Mleko na miarę - jak wybrać mieszankę

Trzeba poprostu obserwoawac malucha-czy niema problemów z kupką,niema wysypki itp.Każde dziecko inaczej reaguje.Moja np ma skaze i musi byc na Bebilonie Pepti,póżniej chce przejść na Bebiko jesli skaza sie jej cofnie.Jednak najważniejsze jest to żeby nie zmieniac mleka i byc cały czas przy tym jednym wybranym,niestety zna osoby które czesto zmianiały mleko i konczylo sie to zawsze problemami wiekszymi lub mniejszymi.Ja na początku wybrałabym jedno mleko(dostosowane do naszych mozliwości finansowych-wiadomo jedne mleka sa tansze inne droższe) i obserwowała dziecko jak po nim sie czuje.I przede wszystkim CZYTAC SKŁAD poniewaz zdaża się ze mleko 2 razy drozsze ma taki sam skład jak to tańsze,wiec po co przepłacać…

fakt mleka są droższe i tańsze ja akurat wolałam NanPro1 bo nam doktor doradziła i jestem z tej rady zadowolona bo mała po tym mleku dobrze się czuje nie cofa się jej i ładną kupkę robi

Moja piła Enfamil a później zmieniliśmy na Bebiko:)

Mój maluch w szpitalu był na Bebiko i takie też kupiłam po powrocie do domu. Jednak zauważyłam, że jest niespokojny i wyraźnie boli go brzuszek. Położna poleciła Enfamil i na tym właśnie jesteśmy. Próbowałam także Bebilon Pepti, ale mały miał po nim biegunkę i było jeszcze gorzej. Byliśmy u lekarza stwierdził, że Enfamil to świetne mleko i żebyśmy go nie zmieniali. Więc moje zdanie jest takie, że warto skonsultować z lekarzem wybór mleka.

moj do urodzenia był i na cycu od 5 miesiac i na butli ale tylko mleko bebiko

My karmiliśmy naszego brzdąca Bebilonem Pepti bo miał podejrzenie alergii pokarmowej a teraz dostaje Gerbera i jest ok:)

Witam,
a na co szczególnie zwracaliście uwagę w składzie mleka modyfikowanego? Co najbardziej różniło poszczególne firmy?

W szpitalu Lenę dokarmiano mlekiem enfamil, ma taki szary kolor, jednak przy wypisie lekarz i położna zalecili bebilon. Z początku używaliśmy ha, jednak mała miała zaparcia i położna środowiskowa zaleciła zmianę na bebilon comfort, twierdziła, że może mleko powoduje problem wypróżniania. Mieliśmy też problem z ulewaniem, dlatego, kiedy Lenka zaczęła się załatwiać regularnie, zmieniliśmy mleko na bebilon ar. Ma konsystencję takiej piany i używamy go do dziś.

Starszy synek byl na bebilonie do roku czasu, bebilon 2 ciezko mu podchodzil, a po roku zmieniliśmy na Bebiko, slyszalam, ze jest skladem podobne do bebilonu, nawet to sprawdzilam, a jest ciut tańsze i slodsze, do tej pory je pije a ma 25 mcy :slight_smile: no i po roku jest tez Bebiko smakowe wiec raz dziennie dostawal bananowe a teraz po drugim roku życia truskawkowe i bardzo je lubi :slight_smile: drugi synek jest na piersi, ma ponad 2mce, ma alergie pokarmowa wiec nie jadam produktow mlecznych a przepisany ma Nutramigen w razie czego, czasem trzeba go dokarmic 30ml lub 60ml na dobę. To mleko jest niedobre wiec mieszam z moim i zjada :slight_smile:

a jak to jest ze zmianą mleka? słyszałam ostatnio od koleżanki , ze nie powinno się zmieniac mleka jak dziecko pije jedno to ma je pić cały czas. czym to jest spowodowane? reakcją na zmiane mleka? czy złym wpływem na brzuszek i rozwój? bo dziwi mnie, że nie można zmieniać. wydawało mi się, że to wszystko jest to samo jeśli chodzi o skład i różni się tylko firmą a co za tym idzie ceną i tyle.

Przyznam, że ja nie słyszałam o tym, że nie można zmieniać dziecku mleka. Z tego co wiem, to można to robić o ile nie szkodzi to maleństwu (ból brzuszka, złe samopoczucie).

u nas jest bebiko junior

U mnie jest teraz bebiko 2 , przeszliśmy z Bebilonu
Po msc zaczeły się u nas problemy z kupką jest cimna a nawet zielona , okropnie brzydki zapach ( ostry ale nie kwaśny , chemiczny ) i nie wiem czy po msc picia może się coś zmienic ? Czy to przez mleczko ?

Lenka też miała zieloną kupkę, ale kilka dni później przeszło. Dziecko może mieć zieloną kupkę na przykład wtedy, kiedy posiłek nie jest ciepły, a maluszek nie ma przystosowanego brzuszka do chłodniejszych zupek i tak reaguje na zmianę, lub też, gdy boli go brzuszek po posiłku - tak mówiła położna środowiskowa. Co do okropnego zapachu, to do tej pory ma taki nieprzyjemny zapach, nie mówię o smrodzie, jak to przeważnie bywa, a o takim właśnie kwaśnym zapachu, ale kupka jest w porządku. Wydaje mi się, że lepiej zapytać o to pediatrę.

W sobotę kupiłam synkowi bebilon 3. O roku był na nutramigenie. Powoli zaczęłam dawać mu przetwory mleczne i swietnie to znosił. Dlatego postanowiłam kupić mleko z laktoza. Przez ostatnie trzy noce pile bebilon. Jednak zauważyłam ze zadziej robi kupkę. Czy to przez mleko? Dziś zrobiłam nutramigen :confused: nie wiem sama może za pochopnie staram sie przejść na mleko z laktoza

Kasia, a boli go brzuszek? bo to ze rzadziej, nie znaczy, ze zle… Co do zielonej kupki to slyszalam, ze jak dzieci pija nutramigen to maja zielona kupke :wink: przeciez jezeli nic mu nie dolega po mleku juz, to nie ma co trzymac go na nutramigenie, ewentualnie zostaw mu nutramigen a wprowadzaj np.jogurty i bedzie dobrze :slight_smile:

Carol on jogurty uwielbia i je często i no mu nie jest. Właśnie nie zauważyłam zeby go bolą brzuch. Chciałam mu znów podać nutramigen ale nie chce nawet luka wziąć. Wcale mu sie nie dziwie jest okropne. A bebilon pyszne i słodkie. Będę podawać bebilon i obserwować.

Ostatnio przeszłyśmy na mleko nestle, powiem wam dziewczyny ze bebiko jak tylko przeszłyśmy na nie od poczatku wydawało mi sie strasznie słodkie, w smaku nestle jest podobne do naturalnego mleka, mała nie odczuła różnicy w mleku pije je chętnie, wydaje mi się że szybciej sie rozpuszcza niż to wcześniejsze- widać to zwłaszcza kiedy rozpuszczam mleko z kasza manną :wink:

Mam pytanie . Kupiłam przez nieuwage 8 kartoników mleka BEBIKO 2 COMFORT . Czy normalnie moge podawac to mleko ?

Moniko: wydaje mi się, że możesz używać tego mleka,o ile dziecko je już 2. Bebilon comfort jest dla dzieci z zaparciami, co poprawia wypróżnianie. My go stosowaliśmy i nie było problemu, a teraz używamy zwykłego bebilon 2.