U mnie akurat mały też mocno ulewał, ale radziła sobie z tym i nie wyobrażam sobie, żeby co chwilę zmieniać prześcieradło, bo dziecko ulało. My kładliśmy pod buzię dziecka pieluszkę tetrową i jak mały ulał to tylką ją wymienialiśmy na nową.
Izka–> też mamy tej firmy;) gwarancja 10 lat, pozytywna opinia instytucji matki i dziecka i właściwości lateksu o których piszesz mnie przekonały:)
dobry pomysł BEata, ja dlatego kupiłam podkład ale w zupełności przepuszczający powietrze, jednak ceratki nie będę tam umieszczać, ewentualnie tak jak Beata podpowiedziała zawsze można położyc pieluszke.
Do materaca często można dokupić taki super ochraniacz, który doskonale zabezpiecza przed wilgocią i zabrudzeniami. Zawsze można go wymienić. A materacyk czyściutki i pachnący…
no to udam się jeszcze na jakieś zakupy i poszukam tego prześcieradełka nieprzemakającego lub pokrowca na materac dziękuję dziewczyny za rady :*
mogłybyście jeszcze podać nazwy firm produkujących te pokrowce/ochraniacze…jeśli macie oczywiście możliwość sprawdzić z góry dzięki :*
Joanna ja mam fiki miki, ale on przemakający jest tyle tylko że uchroni materacyk przed ewentualnym zalaniem
Beata dawałam flanelkę oczywiście ale jak mały podrósł i przewijał się po całym łóżeczku, ulewał obiadkiem 2 h po jedzeniu to nie sposób polegać tylko na skrawku materiału… a nie wyobrażam sobie by w żygach leżał…a było też ze i zwkłe ulanie przeciekało przez prześcieradlo, to się zatrzymało na tm gumowanym.
Joanna D. Ja mam z canpolu
Orientujecie się po jakim czasie należy odwrócić materac gryka-kokos?
Didisia mój akurat jak już był taki większy to w łózeczku nie siediał, więc ja tam niczego nie miałam zabrudzonego. U nas łóżeczko było używane do czasu gdy mały tylko leżał, potem to już był na dywanie. Więc dla tego u nas pieluszka sięsprawdzała.
Do kupienia są podkłady ceratkowe na materac pod prześcieradło lub prześcieradełka z przyklejoną folią. Jak to się sprawdza? Czy to nie odparza? Jakie są Wasze inne sposoby na ochronę materaca?
Ja przez dlugi czas miałam taką ceratkę pod prześcieradłem i na to dałam cieniutki kocyk, bo te prześcieradło takie nieprzyjemne mi się wydaje. No i o ceratce zapomniałam. Przypomniałam sobie, jak kazałam mężowi wynieść materac na podwórko, żeby się przewietrzył. Zawsze prałam tylko kocyk, więc ceratki nie widziałam. A młoda nigdy nie miała odparzeń, ale za to się pociła. Podejrzewam, że to też wina tej ceratki, bo kiedyś podłożyłam sobie drugą pod moje prześcieradło jak miałam okres i byłam zlana potem.
rikitikitam…ja mam materac, gdzie z jednej strony jest gryka, a z drugiej kokos…pomiędzy nimi jest jakaś pianka poliuretanowa i na opakowaniu pisze, że zmiana, gdy dziecko ma 8m, ale z tego co pamiętam babeczka w sklepie mówiła mi że można już jak ma pół roku…jednak myślę, że lepiej stosować się do zaleceń producenta…
rikitikitam tak jak ja wcześniej pisałam, że taka ceratka nie przepuszcza powietrza, lepiej kupić taki podkład który przepuszcza powietrze, a w razie zalanie ochroni materacyk. Jeszcze latem nie wyobrażam sobie leżeć z czymś takim
tez musze kupic taki podklad… jakos ta ceratka od poczatku nie dawala mi spokoju
Nam mówili, że rok albo pół, nie pamiętam dokładnie, a kartki od producenta nie mogę znaleźć.
wlasnie zamowilam dzieki oliss za link
Dzis przyszedl pokrowiec…zdecydowanie lepszy zakup niz cerata, jest z materialu pisze niby zeby nie przemoczyc ale skoro mozna prac to bedzie ok
na pewno lepszy wybór, przynajmniej będzie obieg powietrza i dziecko się nie spoci
Zgadza sie ochraniacz przepuszcza powietrze, a jeszcze latem to wazne zeby dziecka nie zapocic…