniac mleka i byc cały czas przy tym jednym wybranym,niestety zna osoby które czesto zmianiały mleko i konczylo sie to zawsze problemami wiekszymi lub mniejszymi.Ja na początku wybrałabym jedno mleko(dostosowane do naszych mozliwości finansowych-wiadomo jedne mleka sa tansze inne droższe) i obserwowała dziecko jak po nim sie czuje.I przede wszystkim CZYTAC SKŁAD poniewaz zdaża się ze mleko 2 razy drozsze ma taki sam skład jak to tańsze,wiec po co przepłacać…
fakt mleka są droższe i tańsze ja akurat wolałam NanPro1 bo nam doktor doradziła i jestem z tej rady zadowolona bo mała po tym mleku dobrze się czuje nie cofa się jej i ładną kupkę robi
Moja piła Enfamil a później zmieniliśmy na Bebiko:)
Mój maluch w szpitalu był na Bebiko i takie też kupiłam po powrocie do domu. Jednak zauważyłam, że jest niespokojny i wyraźnie boli go brzuszek. Położna poleciła Enfamil i na tym właśnie jesteśmy. Próbowałam także Bebilon Pepti, ale mały miał po nim biegunkę i było jeszcze gorzej. Byliśmy u lekarza stwierdził, że Enfamil to świetne mleko i żebyśmy go nie zmieniali. Więc moje zdanie jest takie, że warto skonsultować z lekarzem wybór mleka.
moj do urodzenia był i na cycu od 5 miesiac i na butli ale tylko mleko bebiko
My karmiliśmy naszego brzdąca Bebilonem Pepti bo miał podejrzenie alergii pokarmowej a teraz dostaje Gerbera i jest ok:)
Witam,
a na co szczególnie zwracaliście uwagę w składzie mleka modyfikowanego? Co najbardziej różniło poszczególne firmy?
W szpitalu Lenę dokarmiano mlekiem enfamil, ma taki szary kolor, jednak przy wypisie lekarz i położna zalecili bebilon. Z początku używaliśmy ha, jednak mała miała zaparcia i położna środowiskowa zaleciła zmianę na bebilon comfort, twierdziła, że może mleko powoduje problem wypróżniania. Mieliśmy też problem z ulewaniem, dlatego, kiedy Lenka zaczęła się załatwiać regularnie, zmieniliśmy mleko na bebilon ar. Ma konsystencję takiej piany i używamy go do dziś.
Starszy synek byl na bebilonie do roku czasu, bebilon 2 ciezko mu podchodzil, a po roku zmieniliśmy na Bebiko, slyszalam, ze jest skladem podobne do bebilonu, nawet to sprawdzilam, a jest ciut tańsze i slodsze, do tej pory je pije a ma 25 mcy
no i po roku jest tez Bebiko smakowe wiec raz dziennie dostawal bananowe a teraz po drugim roku życia truskawkowe i bardzo je lubi
drugi synek jest na piersi, ma ponad 2mce, ma alergie pokarmowa wiec nie jadam produktow mlecznych a przepisany ma Nutramigen w razie czego, czasem trzeba go dokarmic 30ml lub 60ml na dobę. To mleko jest niedobre wiec mieszam z moim i zjada ![]()
a jak to jest ze zmianą mleka? słyszałam ostatnio od koleżanki , ze nie powinno się zmieniac mleka jak dziecko pije jedno to ma je pić cały czas. czym to jest spowodowane? reakcją na zmiane mleka? czy złym wpływem na brzuszek i rozwój? bo dziwi mnie, że nie można zmieniać. wydawało mi się, że to wszystko jest to samo jeśli chodzi o skład i różni się tylko firmą a co za tym idzie ceną i tyle.
Przyznam, że ja nie słyszałam o tym, że nie można zmieniać dziecku mleka. Z tego co wiem, to można to robić o ile nie szkodzi to maleństwu (ból brzuszka, złe samopoczucie).
u nas jest bebiko junior
U mnie jest teraz bebiko 2 , przeszliśmy z Bebilonu
Po msc zaczeły się u nas problemy z kupką jest cimna a nawet zielona , okropnie brzydki zapach ( ostry ale nie kwaśny , chemiczny ) i nie wiem czy po msc picia może się coś zmienic ? Czy to przez mleczko ?
Lenka też miała zieloną kupkę, ale kilka dni później przeszło. Dziecko może mieć zieloną kupkę na przykład wtedy, kiedy posiłek nie jest ciepły, a maluszek nie ma przystosowanego brzuszka do chłodniejszych zupek i tak reaguje na zmianę, lub też, gdy boli go brzuszek po posiłku - tak mówiła położna środowiskowa. Co do okropnego zapachu, to do tej pory ma taki nieprzyjemny zapach, nie mówię o smrodzie, jak to przeważnie bywa, a o takim właśnie kwaśnym zapachu, ale kupka jest w porządku. Wydaje mi się, że lepiej zapytać o to pediatrę.
W sobotę kupiłam synkowi bebilon 3. O roku był na nutramigenie. Powoli zaczęłam dawać mu przetwory mleczne i swietnie to znosił. Dlatego postanowiłam kupić mleko z laktoza. Przez ostatnie trzy noce pile bebilon. Jednak zauważyłam ze zadziej robi kupkę. Czy to przez mleko? Dziś zrobiłam nutramigen
nie wiem sama może za pochopnie staram sie przejść na mleko z laktoza
Kasia, a boli go brzuszek? bo to ze rzadziej, nie znaczy, ze zle… Co do zielonej kupki to slyszalam, ze jak dzieci pija nutramigen to maja zielona kupke
przeciez jezeli nic mu nie dolega po mleku juz, to nie ma co trzymac go na nutramigenie, ewentualnie zostaw mu nutramigen a wprowadzaj np.jogurty i bedzie dobrze ![]()
Carol on jogurty uwielbia i je często i no mu nie jest. Właśnie nie zauważyłam zeby go bolą brzuch. Chciałam mu znów podać nutramigen ale nie chce nawet luka wziąć. Wcale mu sie nie dziwie jest okropne. A bebilon pyszne i słodkie. Będę podawać bebilon i obserwować.
Ostatnio przeszłyśmy na mleko nestle, powiem wam dziewczyny ze bebiko jak tylko przeszłyśmy na nie od poczatku wydawało mi sie strasznie słodkie, w smaku nestle jest podobne do naturalnego mleka, mała nie odczuła różnicy w mleku pije je chętnie, wydaje mi się że szybciej sie rozpuszcza niż to wcześniejsze- widać to zwłaszcza kiedy rozpuszczam mleko z kasza manną ![]()
Mam pytanie . Kupiłam przez nieuwage 8 kartoników mleka BEBIKO 2 COMFORT . Czy normalnie moge podawac to mleko ?
Moniko: wydaje mi się, że możesz używać tego mleka,o ile dziecko je już 2. Bebilon comfort jest dla dzieci z zaparciami, co poprawia wypróżnianie. My go stosowaliśmy i nie było problemu, a teraz używamy zwykłego bebilon 2.