Mleko modyfikowane + miód?

Witam , czy któraś z mam coś takiego testowała ?
Kacper się przeziębił troszkę ( katar cieknie z noska ) i znajoma poleciła MM + miód , oczy zrobiłam duże , nie wiedziałam jak to ugryźć a więc pytam tu bo nie spotkalam sie z czyms takim …
Można podawać ? czy to jakiś wymysł

Miód jest jednym z najsilniejszych alergenów, jeśli dziecko było by na niego uczulone a nierobiłyśmy wczesneij takiej próby nie radziłabym ryzykowac.
Alergia może objawić się jedynie wysypką, ale u dzieci podatnych na alergię może wystąpić ostra biegunka czy wymioty, nie wykluczony jest również wstrząs anafilaktyczny - najgroźniejszy objaw gwałtownej reakcji organizmu na alergen. Dziecku grozi wówczas obrzęk gardła, nosa i oczu, silna biegunka, kłopoty z oddychaniem, a nawet utrata przytomności i zapaść.
Pamietajmy, ze należy zachowac szczególną uwagę, jeśli mamy w rodzinie alergika mama tata dziadkowie jeśli u nich występują objawy alergii istnieje prawdopodobieństwo iże i nasz maluszek moze mieć z nią problemy.

Miód mozemy podać dopiero po roku czasu,
Co do przeziebienia chyba lepsze będzie udanie się do pediatry zwłaszcza ze to jescze malutkie dziecko, bynajmniej ja bym tak postapiła.

M. Rudnik, a w jakim wieku jest Kacperek? Ja też czytałam, że miodek można pierwszy raz podać jak dziecko skończy rok i to w niewielkich ilościach na początek. A ponieważ to silny alergen trzeba najpierw dziecko dobrze poobserwować. Dzieci, które mają alergie wziewne nie powinny w ogóle jeść miodu do 3 roku życia ( pyłki kwiatowe w miodzie ). Na Twoim miejscu bym nie ryzykowała. Spróbuj może zwalczyć katarek solą morską i maścią majerankową pod nosek. Jeśli nie przejdzie to niech pediatra coś przepisze ( pewnie Nasivin soft, który my zawsze dostajemy ), możesz przy okazji zapytać co lekarka sądzi o podaniu miodu.

już pisałam w jednym poście odnośnie zatkanego katarku warto udac sie do apteki po OLBAS OIL ostatnio mielismy przyjemność użycia tych kropelek i naprawdę po nim lepiej się oddycha, super rozwiazaniem dla nas były zwłaszcza kiedy mała już miała dosyć maści majerankowej a do noska nie dała się dotknąć.
Czasami sie zastanawiam, ze mamy nie boją się tak ryzykować;/

Anita Czym ryzykuje ? Spytałam tylko czy takie połaczenie moze byc. Dzieckiem własnym potrafię się zajac , spokojnie :slight_smile: . Istnieje cos takiego tak sól - inhalator jesli to nie pomaga to pediatra wtedy wchodzi w gre .
nie pomoglo a wiec na drugi dzien bylismy u lekarza , takze prosze sobie darowac takie komentarze , bo nie wydaje mi sie zebym ryzykowała , pytanie odnosnie mleka i miodu byla a nie jego kataru :slight_smile:

Martuś Kacper ma 8 msc wiem ze po pierwszym roku sie podaje , pytalam ogólnie czy mleczko Modyfikowane mozna podac z miodem :slight_smile:

Acha, wydaje mi się, że można połączyć. Kaszki gotowe są na mleku modyfikowanym i też różny mają skład, różne dodatki. Ja dałam Mateuszowi miód do spróbowania jakiś miesiąc temu, rodzice akurat byli poza miastem i przywieźli taki dobry prosto z pasieki. Z łyżeczki zjadł ale już na chlebku nie chciał. Szkoda bo miód jest bardzo zdrowy.

