Mleko na miarę - jak wybrać mieszankę

Ja też miałam problemy z bebilonem, ale ha- mały miał zatwardzenia okropne (tak samo po nan) po czasie zaczął robić kupki z czarnymi paseczkami (dla lekarki to zielone) i ponoć to było spowodowane za dużą ilścią żelaza i witamin z grupy b. Przeszliśmy na bebiko zwykłe i fiu jest dopasowane idealnie, chwała, bo nie chcialabym narażać małego na kolejne mleczne eksperymenty!

Na szkole rodzenia, dziewczyny które mają już dzidziusia chwalą sobie mleko Enfamil , to samo potwierdziła położna. Podobno dziecku się nie ulewa po tym mleku, działa na pracę mózgu. Nan Pro za to uzyskało najgorsza notę. Położna z doświadczenia mówiła nam , że miała mnóstwo telefonów od swoich podopiecznych, że kolka że coś. Dziewczyny zmieniły mleko na Enfamil i wszystko przeszło. Przynajmniej tyle z Wami się podzielę :wink:

Mi też położna mówiła, że na nan się bardzo mamy skarżą, natomiast w szpitalu na neonatoligii tylko to podają, nawet jak dzidzia jest karmiona czymś innym…

Ja na razie nie mysle o wyborze bo karmie piersia , zobaczymy jakie mleko bedzie odpowiednie dla córki. W szpitalu np bebico i hipp było podawane. Też słyszalam , ze gdy przechodzi sie z piersi na butelke do mm dodac troszke mleka mamy by nie bylo takiego szoku dla dziecka i by chcialo pic nowy smak.

A u nas za to nie pasuje zadne mleko… mala nie chce pic takich mieszanek… nie smakuje jej to, woli piers…

Jak przestałam karmić piersią i zaczęłam podawać synkowi mleko modyfikowane to zaczęliśmy od bebilonu ale synek wymiotował po nim i zmieniłam na bebiko tylko oczywiście musiałam stopniowo przejść na to mleka żeby nie miał przez to zaparć jak nagle mu zmienię na inne.Ale do dzisiaj pije to mleko i bardzo mu posmakowało :slight_smile:

Co do mleka to musi ono na pewno być dostosowane do potrzeb malucha. Nie da się wcześniej ocenić jakie mleko będzie najlepsze dopóki się go nie wypróbuje. Nawet najlepiej oceniane mleko przez jedno dziecko będzie tolerowane a przez inne już nie. To samo z ulewaniem - jeżeli wynika z refluksu żołądkowo-przełykowego czy niedojrzałości układu pokarmowego to po każdym obojętnie jakiej firmy może ulewać. Jedynie można to złagodzić podając mieszanki zagęszczenie typu AR.

Mi nikt nie pomagał w wyborze mm. Zanim dobraliśmy odpowiednie próbowaliśmy kilku rodzajów i to m.in, spowodowało zaparcia u mojego synka. Uważam, że to lekarz pediatra powinien doradzić rodzicom w tej kwestii. Wiadomo, że sporo zależy od dziecka, ale to lekarz w moim odczuciu jest najbardziej kompetentną osobą by dobrać mleko, albo chociaż podpowiedzieć lub coś zasugerować. Dopiero po zmianie przeze mnie przychodni trafiłam na cudownego pediatrę, która mi wiele powiedziała i dobrała mleko, które jest odpowiednie.

Moje dziecko po każdym miało zaparcia a nasza ex pediatra uznala,że to skaza białkowa i katowałam dziecko Bebilonem Pepti… po którym ulewał strasznie… aż chlustał… potem inna pediatra dała mi do myślenia,że on skazy nie ma,bo zaparcia mogą być od mleka i kazała próbowac dalej… Więc próbowałam i jest wszystko ok :slight_smile: żadne mleko HA i na skazę też zwykły Hipp dał radę :slight_smile: Każdemu dziecku pasuje inaczej :slight_smile:

W szpitalu dzieciaki dostawały bebilon jednak w domu miałam zakupione bebiko i takie używałam. Gdzy dzieci miały problem z brzuszkiem zaczęłam stosować Nan jednak nie widziałam żadnych zmian więc wróciłam do bebiko i do teraz tego używamy.

Każde dziecko jest inne, ale lekarze powinni bardziej empatycznie podchodzić i pomagać wybrać rodzicom mleko dla swoich pociech.

