Ja miałam mały brzuszek a przytyłam…19 kg już w 8 tygodniu ciąży miałam na plusie kilogram. A na prawdę w 35 gdzie urodziłam już miałam brzuch mały chociaż maluch miał 3kg. Może był mały dlatego że ja jetsem drobnej figury niska i zawsze chudziutka byłam
Ja miałam bardzo mały brzuch w 6 miesiącu. Położna ze szkoły rodzenia mówiła, że wyglądam na 4/5 miesiąc, dopiero jak mnie badała to wyczuwała normalnych rozmiarów macicę. Jak to mówiła dziecko znalazło sobie miejsce mocno we mnie, przyklejone do kręgosłupa
Mocno we mnie chyba i moja mała tak siedziała bo porodzie niektórzy sąsiedzi to nawet nie wiedzieli że byłam w ciąży bo mało było widać do końca. Znaczenie ma ułożenie dziecka, nasza sylwetka
Ja też czasem sobie porównywalam brzuch z innymi mamami w tym samym mc i każda miała inny.
U mnie brzuszek było widać dopiero na początku 7 miesiąca ciąży. W 41 tygodniu (tuż przed porodem) też nie był bardzo pokaźnych rozmiarów mimo, iż syn urodził się z wagą 3980 g i mierzył 59 cm.
Do 4 miesiąca schudłam 2 kg, ale podobno wszystko było w należytym porządku. Później tyłam po jakieś 3 kg. Dopiero pod koniec ciąży bardzo przybrałam na wadzę, bo aż 14 kg. w ostatnich 3 miesiącach.
Ja przytyłam sporo, ale brzuszek zaczął być widoczny dopiero w okolicach 6 mieś teraz jestem w 39 tyg i cały czas mi sie wydaje że jest malutki choć chyba nie jestem w pełni obiektywna bo inni twierdzą że nic mu nie brakuje
Gosia spadła ci waga na początku ciąży bo źle przechodziłas pierwszy trymestr (wymioty itd?)
Jeśli tak to raczej normalnie i złego nic się przez to nie dzieje.
Jamartynam wolisz żeby był widoczny czy nie heh lepiej niech ciszu oko twoje i innych.
Sama osobiście nie mogłam się doczekać kiedy moja ciąża będzie widoczna tak na serio choć nie wszyscy się jej jakaś do patrzyli…hmm
ja tez mialam malutki brzuszek dopiero wyszedl w 5 lekko widac a potem w II trymestrze rosl i moglam sie nim chwalic takze chyba nie masz c o sie martwic niektore kobiety tak mają , ze są delikatne i brzuszka nie widać .
O, a tu jest kilka fajnych informacji o naszych brzuszkach http://babyonline.pl/wielkosc-i-ksztalt-brzucha-w-ciazy-film,czy-to-normalne-w-ciazy-film,307,r22p1.html
ja jestem w 3 miesiącu i na razie nic nie widać…a jeśli chodzi o przytycie…no to niestety na razie schudłam około 5 kilo…
Elwira jeśli to pierwsza dzidzia nie będzie tak szybko widać. Ale jak poczytasz wypowiedź innych dzwczyn to na wielkość brzuszka wpływa wiele innych czynników.
Te kg na minusie to od wymiotów ?
Mi brzuszek “wyszedł” dopiero w 21tc i to z dnia na dzień. Jednego dnia znajoma dziwi się gdzie ja te dziecko mieszczę, drugiego nie umiem wejść w noszone na co dzień spodnie z wysokim stanem
Każda ciąża wygląda inaczej Ja przy córkach w 20 tyg miałam już wyrażny brzuch teraz jest moja 3 ciąża z synkiem brzuszek pojawił się ok 25 tyg teraz jestem w 30 i naprawdę jest wyrażny
W pierwszej ciąży w 6 miesiącu było widać brzuszek a teraz w 3 miesiącu już mi widać.
Ale przy drugim dziecku podobno szybciej widać. Wszystko zależy też od tego jak maluch się ułoży. Czasem dzieciątko tak się “przyklei do kręgosłupa”, że przez całą ciążę niewiele widać.
Też tak miałam z drugim synkiem nawet się śmiałam że chyba bliźniaki bo w 3 miesiącu miałam duży brzuch
Ja mam to samo jestem w 22 tc a brzuch mam widoczny lecz niezbyt duży jak na ten czas
z dzieckiem natomiast jest wszystko w porządku mierzy i waży wiecej niż w statystykach. Jeżeli z dzieckiem jest wszystko okej to nic tylko się cieszyć że nie przybieramy jakichś super kilogramów ;))
mlodamamaxx widzę, że jesteśmy na tym samym etapie
Do 22 tc przytyłam tylko 3,3 kg, czyli od początku ciąży po 1 kg miesięcznie, a po 22 tc waga zaczęła miesięcznie wzrastać o 3-4 kg. Do porodu przytyłam z 15 kg, może 16… Dokładnie nie wiem, bo ostatnią wagę mam wpisaną 2 tyg przed porodem, a podobno pod koniec się nie za dużo tyje Ogólnie mój brzuszek był duży przy końcu, ale nie jestem w stanie powiedzieć kiedy zaczęłam go dostrzegać, bo nie jestem osobą zbytnio chudą, więc jakiś brzuch już miałam przed ciążą
Ale będąc na KTG w dniu przed porodem położna się mnie zapytała ile lekarz przewidział wagę dziecka. Odpowiedziałam, że do 3 kg nie więcej, to położna się bardzo zdziwiła, mówi, taki duży brzuch, a dzieciątko malutkie ? Niee. pewno będzie większe
Jak się z nią spotkałam parę dni później na korytarzu, już po porodzie i jej powiedziałam, że Mała ważyła 2400 g, czyli jeszcze mniej niż lekarz powiedział, to oczy mało jej z orbity nie wyskoczyły
Także brzuszki, brzuszkami, nie ma co się porównywać do innych. Moja kuzynka w 9 miesiącu miała brzuch o połowę mniejszy niż ja jak byłam w 4-5 miesiącu
Maleenka czyli wszystko przede mną. Mam wrażenie, że mój brzuch przez ostatnie 2tyg urósł monstrualnie, chociaż znajomi twierdzą, że nie jest duży jak na 6mc.
Za 18 dni mam termin w ciąży ogólnie przytyłam 14 kg w pierwszej znacznie więcej bo ok 20. Teraz wszystko poszło mi w brzuch