Nie pisałam tego komentarza w złej wierze, bo nie o to tutaj chodzi. Co do ryzykowania tez nie mialam ciebie na mysli, ostatnio tyle sie dzieje albo z grzybami albo z alergia ostatnio mi sieobilo o uszy ze pewna mama chciala dac leki dziecku na allergie jego taty teraz z tym mlekiem, zapytałas o opinie na ten temat wiec się wypowiedziałam. Jesli chodzi o katar bo w zwiazku z tym był równiez temat dpowedziałam równieź zwłaszcza źe te kropelki sa naprawdę fajne.

Anita , kropelków akurat w naszej aptece nie było , na jutro przywiezie albo OLBAS OIL albo DEPULOL .
Nigdy bez uzgodnienia z lekarzem nie podaje leków , ja sama jestem przeciwniczką i rzadko biorę , Kacper dostal antybiotyk i również mam wyrzuty ze go podaje , zawsze boje sie ubocznych .
Równiez jestem przerażona jak rodzice czasami lekkomyślnie postępują pomimo tego że jestem świeżo upieczona mama niczego nie bagatelizuje i najchetniej przeswietlilabym malego z góry na dól raz w tyg . Katarek dostal i strasznie panikowałam bo wiem jak katar czesto u dzieci sie konczy ( płuca , oskrzela )O tym miodzie właściwie napisałam tylko dlatego że takiego połaczenia nie widziałam i nie podałabym małemu tego bez rad .
Nie zamierzałam przed ukonczeniem roku tego miodu podawac bo juz kiedys wyczytałam ze miód to silny alegren , ciekawiło mnie po prostu czy mamy takie polaczenia z MM stosuja .

Przepraszam za taka reakcje , ale inaczej tego odebrac sie nie dalo , wybacz .
jest jedno forum na którym kiedys kilkakrotnie pisałam i mamy sa tak niemiłe , nieżyczliwe , wrogo nastawione i strasznie przemądrzałe że uciekłam z tamtego forum na lovi i nie żałuje .
Zdziwilam sie Twoja odp po prostu :slight_smile:

Podobnie jak ty i wiele mam z forum, nie podaje leków na własne życzenie z racji tego, ze najprościej się boje, z wit D biagaliśmy z zapytaniami a co dopiero leki.
Internet jest taka formą komunikacji, ze faktycznie jeden napisany text można różnie odbierać;)
Ja również natknełam się na kilka niezbyt miłych for, ale było to lata temu, teraz głownie przesiaduje na LOVI z racji tego ze nie mam zbytnio dużo czasu na pozostałe :wink:

dokładnie , my mam przychodnie dosłownie 8 m od domu takze nie ma problemu zeby podejsc i rozwiac watpliwosci :wink:

Ja mojej córeczce podawałam mleczko dla Juniora z Nestle z miodem jak skończyła roczek i bardzo jej smakowało więc myślę że to dobre rozwiązanie.

tak od kilku dni podaje na wieczór :slight_smile: 160 ml + plaska łyzeczka miodu :slight_smile:

Tego to ja nie robilam, ale ostatnio kupilam synkowi plynna kaszke z miodem z nestle i po niej nic mu nie bylo

Kacper tez przyjał ładnie miód …mam nadzieje ,ze nic sie w tym kierunku nie zmieni :slight_smile:

Mnie kazano dawać miód do wody i podawać małej na twarde i zielone kupki , więc taka opcja też jest jednak akurat w ddtvn był reportaż ze miod uczula często jest silnym alergenem. Poczytalam troszke fora artykuły i zrezygnowałam. Po czym miałam wizyte u lekarza i w tym czasie mała była z moją mamą wracam a ona mói ze musi sie przyznac do tego ze dała małej wody z miodem ale miodu malutko naprawde przepraszam chcialam dobrze hihi na szczescie nic nie bylo a w wodzie nawet nie bylo czuc tego miodu :slight_smile:

Nie  wpadła  bym na to nawet naprawdę ciekawy pomysł tylko czy tak mozna i od kiedy mozna podać dziecku miód 

Nie dodawalabym do mm miód. Jak już bym spróbowała z wodą sama podać 

miód chyba dopiero po roku można dawać 

Nienwiem co mialby miod na celu w mleku ?

Mleko jest i tak slodkie ;)

Miód  moze uczulać wiec nie powinno go sie podawac we wczesnym.rozszerzaniu diety.

na pewno do roku z miodem należy poczekać