Ja karmiłam od samego początku butelka i naszym pierwszym mlekiem był Nan ale tylko przez miesiąc bo jak się okazało w mleku tej marki stężenie żelaza jest duże i synek miał problemy z brzuszkiem. postawiłam na mleko Bebilon reklamowane cały czas w telewizji i przez rok kupowaliśmy je bo raz że jest ogólno dostępne w dużych opakowaniach i często w promocji. Po roku mielismy kryzys mlekowy synek odmawiał mleka raz po raz więc postanowiliśmy znowu zmienić bo pewnie już mu przestało smakować ,miałam racje kupiłam enfamil i tak się zajadał że byłam w szoku ale to mleko jest ciężko kupić w sklepie prędzej przez internet lub w dużym markecie . teraz to mleko można kupić bez problemu ale przed tem nie było ono tak popularne więc zmieniliśmy na bebiko i synek również je lubi tym bardziej że można kupić je z kleikiem i w różnych smakach . teraz jak bym miała wybierać postawiła bym od razu na bebiko. dodam tylko że nie było żadnych problemów ze zmianą mleka ani z brzuszkiem

A.Zazulak co do mleka Enfamil to jest go pełno w Rossmannie, Auchan, Carrefourze, aptekach.

Hm…mam zagwozdkę. Wraz z powrotem do pracy zamierzam zaopatrzyć się w mm, w razie potrzeby…gdyż nie wiadomo jak to będzie z tym porannym ściąganiem. W zamyśle mam karmienie mm przed południem do drzemki,a wieczorem pierś…jeśli mleko jeszcze będzie. Lekarz zalecił mi Nan, a w domu mam hipp i bebiko i nie wiem czy próbować z tymi mlekami, czy zakupić nan? Jestem kompletnie zielona w tym temacie, czy zawsze tak jest, że dziecko po mm ma jakieś dolegliwości żołądkowe, czy z czasem gdy jego układ trawienny jest bardziej dojrzały te dolegliwości nie występuje?
I jeszcze jedno ile porcji mleka dziecko powinno wypijać po roku?
Generalnie byłam za tym aby przejść na mleko krowie…ale lekarz pediatra odradził.

Klio co do mleka krowiego zgodzę się z doktorem i ja swoją córę do ukończenia 2 r.ż. będę karmić mm. A jeżeli chodzi o wybór mleka to bym wykorzystała, te które masz w domu. T prawda, że są dzieci z preferencjami co do producenta, ale często wybór mm przypada na wcześniejszy okres, kiedy przewód pokarmowy nie do końca jest dojrzały. Wiele osób chwali sobie Hipp, moja pije Bebiko z chęcią, a jak miałam NAN to i to mleko jej wchodziło ze smakiem. Może lekarz mając na względzie Wasze przejścia stawia na to NAN , które teraz reklamuje się jako bogate w białko. Gdyby było w cenie Bebiko pewnie brałabym NAN, ale póki jest droższe pozostaje przy klasyce.

Klio ja bym próbowała z tymi co masz w domu. Teraz na polskim rynku nie ma złych mlek, więc na pewno dziecko będzie się dobrze na tamtych chować. Mi w szpitalu mówili, że obojętnie jakie mleko mam podać jakby tak karmienie piersią nie wypaliło ( ale mm ).

klio na pewno bym nie kierowała się tym co sugeruje pediatra a tym co odpowiada mojemu dziecku więc spróbuj z tym co masz w domu :slight_smile: Nie każde dziecko ma dolegliwości na mm,mój synek miał dopóki nie trafiliśmy na odpowiednie i właśnie hipp się sprawdził super. I podobno hipp ze wszystkim mm jest najdelikatniejsze. Mleka krowiego jako samego posiłku nie powinno się dawać do 3 roku życia i do tej pory zamierzam podawać mm :slight_smile: a tak krowie jako dodatek np. do naleśników,jakiś ciastek itp.

Mnie w szpitalu polecili hipp być może dla tego że dzieci były nim dokarmiane w szpitalu. A synek wychował się na bebiko po ukończeniu 2 r.ż przeszedł na mleko od krowy.

Co znajoma, co ciotka i co kazda inna jednostka… polecala mi jako świeżo upieczonej jeszcze mamie inne mleko… jakbym miała każdej rady wysłuchać to do dzis nie przetestowalibysmy kazdego proponowanego nam mleka.

Każdy poleci takie jakie akurat zasmakowało dziecku. Jednak dzieci nie są takie same i to one musza wybrać mleko.