Malutki brzuszek w połowie ciąży

dziewczyny jak to jest u Was z typowo ciążowym brzuszkiem- kiedy się zaczął pojawiać i jak wyglądał zmiany Waszej wagi? jestem w 23tc, przytyłam 2kg i naprawdę ciężko zobaczyć u mnie brzuszek, co wcale mnie nie cieszy! dodam,że oczywiście córa jest zdrowa i przybiera na wadze nawet więcej niż statystyki…

oo dziękuję serdecznie za podpowiedzi, jestem tu nowa i dopiero ogarniam temat:)

faktycznie brzuszek ładniutki!:slight_smile:

ja niestety miewam wiele nieprzyjemności z uwagi na mały brzuszek… kilka dni temu nawet w rejestracji do endokrynologa pielęgniarka do mnie (po poinformowaniu jej że jestem w ciąży): “ale czy ta ciaża na pewno jest potwierdzona?” ehh…już mam dosyć sluchania takich pytań lub komentarzy ;/

Co kto lubi, jakbym mogła wybierać to wolałabym być na twoim miejscu :slight_smile: Ja się źle czułam z brzuchem, zwłaszcza, że już w 10 tygodniu było widać. U ciebie widocznie dziecko przykleiło się do kręgosłupa i dlatego nic nie widać. Ale jeszcze wszystko przed tobą :slight_smile:

a ja mialam widoczny brzuszek, a do polowy ciazy nie przytylam nic :stuck_out_tongue: co do takich komentarzy to bym sie odezwala, ze widocznie widywala pani słonice a wszystko zależy od genów :wink: jeszcze sie pozniej moze okazac, ze brzuszek ci nagle wyskoczy i bedzie wiekszy niz u pozostalych wiec moja rada - nie przejmuj sie a zawsze mozesz powiedziec do innych - mind you own business :wink:

och, ja przez pierwsze 3-4 miesiące prawie nie miałam brzucha (choć kilogramy szły w górę :)). jak marzyłam, żeby w końcu było coś widać! a potem jakoś właśnie w połowie 4 miesiąca dosłownie z dnia na dzień mnie tak “wywaliło”, że wyglądałam, jakbym była już daleko, daleko :wink: w ogóle potem miałam bardzo, bardzo duży brzuch (dziecko urodziło się na 50 centylu, więc taki typowy średniak, ale miałam dużo wód płodowych i podobno bardzo duże, mięsiste łożysko). było mi bardzo ciężko, bo jestem niska, a przed ciążą ważyłam niecałe 50 kg. chodziłam jak kaczka i bolał mnie kręgosłup, ale i tak byłam szczęśliwa. od 6 miesiąca, kiedy jeździłam taksówką np. do lekarza, to taksówkarze pytali, czy jadę rodzić :wink: jak mówiłam, że to dopiero 6 miesiąc, to pytali, czy to bliźniaki :wink:
doczekasz się brzuszka, doczekasz :slight_smile: a skoro córa dobrze przybiera, to znaczy, że ściąga z Ciebie dużo dobrego, nic się nie martw, tylko dobrze się odżywiaj.

nie martw się, ja jestem w 17 tygodniu i przytyłam dopiero 1kg, ważę obecnie 50kg, brzuszka też prawie nie widać,ale póki co nie martwię się, dopóki Mały dobrze się rozwija nie będę się martwić małym brzuszkiem, tym bardziej, że moja siostra gdy była w ciąży miała mały brzuszek, moja mama tak samo.
Zapytaj się Twoich bliskich jak było u nich, może to Cię troszkę uspokoi :wink:

aneciak88 to nic takiego widocznie taka jest Twoja uroda i nie martw się na zapas . Każda kobieta inaczej będzie wyglądała na różnych etapach ciąży mi np. dopiero w 6 miesiącu tak naprawdę było widać brzuszek a dziecko przybierało ok a nawet lepiej. Piszesz że dzidziuś ładnie się rozwija więc tu nie masz się czym martwić, ostatnio dziewczyna na forum pisała że z bliźniakami przytyła tylko 5 kg więc zobacz a jeżeli lekarz Ci powie że mało tyjesz to możę jakaś bardziej kaloryczna dieta ale tak jak napisała Silje ciesz się że u Ciebie jest tak bo inne dziewczyny mają problem w drugą stronę i za bardzo przybierają na wadze . Nie ma co bardzo panikować i zobaczysz jeszcze chwila i sama zobaczysz jakie zmiany w TObie zaczną następować. A tak faktycznie dziecko dopiero od ok 30 tyg może przybierać na wadze ok 200 gr więc może wtedy się zaczniesz zaokrąglać. Powodzenia i dbaj o siebie i malucha i zdrowo się odżywiaj

U mnie brzuszek pojawił się dopiero w 6 miesiącu i to wcale nie jakiś ekstra duży. Wiele osób do tej pory nie widzi mojego ciążowego brzuszka, gdy mam luźniejszą bluzkę, choć jestem już w 8 miesiącu :D. Położna ciągle patrzy i nie dowierza jak mnie widzi na wizycie i co 3 tygodnie tylko pyta kiedy w końcu będzie coś widać po mnie.

