Ja w ciąży jadłam dużo produktów uważanych za potencjalnie alergizujące. Orzechy ,miód ,kakao. Ponoć zmniejsza to ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.
U mnie nigdy nie miały problemów z alergią pokarmowa :)
Teraz jak spróbowałam miód podczas karmienia to jest on w mojej codziennej diecie :) Dodaję go do mleka ,płatków , owsianki :)
Hmm to już sama nie wiem. Ja jestem sama mega alergiczka więc nie mogę nawet wziac do ust orzechów bo bym się zaczęła dusić. Ale odstawiłam jaja, produkty pochodzenia krowiego i widzę że mała ma się ok, wszystkie krostki, czerwone plamy poznikały.
Patrycja 87 masz rację nie trzeba unikać pokarmów potencjalne alergizujących.
Akk spróbuj za jakiś czas wprowadzić znowu jajka i zobacz czy będzie różnica. Dziecko przyzwyczaja się do alergenów i im starsze powinno sobie z nimi radzić no chyba że ma stwierdzoną alergię ale do tego też trzeba dojść metodą prób
Hafija w fajny sposób opisała co można jeść karmiąc piersią. Generalnie wszystko oprócz arbuza - bo sok będzie kapał dziecku na główkę :D A tak serio to oczywiście, kiedy są odparzenia czy inne objawi alergii, to trzeba odstawić niektóre produkty, ale nie trzeba niczego wykluczać na wszelki wypadek.
Całą ciążę jadłam orzechy, miodu dodawałam do chłodnej herbaty :) jedyne na co uważałam, to nie jadłam surowego mięsa i zwracam uwagę, czy dany nabiał jest pasteryzowany �
To ja tak miałam z dietą cukrzycową. Na początku prawie nic nie jadłam, bo większość była "zakazana", ale z czasem próbowałam nowych rzeczy i okazywało się, że nie podnoszą mi poziomu cukru, więc dodawałam je do diety.
Przy cukrzycy pilnowałam się że słodkimi owocami ,tj już wcześniej mówiłam arbuz, winogrona, dojrzałe banany. Nie jadłam białego pieczywa. Za to jadłam mnóstwo orzechów , nabiału:)
U mnie się na szczęście udało i krzywą cukrowa po połogu wyszła bardzo dobrze, ale w ciąży niestety mimo różnych kombinacji wciąż cukier na czczo był za wysoki.
akk, a karmisz piersią? Mnie lekarz pytał czy karmię, to 2,5 mc temu karmiłam i zmienil mi dawkę na 75 mg letroxu ,na lepszą laktacje. Obecnie też te dawkę bioręa,a nie karmię , też dużo lepiej się czuje przy tej dawce.
z tymi cukrami na czczo w w ciąży jest ciężko z tego co zdążyłam zaobserwoać. Bardzo dużo ludzi się skarży , że nie potrafią tegi opanować. Ja takie problemy miałam dopiero pod koniec ciąży, ale insulina na noc i było okej
mazia, ja pod koniec ciąży też miałam problem z cukrem na czczo, byłam już tak na pograniczu dostania insuliny na noc. Ale w sumie przesunęłam kolację o godzinę do tyłu i wieczorem szłam jeszcze na spacer dodatkowo, i wtedy były już w miarę. Ale faktycznie musiałam się pod koniec bardziej pilnować.
U mnie były różne kombinacje i nic na dłuższą metę nie pomogło. Były popołudniowe spacery, były kiszone ogórki i inne polecane dania na przed snem. Kolacja później, kolacja wcześniej. Nic to nie dało. Musiałam brać ostatnie 3 miesiące insulinę na noc.
U mnie cukier wyszedł niby dobrze ale często glukoza wychodziła w moczu przez co miałam krzywa robiona 2 razy;(
Ale z dietą to dzięki Bogu nie musiałam jej jakoś pilnować drastycznie ale tego się obawiałam jak czytałam jak trzeba tego pilnować co się je ;( i to nawet produkty po których się bym nie spodziewała;/
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.