Materacyk do wózka gondoli- potrzebny czy nie?

U nas był w gondoli ale to taki w zestawie :slight_smile:
To chyba co innego. Więcej nic tam nie pchalam bo i po co…
Aggi jak widzę dzecka na poduszce dodatkowo w takiej gondoli to mi go szkoda. Tyle się mówi o stosowaniu twardego podłoża dla dzecka a tu starta poduch :confused:
I po co się pytam!!??

U nas w zestawie z wózkiem był cieniutki (jak kocyk) materacyk. I uważam, że to całkowicie wystarcza. Materacyk do wózka jest zbędnym wydatkiem.
Na zimę mamy ciepły śpiworek - dostałam go od kuzynki po jej dzieciakach - sama bym się na taki zakup nie zdecydowała. A i tak nie wiem czy go użyję. Jesli zima będzie taka jak w zeszłym roku to kombinezonik i lekki kocyk w zupełności wystarczą.
Nie chcę tu negować nikogo ani obrazić, ale wg mnie materacyk czy specjalna pościel do wózka to wymysł różnych firm, które chcą sobie zwiększyć sprzedaż wciskając nam, że to niezbędne wyposażenie wózka :wink:

Ja do gondoli mam taki materacyk na gąbce. na spacerach nie chcę też przegrzewać dziecka myślę że kombinezonik i kocyk wystarczą.

Też uważam ze dodatkowy materac jest zbędny, a poduszka nawet nie wskazana. Dziecko powinno spać na płasko jak najdłużej. Dla kręgosłupa nie są zdrowe żadne poduszki, kliny też. Dorosłym nawet zaleca się poleżeć od czasu do czasu całkiem na płasko, w dodatku na twardym.

A.Zbrzeska to prawda :slight_smile: mój D. jak ma bóle pleców po pracy to nie raz się kładzie na całą noc na podłogę na twardą powierzchnię i rano jest jak nowonarodzony :slight_smile: a ja się dziwię jak mu może być wygodnie spać na podłodze a on mówi że ulga niesamowita :slight_smile:

Na początku jest niewygodnie, bo to kwestia przyzwyczajenia, ale przynosi to efekty. Znam osoby które śpią na łóżku bez materaca… deski mają wprawione w stelaż i przescieradło takie grubsze żeby nie spać na gołym drewnie

Do wózka miałam dołączony materacyk, miał taką siateczkę na sobie, nie żadne prześcieradło. Śpiwór do kompletu też mieliśmy, i na tą zimę również wykorzystamy:) jednak uważam że nie jest on niezbędny

A w jakim celu ta siateczka na materacyku Aga? Tak po prostu :slight_smile: W mojej gondoli też był materacyk z pokrowcem na suwak także spokojnie może być to zdejmowania do prania. Tyle że to kolor biały i wolałam i tak coś położyć innego na to białe, kupiłem też prześcieradło na gumce jedno j okazało się najlepsze :slight_smile:

Też ciekawa jestem tej siateczki… przydatny jest jeszcze czasem podkład na wypadek jakiegoś przecieku z pieluchy, ja uszyłam prześcieradełko z tkaniny PUL i mikropolaru, tak samo jak pieluchomajtki takie na tetrę wkładaną do środka. PUL jest o tyle dobry, że nie przepuszcza wilgoci, ale oddycha bardzo dobrze

Takie zdejmowane pokrowce to dobre rozwiązanie - pozwala łatwo utrzymać materiał w czystości.
Co do obawy o przeciek - polecam nieprzemakalne prześcieradło - są dostępne i do wózka i do łóżeczka. Materiał - frotte, więc miły dla ciała, z gumką - więc nie zjeżdża.

Zawsze też można podlożyć podkład są te mniejsze rozmiary i też nie będzie przecieku.
Ale te prześcieradła też są dobre może nawet lepsze bo tylko zdejmujemy i pierzemy a tu dodatkowo bawimy się ze zmianę i do kosza a prześcieradła i tak do prania.

To był taki pokrowiec o którym mówicie tylko siateczka a nie prześcieradło:) kurcze zrobiłabym Wam zdjęcie ale musiałabym się namęczyć żeby tą gondole przytachać więc wybaczcie ale odpuszczę sobie:)

Ja mam właśnie taki nie przemakalny podkład wielokrotnego użytku pod prześcieradło ale właśnie przydałoby mi się takie prześcieradło dla starszaka tak na wszelki wypadek.

Jedynym bajerem jaki zamawiam do wózka to właśnie 2 prześcieradełka na gumce na materacyk.

To nie miałaś Aggi w łóżku tego materacyka? Pytam bo myślałam że raczej są na stanie od razu. Widocznie się myliłam :confused: też miałam przescieradelka, nie żałuję ale też taką koniecznością nie są :slight_smile: Tak jak mówisz to bardziej bajery tak jak według mnie np komplet kołderka+podusia do wózka :confused:

Ja kładłam na dno wózka ręcznik kąpielowy dla dzieci złożony na pół. Akurat pasowały rozmiarowo. Miałam 2 i je wymieniałam/prałam.

Oliwa jakie rozwiązanie :slight_smile: Widzialam też mamy które też sobie radziły bo spod wykladaly złożonym na pół roźkiem i też się sprawdzali. Na pewno można sobie pogrążyć kocyki, ręcznik,rożek :slight_smile:

Ami przepraszam, błąd w pisowni. Chodziło mi o prześcieradła na materacyk :slight_smile: Nie wiem skąd tam ten przecinek :slight_smile:

Podkład i prześcieradło w wózku też miałam . Prześcieradło było na gumce, żeby się nie zwijalo. Łatwiej było wyprać prześcieradło niż pokrowiec na materac.

Jedynie też takie przescieradełka wybieram właśnie z racji wygody.
A powiem szczęście nie zdarzało mi się prać pokrowce z materacyka z gondoli bo nie mieliśmy żadnej wpadki nigdy jedynie w celu odświeżania.
Jeśli miała bym na własną rękę dokupowac taki materacyk to też bym zwracała uwagę na możliwość zdjęcia takiego pokrowca.