Materac do łóżeczka

Nie za miekki, nie za twardy:) mymamy kryczano kokosowy.

Ja na pewno zdecyduję się na lateksowy (malutka ma 4 miesiące ale wymieniamy kołyskę na łóżeczko, w kołysce był materacyk robiony na zamówienie) uważam że sprawa materaca jest bardzo ważna, sama mam chory kręgosłup o chcę zrobić wszystko żeby moje maleństwo nie musiało się tak męczyć. A lateks jest również antyalergiczny, chociaż zastanawiam się jeszcze nad lateksowo-kokosowym.

Ja kupiłam kokos-pianka-kokos :slight_smile:

Ja po długim namyśle wybrałam 11cm kokos-pianka-kokos ze ściąganym pokrowcem. Lateksowy wydaje się być dla noworodka odrobinę za miękki, a gryczany nierówny + inne wady wymienione tu przez mamy.

Lateksowe materace to chyba niedawno jakoś weszły z resztą do końca nie wiem bo w tym dziale poruszam się od niedawna. My mamy też taki 11 cm kokos-pisanka-kokos chyba to co twardsze lepsze na kręgosłup. Udogodnienia to później będzie sobie wybierać.

My may materac gryczany w jednym łózeczku, a w drugim taki zwykły i gdy synek śpi na tym gryczanym to się mniej poci w nocy.

Nie sądzę żeby ten lateksowy był jakoś szczególnie miękki, jak go kupiłam to na metce było oznaczenie średnio twardy czy jakoś tak.

My się zdecydowaliśmy na ten po konsultacji z moim fizjoterapeutą, oczywiście mogłam wybrać taki pięciogwiazdkowy ale nie stać mnie na materace w cenie 600zł…

A dodatkowo jest on antyalergiczny:)

My mamy gryczano-kokosowy kupiony za 80 zł z Danpola. Mała śpi teraz na stronie kokosowej ale niedługo zmienimy jej na grykę. Gdybym dysponowała większym budżetem pewnie kupiłabym tak jak Aga lateksowy, właśnie po rozmowie z rehabilitantem :-).

Kurcze ja jakaś głupotę usłyszałam ze w tej gryce mogą siedzieć jakieś robaczki i aż mnie odrzuciło ale ile w tym prawdy nie wiem człowieka usłyszy coś raz to mu tak zostanie. Wiec się bałam taki kupić a podobno też jest dobry pierwsze pół roku dziecko śpi na kokosie a później się przekręca na grykę i są właśnie stosunkowo tanie mój też jest w sumie tani…

Lateksowy przeznaczony dla niemowlęt nje jest miękki. Ma 2 strony- jedną dpa noworodków, drugą dla dzieci po 6 miesiącu życia z dodatkowymi utwardzanymi pasami na obrzeżach odpowiednich do wstawania. Dla mnje rewelacją jest to że ma wkładkę antybakteryjną i po chorobie mogę ją wrzucić do zamrażalnika i odkazic.

A to że w kokosie czy gryce mogą być robaki to nie jest głupota

W sumie i jedno i drugie jest pochodzenia roślinnego i niby do końca nie wiadomo co tam w środku siedzi.

Ja kupiłam gryka - kokos z danpola. To już trzeci taki materac, który kupuję dla moich dzieci. Nigdy nie zalęgło się w nim żadne robactwo, a żeby nie dopuścić do przemoczenia można kupić specjalne prześcieradło (nieprzemakalne, oddychające). Wszystkie koleżanki też mają takie materace i jeszcze u żadnej nic złego się nie działo.
Dobrze jest też od czasu do czasu przewietrzyć materac, np. na balkonie.

mi babeczka w sklepie poleciła gryka-pianka poliuretanowa-kokos…jest dwustronny jedna strona 0+ druga od 8 m . Cena w sumie nie duża 100 zl…mimo iż naczytałam się, że te z wkładem naturalnym mogą uczulać, a te z samej pianki są za miękkie to i tak się na niego zdecydowałam, zastanawia mnie troszkę ta gryka czy faktycznie nie zalęgnie się tam jakieś robactwo i czy nie będzie śmierdzieć, ale to wszystko wyjdzie w praniu…na szczęście nie kosztował on majątku i jak coś będzie nie tak kupię nowy…tym razem chyba zdecydowałabym się na lateksowo-kokosowy…ale w sklepie, gdzie robiłam zakupy, aż takich rarytasów nie mają :confused:

kupiłam, też podkład ceratkowy higieniczny z canpol oraz prześcieradło bawełniane na gumce…aby uniknąć przesuwania…czy któraś z mama używała tego podkładu? jego wymiary są troszkę mniejsze niż materaca czy nie będzie się przesuwał???

Jeśli chodzi o te prześcieradełka nieprzemakające (bo podkłady to są malutkie, tylko ok na 1/3 łóżka) to jak dla mnie% są rewelacyjne. Rozmiar ciutkę mniejszy, ale jak gumeczki są założone,nto się leciutko dociągnie :slight_smile: nie przemakają, pięknie się dopierają. Mam dwie sztuki i w zupełności nam wstarcza na zmianę :slight_smile:
A robaków w matercu to nie ujrzcie na zewnątrz, a dopiero po rozcięciu materaca. I nie zależy też od tego jak Wy dbacie ale co się działo z wkładem podczas produkcji, po produkcji, w magazynie i sklepie. Workinw które materace są zapakowane nie są hermetczne.

W gruncie rzeczy to nie ceratka tylko takie gmowane jakby

nie wiem, ja bym czegos takiego nie położyła na materacyku bo to wydaje mi się zaburza cyrkulację powietrza, taki malec jednak większość czasu spędza w łóżeczku. nasz podklad jest podobny do pokrowca na materac.

Widziałam w sklepie te prześcieradełka nieprzemakające, ale nam akurat by się to nie przydało. Mamy zwykłe prześceiradełka i nic się nie dzieje. Synek nie rozlewa nic w łózeczku, a siuśki przy regularnej zmianie pampersa też z pieluszki nie uciekają.

ja obawialabym sie przy takim prześcieradełku że dziecko będzie się za bardzo pocić :confused: tak jak piszesz Beatka małe dzieciaki raczek nic nie rozlewają w łóżeczku no i przecież maja pampersiki więc nie powinno nic zamoczyć się, a jeśli juz to pokrowiec z materaca można zawsze wyprać, a sam materac delikatnie przemyć. nasz ma taka gąbkę wyjmowaną która wklada się do zamrażalki w celu dezynfekcji .

Absolutnie młody się nie poci. Może i nie rozlewają, ale ulewają, gdyby nie mata to bym musiała prać pokrowiec, który nie wyschnie w 5 minut. Tak samo raz kukpa rzadka przeciekła przez prześcieradło.

My zdecydowaliśmy się na materac lateksowy Havea lateks jest przyjazny dla człowieka i środowiska. Nie powoduje alergii, gdyż nie zawiera białka, które często wywołuje reakcje alergiczne. Posiada pionowe kanaliki wentylacyjne przeciwdziałające poceniu się dziecka. Dodatkowym atutem 10 lat gwarancji.