Agnieszka to bym sie nieźle zdziwiła jakby mi wyszla inna
Oddawanie krwi, fajna sprawa. Przynajmniej u nas już po pierwszym oddaniu krwi, na miesiąc sie dostaje bilet darmowy na komunikację miejską. Faktycznie wytycznych trochę jest, anemia, waga, ciśnienie, różne inne choroby. Ja zawsze ważyłam zbyt mało, a teraz jest waga odpowiednia, ale po ciąży niestety nie można. Podejrzewam, że już nie zejdę poniżej 50 kg, takze jak przestanę karmić z przyjemnością zacznę oddawać.
mąż dostaje czekolady, lizaka, soczek i chyba wafelka pracuje w systemie 4 brygadowym i często przypadają mu dwa dni wolne w tygodniu za to weekend raz na 4 tygodnie, w kadrach pytają się go dlaczego nie oddaje krwi na wolnym a z urlopem to wielokrotnie bywa ciężko…
Pchela ja miałam robiony zastrzyk tydzień temu i nikt mi nic nie mówił o jakimkolwiek placeniu za nią. Kiedyś jak miałam robiony po pierwszym dziecku w 2013 roku to mówili mi że jeszcze do niedawna trzeba było płacić coś w granicach 400zl.
Agata ale można oddawać krew jak się karmi jedynie trzeba ileś miesięcy po porodzie być chyba jakoś 3 czy 6 koleżanka oddawala a dalej karmi piersia.
zastrzyk w ciąży jest od niedawna refundowany a ten przy porodzie jest od dłuższego czasu refundowany kiedyś nie był i się płacilo
Tak, zastrzyk po porodzie jest refundowany na pewno. To był jeden z argumentów, dlaczego nie kupowałam w trakcie porodu.
Może być też tak, że zastrzyk w trakcie porodu ja miałam mieć płatny, bo ja mam prywatną opiekę medyczną. I możliwe, że takie zastrzyki nie są w abonamencie, więc muszę je samodzielnie kupować. Możliwe, że gdybym chodziła do lekarza na NFZ to nic by nie mówił o cenie i byłoby refundowane. Tak teraz mi przyszło do głowy
Dziewczyny z tego co mi wiadomo, to krwi nie mogą oddawać kobiety w ciąży i karmiące. 6 miesięcy po porodzie, kobieta może oddać krew, jesli nie karmi. Przecież krew bierze udział w produkcji pokarmu. Z niej pobierane są wszystkie składniki odżywcze. To zbyt duże obciążenie dla organizmu. 6 tygodni po porodzie, to na pewno nie. Po niektórych małych zabiegach trzeba czekać pol roku, na co dopiero po ciąży. To by było niemożliwe. Organizm potrzebuje regeneracji.
Dokładnie, nie ma tu znaczenia opieka podczas ciąży , jesli chodzi o zastrzyk z immunoglobuliny, po porodzie jest on refundowany w publicznych szpitalach.
Klaudia, to fajnie, że bez problemu go otrzymałaś.
No proszę, a widzę w centrach krwiodawstwa, że jest info w dalszym ciągu o tym, że kobiety karmiace nie mogą. W każdym razie nawet jeśli gdzieś przepisy tego nie zakazują, to nie znaczy, że jest to wskazane, bo jak widać większość lekarzy odradza.
Dziewczyny albo coś źle napisałam albo coś źle zrozumiałam
Szczepionka po porodzie jest bezpłatna. i szpital musi ją dać jeśli matka ma Rh (-), a dziecko Rh (+). To prawda
Natomiast według mojego lekarza szczepionka, w trakcie ciąży jest płatna. Ale on nie widział konieczności, abym ją brała, bo to pierwsza ciąża i dlatego jej nie brałam. Ale gdybym się zdecydowała to podobno to koszt ok. 400 zł.
Agata 6 miesięcy po porodzie można oddać krew. i można karmić i oddawać na czas dyskwalifikuje porod czyli po porodzie 6 miesięcy i później już można i nie ważne czy się karmi.
Ale w zarzadzeniu była zmiana hafija o tym pisze nawet ze porod i połog dyskwalifikuje oddawanie krwi na czas 6 miesięcy jak od porodu mija 6 miesięcy to można oddawać. U nas też tak pisało że jak się karmi ro nie można ale koleżanka im powiedziała że można po 6 miesiącach od porodu i pokazała zarządzenie i normalnie zaczęła oddawać
Rozumiem Aisa94, nie spieram się, tylko dziwi mnie, że nie pozmieniali tego. A jak się czuła znajoma po tym oddawaniu krwi w czasie kp? Ja bym się jednak troszkę obawiała, nawet o to, że mi laktacja spadnie, bo osłabię organizm. Bo dużo energii i składników odżywczych jest pobieranych przecież podczas produkcji pokarmu, a ci o dopiero gdy jeszcze oddamy krew. No ale może się mylę. Chociaż wydaje mi się, że z tego względu było zabronione wcześniej.
Agata mam podobne zdanie, choć do regularnego oddawania krwi mi daleko, to jednak podczas karmienia wydaje mi się, że nasz organizm jednak jest już wystarczająco obciążony i też bałabym się o laktację.
Agata dobrze się czuła tzn wiadomo powoli wszystko i zjadła od razu czekoladę i coś tam jeszcze ale z laktacja nic się nie stało wszystko było jak zawsze z tego co mi mówiła jedynie co to zachciało jej się jeść od razu
W kwestii otrzymywania refundacji na zastrzyk w 28 tc., jeśli korzysta się z prywatnej opieki ginekologicznej…
Jeśli chodzicie prywatnie do ginekologa, to faktycznie w teorii refundacja Was “nie obejmuje”. Ale wystarczy zarejestrować aię do poradni publicznej, np. przy szpitalu, i jeśli są wyraźne wskazania do zastosowania szczepionki, to otrzymacie skierowanie i refundację. Nie ma znaczenia, czy jesteście pacjentką poradni czy nie. Przynajmniej tak sporo dziewczyn sobie poradziło. Refundacja to nasze prawo, a wybór lekarza jest sprawą indywidualną. Dlatego “prywatnie” lekarz może mówić o kosztach szczepionki, chociaż moim zdaniem tym wprowadza Was poniekąd w błąd, i powinien poinstruować Was, jak uzyskać refundację…
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.