Ja jestem w 28 tc i mam tylko +2 kg. Lekarz mówi, że wszystko ok, bo maluszek ładnie rośnie
ale ja już sama nie wiem czy to normalne?
Jak to wyglądało u Was? Leciało nagle, czy rosło powoli?
U mnie rosło powoli, przez całą ciążę przybrałam tylko 6 kg wydaje mi się że to zależy od organizmu każda inaczej
najważniejsze że maluszek rośnie
zdrówka ![]()
W pierwszej ciąży bardzo mało przytyłam i też było wszystko w porządku. Tym razem jestem w 32tc i już mam + 10kg.
Wydaje mi się, że najważniejsze są badania, które wynkonujemy na każdą wizytę - jeśli mamy prawidłowe wyniki i maluszek wzorowo się rozwija to to jest najważniejsze ![]()
A im mniej kg tym mniej do zrzucenia po porodzie ![]()
Jesli lekarz mowi ze maluszek rosnie i wszystko jest ok to dlaczego sie zamartwiasz i doszukujesz czegokolwiek ? Tak, to ze sie nie przytuje duzo jest normalne, to ze mozna schudnac jest normalne.
To nie jest tak ze w ciazy trzeba przytyc okreslona ilosc kg. Maluszek na poczatku wazy dosc malo, plyny rowniez, a co najwazjiejsze dziecko " zabiera mamie" i tym sposobem ja w pierwszych tygodniach schudłam a dopiero pozniej tyłam. Idealnym przykladem sa tez cukrzycowe mamy ktore zamiast tyc tylko chudna ![]()
Kazda ciaza to indywidualna sytuacja, najwazniejsze ze lekarz nie widzi nic zlego ![]()
Mamo, nie denerwuj sie na zapas
sluchaj lekarza i pamietaj ze stres jest niewskazany.
U mnie w obu ciazach podobna waga czyli +18 kg i chyba +16 ale tyc zaczelam dopiero po 25tc.
każda ciąża jest inna i każdy organizm inaczej reaguje, ja się spodziewałam że na wadze będzie mniej ale mimo, że jem zdrowo i mam dużą aktywność w ciągu dnia to i tak 3 trymestr a u mnie już 13kg na plusie. Dlaczego? Nie wiem, ale chyba tak po prostu potrzebował mój syn żeby się zdrowo rozwijać
najszybciej mi ta waga rosła w 1 trymestrze, od 3 trochę się uspokoiło i idzie dość stabilnie, ale zobaczymy jak będzie przy końcówce ![]()
czytałam też że wiele zależy od tego z jakiej wagi się startowało, u mnie 55 kg/168 wzrost
Jedne kobiety tyją mniej, inne więcej, ale nasze ciała zyskują dokładnie tyle ile potrzebuja i szczerze mówiąc nie da się tego powstrzymać i absolutnie nie ma sensu porównywać się z innymi kobietami bo są takie co przytyka 6kg (pozazdrościć) a są też takie które przytyją ponad 20kg i to wcale nie znaczy że ta która przytyła więcej w ciąży siedziała tylko przed tv i sie obżerała ![]()
I trzymam się tego, że co se przytyje to se schudnę
bardzo lubię proces i dyscyplinę więc trochę nawet nie mogę się doczekać tego powrotu do formy
a i ważne co lekarz mówi - jak jest wszystko ok u Ciebie i malucha to się tym nie zadręczaj ![]()
W pierwszej ciąży przytyłam 8 kg. Z czego 5 w ostatnich dwóch miesiącach. W drugiej trochę więcej. Jak lekarz mówi że wszystko ok to nie masz się co przejmować a tylko się cieszyć że później nie będzie duzo kg do zarzucenia ![]()
Moja siostra w pierwszej ciąży też najpierw schudła ok 5 kg, potem przytyła chyba 8, więc łącznie przez całą ciążę miała tylko 3 kg na plusie.
Myślę podobnie, nie ma co się martwić, jeśli lekarz mówi, że maluch rośnie prawidłowo
Wszystko tu jest tak zwana cecha osobnicza. Pierwsza ciąża, inna sprawa że jak w pierwszej ciąży byłam w sporej nadwadze, i nie przytyłam ani kilograma, nawet schudłam i na porodówkę szłam 2 kg lżejsza niż przed ciążą. W drugiej ciąży przytyłam 5 kg.
