Mega sucha skóra

Hej Mamusie!

Czy możecie polecić coś mega nawilżającego, co daje natychmiastową ulgę dla bardzo suchej skóry?

Jestem w 5. miesiącu ciąży, mam duży problem z przesuszoną skórą – szczególnie na nogach, gdzie pojawiło się nawet zapalenie mieszków włosowych przez suchość.

Dodatkowo mam suchą skórę na twarzy i szukam czegoś bezpiecznego w ciąży, co naprawdę działa.

Macie swoje sprawdzone hity? :pray::yellow_heart:

1 polubienie

Jeżeli kąpiesz się w wannie dodaj sobie kilka kropel oliwki dla dzieci. Co do kremów do twarzy to ja polecam alantan ten niebieski sama stosuję na twarz jest super od razu przynosi ulgę.

Co do skóry ciała polecam cerave balsam bądź jakimkolwiek balsam ale balsam nie krem bo balsam jest łagodniejszy i szybciej się wchłania

Ja uwielbiam balsamy z onlybio, uzywalam tez linii onlybio Mummy. Ale jak mialam mega sucha skore na brzuchu to dodawalam olejek ze slodkich migdalow do kapieli ( tylko uwaga bo sliskoooo !) I smarowalam sie balsamem oblybio kids. Bezzapachowy i z super skladem. Bardzo dobrze nawilza.

Do ciała polecam Bioderma Atoderm jest bezpieczny w ciąży

2 polubienia

Ja jak miałam mooocno sucha skórę na rękach, aż do krwi to pomógł mi tylko Emolium

Cremobaza , ja używałam w ciąży chyba 10% , ale jeśli macie problem z piętami , łokciami ( ja po obu ciążach mam dramat ) to spróbujcie cremobaza 50% , efekt jest od razu

1 polubienie

O tak, moja teściowa też tego używa do stóp i na łokcie

O widzisz słyszałam o niej ale nie stosowałam a mam strasznie suche te części ciała plus w ogóle stopy całe

Emolium mi pomaga :slight_smile:

W aptece kupisz za parę złoty , weź tą 50% o daj znać jak odczucia po użyciu . Dla mnie to jest super

Do mycia zastosuj najlepiej olejek do kąpieli. Ja polecam Biodermę. Używamy całą rodziną, bo mój syn ma.bardzo wrażliwą skórę a po tym żelu nic go nie swędzi.

Staraj się nie pocierać skóry ręcznikiem tylko delikatnie przykładać ręcznik aby osuszyć skórę.
Jako balsam do.ciała poelcam z La Roche o ten:

Do twarzy delikatne mycie, najlepiej coś na bazie pianki. Rownież osuszanie a nie tarcie skóry ręcznikiem. No i kosmetyki nawilzające np z kwasem hialuronowym. Raz na kilka dni używam nocnej maseczki nawilżającej z SVR.

Muszę wypróbować ten żel

1 polubienie

Ja polecam Avene Xeracalm lub Bioderma Atoderm. Dla mnie najlepsze.

1 polubienie

Pewnie kupię i dam znać

2 polubienia

Też używałam La Roche i mi pomógł

Mi osobiście zapach Avene nie podszedł ;(

A zielony jest na odparzenia dla maluszków w sam raz :slight_smile:

1 polubienie

Bardzo fajnie ,ze jest utworzony wątek bo sama mam mega suchą skórę aktualnie i próbuje teraz mleczka z Isany z mocznikiem 10 % a dotad nie używałam go.

1 polubienie

O tak miałam go

1 polubienie

Ja jeszcze mam peeling nawilżający z bielendy. Uwielbiam peeleingi na ciało i robię raz w tygodniu. Ten pozostawia skórę mięciutką i nawodnioną. Dodatkowo po tym leci balsam na cale ciało. Staram się smarować codziennie po kąpieli. Jak na razie skóra mnie nie swędzi. W poprzednich ciążach dokuczał mi ten objaw. Zwłaszcza przy zasypianiu zaczynała swędzieć mnie skóra i wstawałam żeby sie posmarować. Teraz profilaktycznie lecę całe ciało :joy: