witajcie dziewczyny nie mogłam nigdzie znaleźć podobnego wątku więc napiszę o nim. co sądzicie o mamie która popala papierosy? mama która nie karmi piersią tylko karmi na przykład już tylko mlekiem modyfikowanym. ja przed ciążą popalam papierosy teraz karmię małą tylko mlekiem modyfikowanym i przyznam się że wczoraj na przykład zdarzyło mi się zapalić jednego papierosa mam nadzieje że nie zgrzeszyłam aż tak mocno. zapaliłam jak mała już spała. potem poszłam się szybko wykąpać więc mam nadzieje że mała nie wyczuła odemnie zapachu papierosów
nie traktujcie mnie odrazu jako złą matkę. chciałbym znać opinie na temat palącej mamy. ja w sumie popalam papierosy więc wydaje mi się że nie wrócę do nich na stałe
Szczerze ? po karmieniu piersią i pierwszym ostrzejszym nerwie zaczęłam popalać… Przed ciążą paliłam już długo ale na czas ciąży i na okres karmienia piersią przestałam palić ale szybko wróciłam do tego Ale zapalę sobie teraz jak wyjdę gdzieś sama na zakupy czy z psem i zawsze wychodzę na dwór,nie ma palenia w domu,bo nawet balkonu nie mam. Więc specjalnie dużo też nie palę
ale na spacerze z dzieckiem nigdy. Po prostu nie mogłabym tak.
ja też właśnie na spacerze z psem zapaliłam sobie papierosa. nie widzę opcji abym paliła przy dziecku lub w domu . mało paliłam przed ciążą i mam nadzieje że będę paliła malutko. atrakcje ciąży także odłożyłam papierosy na bok. tylko boję się że będę pachniała tymi papierosami. sumie jeden papieros na kilka dni to żadna tragedia
Hmmmm:) Chyba dopadły Cię wyrzuty sumienia ? A może skoro wytrzymałaś tak długo ( ciąża, karmienie) bez papierosa to dla swojej córeczki spróbuj zrezygnować z palenia. Tak naprawdę to jeżeli wychodzisz na zewnątrz i mała nie czuje dymu tytoniowego - nie ma problemu - ALE wszyscy wiemy że papierosy powodują wiele chorób, niszczą organizm, zdrowie i cerę więc choćby dlatego aby Twoja córeczka mogła się Tobą jak najdłużej cieszyć a Ty nią warto spróbować zerwać z nałogiem.
No mimo wszystko jest jeszcze nocny oddech palacza I dlatego nie bez powodu mówi się,że mama która pali papierosy nie powinna spać z dzieckiem.
no mam nadzieję że nie będę w ogóle paliła. dokładnie mam wyrzuty sumienia nawet tego jednego papierosa
Ania ja rzuciłam zaraz w dniu,kiedy dowiedziałam się o ciaży! to było 2 grudnia 2013 roku! do dziś nie miałam papierosa w ustach! i myśle sobie zawsze,że szkoda zdrowia,pieniędzy i tego czasu przez który nie musiałam palić! dasz radę! a co do zapalenia po karmieniu i nie przy dziecku,to uważam,ze nie popełniłaś przestępstwa-bez przesady! gorzej,jak byś ćmiczyła przy małej… bo szkoda malucha…
Tak ten oddech palacza niczym się nie da zasmakować,kiedyś też popalałam ale na szczęście już nie wrzuciłam do tego za to mężowi zdarza się zapalić i od razu czuję chociaż by nie wiem jak się wypieral. Najgorzej właśnie w nocy to czuć ,tak mnie to denerwuje bo skoro ja czuję to dziecko tym bardziej.
zawsze zostaje oddech, żadna guma czy pasta nie pomogą, więc dziecko z pewnością to wyczuje. Ja, ani mąż nie palimy i np, jak wejdę do pomieszczenia gdzie ktoś palił od razu wszystko czuję i mnie mdli. Lepiej dla dobra dziecka odstawić papierosy, a będzie to i korzyść dla Ciebie
Nie no palenie papierosów nie bardzo , dzieci potem to wdychają, palac papierosa nawet na dworze przechodzimy tym smrodkiem i potem dziecko to wdycha.
Pamietajmy ze palac dym i te substancje i tak pozostają na nas czyli we włosach na ubraniach na dłoniach i mimo ze pali się na dworzu to i tak czesc tego wszystkiego przynosimy ze sobą do domu. Ostatnie badania dowodzą ze w Polsce ok 3 mln dzieci jest biernymi palaczami.,
Niedawno czytalam artykul i ‘grzechach’ jakie popelniaja wszystkie mamy, i to ze zapali sie papierosa z dala od dziecka to naprawde nic zlego. Oprocz tego ze jestesmy mamami, jestesmy tez ludzmi, i tez mamy swoje slabosci, ktorych nikt inny nie powinien oceniac!
Jestem tego samego zdania Choc lepiej nie palić,wiadomo. Ale ja np. wolę wyjść z psem na spacer gdy jestem wnerwiona,zapalić niż denerwować się przy dziecku. Zawsze wracam spokojniejsza a gdy jest jakaś stresująca sytuacja w moim życiu to ja strasznie się wkurzam i nie chcę żeby Mati to widział czy źle się czuł przy wkurzonej mamie. Przy nim nie palę i nie zapale. Nie ma opcji…
guma - przy czym jeszcze miętowa wydaje większy zapach papierosa - znam to z autopsji
dokładnie Ja dlatego kupuję Orbit dla dzieci haha
Był kiedyś taki spot rekalmowy o mamach, które poszły z maluchami na plac zabaw . usiadły na ławeczce i paląc stwierdziły, iż jak to dobrze, że dzieci pooddychają świeżym powietrzem,a wokół dym papierosowy. Palić każdy może, ale nie przy dziecku, tylko gdzieś daleko. Mój teść np. nie zdaje sobie sprawy z biernego palenia i tego, że wyjście do drugiego pokoju na papierosa nic nie da, bo i tak dym nikotynowy przechodzi dalej.
Roxi dobry patent haha
Dla mnie to indywidualna sprawa co każda mama robi, jeśli tylko nie jest to palenie przy dziecku to dlaczego nie ?
Wolna wola
do tej pory mi sie nie zdarzylo przy niej zapalic