W połowie waga mocno skoczyła . W całej ciąży jednej i drugiej przytyłam po 17 kg po drugiej niestety zostały mi rostepy i trochę wagi jeszcze z ciąży
W pierwszej ciazy to do 20 tyg schudlam 3 kg potem przytylam 5kg. - syn urodzil sie z waga 2980g. W drugiej ciazy przytylam 3.5kg - corka urodzila sie z waga 3090g a w 3 ciazy to 2kg i urodzilam w 34 tyg. Maly z waga 2120g
Zerknij sobie na fachowe tabelki, i tam są konkretne ramy ile jest zdrowo przybrać, bo to ile się powinno jest ściśle związane z tym z jakiej wagi przed ciążą zaczynałaś ![]()
Ja np startowałam z niedowagi wg BMI, i przytyłam 12-13kg co wg zaleceń było normą, więc nie martwiłam się tą nadwyżką, bo później zaledwie w ciągu kilku tygodni już miałam 7-8 kg mniej ![]()
Najważniejsze, że lekarz to kontroluje, mówi że jest oki, to bym się nie martwiła że za mało przybierasz, najważniejsze że ocenia, że maluszek prawidłowo rozwija się i rośnie ![]()
U mnie na początku waga spadła przez wymioty potem od 24 tygodnia zaczęła rosnąć i tak do końca ciąży finalnie 11 kg na plusie było
jeśli lekarz mówi że maluszek rosnie to nie masz się czym przejmować ![]()
Juz nie pamiętam ile w tym tygn córki ważyły ale za każdym razem było pięknie na usg bo chodzi Ci o wagę dzieciątka czy Twoją?
Jesli Twoj lekarz nie ma żadnych obiekcji to na Twoim miejscu byłabym spokojna ![]()
Ja sama tez sama przy ciążach nie przytyłam jedynie tyle co dziecko plus wiadomo łozysko , wody plodowe . Po urodzeniu wróciłam w mig do swojej wagi z przed ciąż.
Ja do 24t przytylam 2 kg i lekarz też mowi że wszystko jest dobrze i że nie ma się czym martwic bo bedzie mnie kilo do zrzucenia po ciazy
takze slucham go i juz sie nie martwie wagą bo to od czytania w internecie ile to powinnam przytyc pomyślałam że jest cos nie tak
U mnie początkowo waga rosła bardzo wolno i późno było widać brzuszek. Ostatecznie przytyłam 17 kg, z czego najwięcej w 8 i 9 miesiącu. Przez całą ciążę prowadziłam aktywny tryb życia, pracowałam do 9 miesiąca, więc cały czas byłam w ruchu, codziennie robiłam ćwiczenia przygotowujące do porodu.
Plus jest taki, że te kilogramy szybko zeszły, bo praktycznie w 5 miesięcy je zgubiłam.
Zazdroszczę!! Ja przytyłam 30 i dalej zgubić nie mogę ![]()
![]()
Każda ciąża rzadzi się swoimi prawami
jesli lekarz mowi, że z dzieckiem wszystko dobrze - to najwazniejsze.
Ja 28tc i na razie +4,5kg na plusie. Zobaczymy jak bedzie dalej ![]()
W pierwszej ciaży bardzo puchłam i mialam wrazenie ze ta.waga caly czas idzie w góre i w gorę. W tej ciąży na razie tak spokojnie ![]()
Tak jak @Kiniawes napisała maluch chyba potrzebuje miec więcej mamusi aby mu było dobrze ![]()
![]()
dla maluszka i męża jesteś najpiekniejszą osobą ile bys nie przybrała kg w ciazy ![]()
![]()
![]()
Ooo to dosyć sporo a maluszek dużo ważył ?
Nie, 3330
ale ja też sobie nie odmawiałam (niestety) wi jadłam bardzo dużo. Fakt że zaraz po porodzie zeszło mi ok 15 kg jak się ważyłam chyba 3 dni po, ale też wróciło trochę. Jeszcze 20 musiałabym zgubić, żeby wrócić do wagi sprzed ciąży