Materacyk do wózka gondoli- potrzebny czy nie?

Czy potrzebny jest materacyk do wózka gondoli? Jeśli tak to jaki polecacie? Wspomnę, że gondola jest już obszyta bawełnianym materacykiem, ale nie jest on zbyt miękki.

ja do wózka wkładam owczą skórę.

Wszystko zależy od grubości materaca, producenci zazwyczaj nie zalecają aby dodatkowo wkładać materacyki, ja miałam wózek Jedo i również materac nie był zbyt gruby dlatego wykładałam go dodatkowo kocykiem zwłaszcza zimą.
Jednak do zbyt płytkiej gondoli n ei odważyłabym się wykładać jeszcze jakim kolwiek kocem czy dodatkowym materacykiem.
Warto zwrócić uwagę na materace podczas zakupu wózka.

My oczywiśce oprócz tego że gondola jest obszyta mieliśmy materacyk w komplecie bo jak położyć dziecko do wózka bez materacyka nie wyobrażam sobie . Ale nasz materacyk był w komplecie choć uważam że wózki są raczej wyposażone w materacyk nie widziałam takich bez szczerze się przyznam

Nasz wózek ma taki a’la materacyk wszyty oryginalnie ale wydaje mi sie zbyt cienki. Nie wiem juz sama, może taki musi być. Anitko wózek dostaliśmy od mojej cioci w super stanie także ominelo mnie szukanie wózków :-).

ja do wozka wkładam wkladke taka sztywna wielkości wozka żeby dziecko miało równo i na rozki składam i wkładam do wozka prawie jak materacyk … ale oczywiście jak masz materacyk od wozka w zestawie to jak najbardziej go używaj , zawsze dziecku jest wygodniej z niż bez

Tak bo zbyt gruby materacyk w płytkim wózku może stwarzać niebezpieczeństwo,

My mielismy zwykly materacyk piankowy …na tym cieplutki bawełniany kocyk a ze to była zima to wiadomo ze dzieciatko bylo w śpiworku …takze miał ciepło i wygodnie :slight_smile:
Jesli chodzi o lato to polecam materacyk oddychajacy nie piankowy …na to cieniutki kocyk albo jesli mamy to przescieradełko …pod główke tetrowa pieluszka albo poszewka na podusie :slight_smile:
Mraczek służnie dodała …trzeba pamietac aby był cienki …gruby może doprowadzic do nieszczescia

Moja siostra nie używała żadnego dodatkowego materacyka z tego co wiem! i zgodzę się z Mraczkiem! jak chodzi o to bezpieczeństwo! chyba lepiej dobrze przemyśleć zakup dodatkowego materaca z tej racji! ja raczej nie będę korzystać z żadnych dodatkowych opcji :slight_smile:

Ten materacyk ktory widzialam jest kokosowy i grubosci ok. 2 cm, ale moze faktycznie nie jest to potrzebny zakup.

Zależy od wózka, mój wózek nie potrzebował dodatkowego materacyka, ale była na nim (wózku) umieszczona wszywka, żeby nie używać materacyka grubszego niż 2 cm.

Ja w swojej gondoli Espiro Evo mam już materacyk a dodatkowo jest w niej naszywka z informacją “Nie stosować dodatkowego materacyka”, także wydaje mi się, że wszystko zależy od producenta wózków, jakiej grubości materacyk umieści w środku. Może ewentualnie użyj cienkiego kocyka czy coś?

ja nawet nie myslalam o tym aby klasc dodatkowy …myslalam , ze sie wymienia po prostu na lepszy…jesli ten ktory byl w komplecie z wozkiem jest cieniutki i złej jakosci to wtedy kupujemy inny - lepszy :slight_smile:

polishgirlolga my tez w mohicaninie w instrukcji mamy taką notkę. Na sam spód zamierzam jednak kocyk dawać, a mały w rożku będzie. Materacyk jest całkowicie zbędny

Polecam dokupić materacyk Aerosleep, który wentyluje, plecki dziecka się nie pocą.

my mamy jedynie materacyk, ktory byl w komplecie dolaczony do gondoli :slight_smile: nie jest on zbyt miekki, ladnie obszyty materialem bawelnianym. Na to zwykle wyscielamy kocykiem lub mieciutkim becikiem, nie dokupujemy dodatkowego materaca…moim zdaniem nie ma takiej potrzeby :slight_smile:

A ja wolałam wyścielić wózek grubszym kocykiem. Zimą było małej cieplej i nie jest poobijana, jak jeżdżę po naszych pięknych nierównych chodnikach. Dodatkowy kocyk też się przydaje w awaryjnych sytuacjach. W niedzielę w kościele mała była tak niespokojna, że musiałam ją wziąć na kolana i żeby nie wiało jej w plecki (nie używamy kombinezonu) to ją okryłam kocykiem z wózka :slight_smile:

moim zdaniem kolejny nie potrzebny wydatek. Można położyć różek albo kocyk i też będzie ok. Po co wydawać pieniądze jak można rozwiązać to w inny sposób :wink: są rzeczy potrzebne i zbędne, oczywiście jeśli ktoś ma ochotę kupić to proszę bardzo wszystko zależy od grubości naszego portfela :wink:

Nie tylko odd grubości portfela, ale głębokości gondoli i to powinien być najważniejszy wyznacznik, bmożesz wepchac tam wiele rzeczy ale czy to będzie bezpieczne dla dziecka, jego kręgosłupa?

Uważam, że głębokość gondoli jest tak oczywista, że nie ma sensu o tym wspominać. Każda mama przecież o tym wie i nie podwyższy dna gondoli tak aby jej dziecku zagrażało niebezpieczeństwo. Nikt też nie mówi o wpychaniu na dno gondoli “wielu rzeczy” bo nie wiem co miałaś na myśli? Nie w tym rzecz. Mowa tu przecież o wszytych oryginalnie materacykach do gondoli które nie są zbyt miękkie i wygodne lu b o gondolach które nie posiadają owych materacyków i mamy zastanawiają się nad zakupem odpowiedniego materaca, Wyściełanie takiego niezbyt miękkiego materacyka, kocykiem dziecka czy różkiem czy nawet pościelą do wózka nie jest niczym niebezpiecznym i szkodzącym dziecku na kręgosłup i na pewno nie podwyższy dna gondoli tak aby dziecko było w stanie wypaść lub by miało się zdarzyć coś złego. Jeśli kogoś stać może zakupić do gondoli lepszy jakościowo materacyk i też nie będzie problemu.
I wątpię żeby jakakolwiek mama o zdrowych zmysłach miała zamiar umyślnie “wpychać” do gondoli coś co by zagrażało życiu i zdrowiu jej malucha. :slight_smile: