zuzanna mi tez bez miesiaczki calkiem dobrze
Cykl miesiączkowy zależy od matki i tego, jak wrażliwa jest na hormonalny wpływ karmienia na organizm. Duże znaczenie ma także częstotliwość karmienia, korzystanie z butelki i smoczka, długość snu dziecka w nocy oraz rozszerzanie diety.
Xaniab ja po porodzie czekałam na miesiączkę 3 miesiące (nie karmiłam piersią) a jak już dostałam to 3 tyg trwała ;/ … ii u mnie nie sprawdziło się to, że po porodzie są mniej bolesne czy mniej obfite… jest tak samo jak było przed porodem, bez ibupromu się nie obejdzie w pierwsze dwa dni ;p
wioletta999 o prosze tego nie wiedzialam.
Agata to się nacierpiałaś…3tyg wow
Po porodzie pierwsza dostałam już po 2 miesiącach, praktycznie kilka dni po połogu. Faktycznie z laktacja tak jest, ja nawet kilka dni przed miałam wrażenie że córcia nie mogła się najeść, ale po 4 miesiącu zaczęłam już wprowadzać warzywa i owoce i jest lepiej:)
Moje dziecko od samego początku używa smoczka, parę razy dostało butelkę, przesypia całe noce a w dzień potrafi mieć nawet i 4 h przerwy pomiędzy karmieniami. Teraz od prawie miesiąca dostaje 3 posiłki bezcycowe. I co? I nic Coś z tymi hormonami musi być na rzeczy, bo u mnie cała reszta warunków się nie sprawdza.
mojemu dzieckU też się zdarzy w ciągu dnia mieć przerwę między posiłkami cztero godzinną
Jestem ponad 7 miesięcy po porodzie i nadal nie mam miesiączki. Karmie cały czas piersią co 3-4 godziny w ciągu dnia. Dodatkowo mały je zupki, deserki, kaszki. W sumie jest mi dobrze z tym ze nie mam miesiączki :-)kiedyś się na pewno pojawi.
Ją będę ciągle myślała o tym aby nie dostać miesiączki w dość dziwnych okolicznościach. Np. gdy będę na basenie czy też będę miała białe spodnie… No bo lato tuż tuż.
Ania ja też się tego boje. Noszę podpaski cały czas przy sobie, ale nigdy nie wiadomo kiedy ten dzień nadejdzie.
hehe troszkę dziwnie bo czuje się jak nastolatka czekająca na swój pierwszy okres
He he dokładnie, ja też. trzeba być czujnym
Teraz gdy wprowadziłam stałe posiłki i karmienia piersią nie ma, aż tak często to nie ubolewam już tak nad brakiem mleka…Początkowo było to dla mnie uciążliwe i frustrujące gdy myślałam, że moja córka się nie najada wystarczająco, teraz już o tym w ten sposób nie myślę. W końcu miesiączka w moim przypadku po ciąży nie trwa długo…
Brak miesiączki po porodzie nie oznacza braku płodności, wiec nie traktujcie tego jako metody antykoncepcyjnej. Możecie jajeczkowac bez krwawienia;P
Moja koleżanka miała miesiączkę, ale nie wiedziała o tym, bo coś jej sie zablokowało i nie wypłynęła, tylko została w brzuchu. Po regularnej kontroli ginekologa okazało sie, ze wszystko sie wchłonęło.
Niestety trudno przewidzieć kiedy pojawi się pierwsza miesiączka po porodzie.
Na domiar jej intensywność i regularność także jest wielką niewiadomą. Te rozbieżności to sprawa indywidualna. Pocieszający jest fakt, że kobiety po porodzie zwykle nie narzekają już na bardzo silne bóle menstruacyjne.
Kaaneta to racja, że karmienie piersią nie jest środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ wiele zależy od częstotliwości i intensywności karmień.
Ssanie brodawki sutkowej pobudza produkcję mleka. Dziecko podrażnia wtedy receptory czuciowe, tworząc bodźce, które przekazują informacje do przysadki mózgowe powodując uwalnianie prolaktyny.
Za pomocą rozwiniętych naczyń krwionośnych prolaktyna jest transportowana do gruczołu mlecznego, gdzie stymuluje wydzielanie mleka.
Organizm ludzki jest skonstruowany w tak zaskakujący sposób, jest zarazem wielką niewiadomą jak tworem zaplanowanych procesów, dzięki którym możemy egzystować.
Teoretycznie istnieje 97% szans ze się nie zajdzie w ciążę w czasie karmienia ale jakoś przekornie znam dużo kobiet które zaszły w ciążę w tym okresie.
Właśnie, to wszystko teoria. Tak naprawdę nie jesteśmy w stanie zajrzeć do tego organizmu i określić płodności przy karmieniu piersią. Kaaneta nie zdziwię się, jeśli i ze mną tak jest. Miesiączki jako tako nie mam, ale co 3-4 tygodnie przez kilka dni mocno mnie boli brzuch, więc może to już być jakoś z miesiączką związane. Niestety tego nie skontroluję, bo do mojego ginekologa prywatnie zapisałam się dopiero na koniec sierpnia Może uda mi się wcisnąć wcześniej, zobaczymy.
Rikitiki może pójdź do innego lekarza, bo ona miała właśnie bóle brzucha i dlatego poszła( tez nie do swojego, bo wizytę miała pózniej). A zmniejszyło jej sie w dniu przyjęcia do szpitala na zabieg, wiec lepiej sprawdzić zanim dojdzie do jakiegoś zakażenia;)
ja też nie mam miesiączki ale co miesiąc mam bóle piersi przez trzy dni. Dzisiaj to aż wzięłam tabletkę paracetamolu, bo już ledwo wytrzymuje.
O kule, ale mnie nastraszyłaś. Ja co prawda nie mam tych bóli takich, jak stricte podczas miesiączki, bo zwykle w tych dniach umieram z bólu.planuje w tym tygodniu uderzyć do mojej lekarki, prowadziła moją ciążę, to.może i na kontrolę mnie przyjmie. Zwłaszcza ze jak ostatni u niej byłam to mi sama powiedziała, że jak będę chciała tabletki, to mam do niej przyjść