Migreny

Hej, czy któraś się zmaga/zmagała z ostrymi migrenami w ciąży ? Jak sobie radzicie ?

Mierzysz sobie ciśnienie? U mnie występowały bole głowy, miałam dość wysoki puls choć mieścił się w normie dla ciężarnych. Lekarz przepisał mi isoptin i bole głowy minęły. Przed następna wizyta mierz ciśnienie np 3 razy dziennie, wspomnij lekarzowi prowadzącemu i pokaż zanotowane odczyty, być może konieczne będzie wdrożenie leków. Często w ciąży lekarze przepisują dopegyt.

Ja na razie nie mam chyba jeszcze tak silnych migren bo wystarcza paracetamol i drzemka w ciszy.

Mi pomagały zimne okłady, picie dużej ilości wody, odpoczynek w ciszy i czasem naklejałam plastry takie chłodzące, ale to po konsultacji z lekarzem. 

Niestety bóle głowy pojawiały się u mnie często jednak na szczęście nie były na tyle mocne by odpoczynek zimne okłady i cisza nie pomogły. 

Ja na szczęście miałam bardzo słabe bóle głowy, migrena to to bardzo silny, pulsujacy ból głowy często towarzyszy mu wymioty, światłowstręt, jeśli nie odczuwasz takich dolegliwości może to po prostu wysokie ciśnienie, któremu towarzyszy ból głowy. Skonsultuj to z Twoim lekarzem jeśli masz taką możliwość.

Ja na szczęście nie doświadczyłam migreny w ciąży. Zwykły ból głowy na który pomoże paracetamol tak, ale nie migrena.

Wiem, jak to wygląda, bo mąż z nimi się zmaga. To coś strasznego. Nie pomaga wtedy praktycznie nic. Jednak trzeba się starać, a więc chłodne okłady, cisza, zaciemnione pomieszczenie i masaż kolistymi ruchami. Na pewno nie powinniśmy dopuścić do jej wystąpienia, a więc odpowiednia dieta, dobre nawodnienie organizmu, dużo odpoczynku, świeże powietrze. Jednak zazwyczaj za migreny u ciężarnych odpowiadają hormony, a tam niewiele możemy zdziałać.

Na pewno należy poinformować o nich ginekologa, a jak się powtarzają to udać się także do neurologa, a on dobierze odpowiednie leki.

W moim przypadku migrena występowała przed ciążą. Teraz 31tc i ani razu. Około 12 tc bolała mnie głowa tak przez ok tydzień ale to nie była migrena i pani doktor mi powiedziała że jak się będą dłużej utrzymywać to zgłosić jej to da skierowanie do neurologa. Ale na szczęście przeszło. Może coś z ciśnieniem. Jak mnie bolała wtedy głowa to pomagało świeże powietrze i sensen a się leków to tylko paracetamol możesz wziąć. 

Miałam często migreny w czasie przyjmowania tabl natykoncepcyjnych jeszcze przed ciążą... było to związane z podwyższonym stężeniem hormonów, może w ciąży to zjawisko ma podobne podłoże? Sprawdziłabym też ciśnienie, bo czasem wysokie wyniki dają podobne objawy

Paulinek, tak, właśnie to hormony głównie odpowiadają za migreny w ciąży. A jak wcześniej napisałam na przyczynę taką niewiele możemy zdziałać. To hormony sprawiają, że nasze ciśnienie się rozregulowuje, bo naczynia nam się poszerzają krwionośne. 

Milena, bo to bardzo częste właśnie. Jak ktoś ma migreny przed ciążą, to w ciąży zazwyczaj ten problem znika.

Dla mnie bóle głowy w pierwszym i drugim trymestrze to była codzienność. Później przestało 

Przyczyny migren mogą być związane z ciążą, ale wcale nie muszą. Jeśli ból jest nie do zniesienia to są bezpieczne tabletki dla kobiet w ciąży, lepiej wziąć niż nie wiadomo jak się męczyć ale najpierw warto spróbować naturalnych źródeł jak dostęp świeżego powietrza, spacer, taki relaks jaki ty lubisz. Wcześniej pisałaś też o nerwicy, mnie np w ciąży głowa nie bolała prawie wcale, ale pamiętam jak się na jakiś czas uporałam z natręctwami to mój organizm sobie z tym nie poradził i 2 lata męczyłam się z bólem głowy, ale mam nadzieję, że szybko uporasz się ze swoim męczącym bólem

Według mnie warto zrobić kontrolę ciśnienia tzn.mierzyć codziennie 3razy, przez cały  tydzień.Zgloscic ginekologowi problem.Ewentualanie zgłosić się do neurologa.

W ciazy sa czeste bole glowy wiec przy takim bolu najlepiej jest sie dobrze dotlenic i nawodnic ogranizm jezeli bol jest nie do wytrzymania skorzystac z paracetamolu i przy najblizszej okazji wspomniec o tym u ginekologa. 

Jezeli bol jest ulokowany z tylu glowy moze byc to spowodowane zbyt niskim cisnieniem tak jak dziewczyny wspominaja wowczas warto mierzyc to cisnienie i kontrolowac ;) 

Być może teraz wystąpił u Ciebie taki incydent, pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie i to odbija się na naszym samopoczuciu. Warto jednak zrobić przeprowadzić samokontrolę ciśnienia przez jakiś czas, im dłuższy tym lepiej, lekarz będzie miał lepszy obraz.

Ja miałam takie migreny w ciąży, z3 z bólu aż wymiotowalam. Tabletki? Taki paracetamol nie pomoże,  więc bez sensu było brać.  Więc jedynym sposobem na złagodzenie bólu to była cisza, ciemność i sen. Nie można się denerwować  bo bol się nasila jeszcze bardziej. Spacery ważna rzecz,  dotlenienie organizmu jest bardzo ważne i pomaga bardzo, ja spacerowalam bardzo długo, pomaga na ból ;) 

Ja miałam bóle głowy już przed ciążą z powodu torbieli szyszynki. Ale bóle nasiliły się w ciąży. To prawda paracetamol nie pomaga a tylko to można brać więc u mnie pomogły spacery na świeżym powietrzu i ruch. Kiedy leżałam było gorzej bo głowa aż pulsowała. 

To nie jest tak, że totalnie nic innego niż paracetamol nie można brać. Nie można bez konsultacji z lekarzem. Zależy wszystko od trymestru ciąży, w którym jesteśmy. I mądry położnik lub lekarz rodzinny a właściwie w tym przypadku to chyba neurolog jest w stanie dobrać odpowiednie leki w ciąży na migreny. Nie oszukujmy się, paracetamol nie poradzi sobie z prawdziwym bólem migrenowym. 

Ja miałam migreny przed ciąża a e ciąży ustąpiły ale myske zw trzeba spróbować je przespać ewentualnie leżeć w zaciemnionym pomieszczeniu . Mi tez pomagał masaz skroni takie uciskania 

Przed ciązą bardzo rzadko dokuczały mi bole glowy, ale pierwszy trymestr, to był ciagly ból. Nie pomago zupelnie nic, oprocz wyjascia na świeże powietrze, ale jak wracalam ze spaceru do domu bol znowu wracal. Wraz z drugim trymestrem jak ręką odjąl.