A ta migrena kiedyś mija po cc czy już pozostaje ?
Ja się właśnie tego bólu bałam po CC jak leżałam na patologi to jedna dziewczyna miała jakie bóle że leżała ponad tydzień w szpitalu wymioty itd . Po cesarce też nie powinno się podnosić głowy . Ja na szczęście nie miałam żadnych bóli . W pierwszym trymestrze miałam ciągły ból głowy momentami nie co zniesienia
Po każdej ingerencji w kanał kregowy, tj. znieczulenie, pobranie płynu mozgowi-rdzeniowego do badania jest wymóg lezenia na płasko przez kilka godzin. Jak szybciej wstaniesz top może dojść do wzrostu ciśnienia srodczaszkowego i już tego głowa boli strasznie.
Dziękuję wszystkim ?
Kverve dokładnie tak, ja przy każdym znieczuleniu byłam o tym informowana. I leżałam ile było trzeba ale mimo wszystko po drugim doszło do bólu głowy.
Najgorzej że taki ból popunkcyjny słabo reaguje na leki przeciwbólowe..
Ciekawa jestem czy dziecko po cc też ma bóle głowy? znieczulenie w jakimś stopniu też przenika przez łożysko prawda?
Paulinek myślę, że ból głowy może nie ale na pewno jakoś odreagowuje też te znieczulenie. Jakaś niewielka ilość pewnie wraz z krwią dociera do jego organizmu.
Te bóle nie są wywołane przez leki używane do znieczulenia, tylko bezposrednio przez naklucie opon rdzenia więc raczej nie ma to wpływu na malucha.
Kverve ok rozumiem, takie rozkminy miałam, ale masz rację
Nawet nie pomyślałam że znieczulenie ma jakiś wpływ na dziecko tym bardziej że znieczulenie jest wprowadzane miedzy kręgi a nie do krwi :) ale np cesarka pod narkoza już dla dziecka nie jest korzystna .
Ja w życiu miałam kilka zabiegów i zawsze pilnowałam godziny kiedy mogę wstać czy się podnieść . Niestety po cesarce leżałam dłużej niż powinnam i to też nie wpływa za dobrze na funkcjonowanie
W pierwszej ciąży nie miałam takich problemów, za to teraz w drugiej jest masakra. Bóle migrenowe trzymają praktycznie cały dzień. Raz apap pomoże a raz nie
Nie mialam
Słyszałam że paracetamol można brać w ciąży. Jestem aktualnie w drugiej I mam mega problem z migrenami, czasami musze się ratować paracetamolem bo mam jeszcze pod opieką małego synka
tak paracetamol jak najbardziej ale ciekawe czy przy silnych bólach migrenowych pomoże :)
paracetamol można chyba 8 tabletek na dobę z tego co pamiętam, ja się ratowałam często apapem bo migren było wiele. Jak ma się dzieci to trzeba jakoś funkcjonować, więc bez tabletek się nie obejdzie. W pierwszej ciązy mogłam się męczyć parę dni teraz miałam pod opieką dwójkę maluchów nie było takiej opcji
Dokładnie, maksymalnie 4g na dobę, czyli 8 tabletek po 500mg.
Trzeba uważać, bo te jest czasami po 1000mg.
A to dobrze pamięta. Ja jak byłam chora i gorączkowałam to te max 8 na dobre brałam bo z tą temperatura i bóle kości było ciężko wytrzymać 3h , więc co 4 był apap, i często podwójna dawka bo pojedyncza nic nie dawala
Trzeba patrzę na opakowaniu jaka jest dawka maksymalna i uważać żeby tego nie przekroczyć. Paracetamol w ciąży jest bezpiecznym
Staraj się unikać stresujących sytuacji, odpoczywaj, gdy tylko masz możliwość. Sen jest bardzo ważny, a brak odpowiedniej ilości snu może prowokować ataki migreny.