Ja też bym się nie martwiła rozmiarem brzuszka, ja jestem w 18 tygodniu i zaczyna być coś widać, ale moja znajoma “dostała” brzuszka w 7 miesiącu, także wszystko przed Tobą:)

Ja gdzieś słyszałam czy czytałam nie pamiętam dokładnie,że brzuszek czasami jest póżniej widoczny u kobiet, które mają silne mięśnie brzucha i że to właśnie mięśnie stawiają opór macicy. Dla lekarza jednak od wielkośći brzucha ważniejsze jest wysokość macicy, jeżeli ma jakieś wątpliwości powinnien zlecić dodatkowe badanie usg. Kształt i wielkośc brzuszka wiaże się też budową kobiety,a dokładnie miednicy ponieważ jeżeli kobieta ma wąską miednice to dziecko nie ma miejsca, wtedy zwija się w mocno wystającą kuleczkę. Z kolei szersze biodra pozwlają się dziecku ukryć głębiej i wyprostować przez co jest mniej widoczny. Jeżeli lekarz nie wykrywa żadnych nieprawidłowości a dzidzia rzowija sięprawidłowo to nie ma się czym zamartwiać. U mnie w pierwszej ciąży pomimo,że bardzo dużo przytyłam to do 6 mieisąca niektóre osoby nie wiedziały, że jestem w ciąży, ale pod koniec to rósł w zastraszającym tempie, obecnie to od gdzieś tak od 10 tyg. już zaczynał być widoczny, chociaż kg dużo nieprzybywało, ale podobno w drugiej ciąży to szybciej widać :slight_smile:

Z tymi mięśniami brzucha Justin to nie prawda, mnie jakbyś uderzyła to byś sobie rękę złamała a brzuch wystawał :slight_smile: Bardziej skłaniam się ku szerokości bioder, moje są wąskie i właśnie od razu mnie wybrzuszyło :wink:

jak ja bylam w 9 misiacu to wszyscy mi dawali ze jestem w 6 moze w 7… i coreczke mam zdrowa i jeszcze do tego przenosilam ja 10 dni … po prostu kazda z nas ma inna budowe ciala i inny organizm i brzuszek brzuszkowi nie rowny ale jezeli cie to martwi to porozmawiaj z lekarzem ;)) pozdrawiam;*

a to moj brzuch w 9 miesiacu ;))

1

W poprzedniej ciąży bardzo szybko pojawił się u mnie zaokrąglony brzuszek, a z czasem stał się ogromny. W obecnej ciąży niektórzy nie dostrzegali brzuszka. Dopiero niedawno dostrzegła go moja najbliższa rodzina (brat, mama i pozostali), o czym wspominałam w innym wątku.

Daryska000: Ale zazdroszczę brzuszka bez rozstępów! :slight_smile:

ostatni tydzien ciazy niestety sie zrobily a juz sie tak cieszylam ze ich nie ma ;p

Kochana mam podobnie,jestem w 19 tygodniu i tak naprawdę brzuszek “robi” mi się i staje się widoczny pod koniec dnia jak już jestem po wszystkich posiłkach, może dziwnie to brzmi, ale faktycznie tak jest. Pytałam lekarza czy to normalne powiedział mi, że jak najbardziej tak z tym, że wiążą się z tym również moje dolegliwości związane z rwą kulszową- dzieciątko jest głęboko we mnie i uciska nerwy kręgosłupa, a ja mam problemy z drętwiejącą nogą i pośladkiem co naprawdę utrudnia funckjonowanie. Co do przytycia to 3kg na plusie i wszystko. Pozdrawiam!:slight_smile:

Ja miałam taką samą sytuację,jestem z budowy bardzo drobna i brzuszek miałam malutki.Długo czekałam by stał się w ogóle widoczny.Gdy ja już go widziałam często spotykałam się z stwierdzeniami,że mam strasznie mały.Często słyszałam teksty ja to w tym miesiącu to miałam dużo większy,albo ale będziesz miała małe dziecko itp.Niektóre ciężarne znajome same mówiły ty to masz mały brzuch ja taki miałam w 4 miesiącu.Irytowało mnie to strasznie.W drugiej ciaży jednak wiedziałm już,że duży brzuch nie jest wyznacznikiem.Duży brzuch nie oznacza duże dziecko.Koleżanki porodziły i okazało się,ze moje dziecko było największe.Z mojego małego jak dla nich brzucha urodziła się dziewczynka o ponad pół kilo większa,jakie było ich zdziwienie hehe.W drugiej ciąży na takie teksty już odpowiadałam,że mając taki sam w pierwszej ciąży urodziłam prawie 3,5 kg dziecko.Zazwyczaj się temat urywał.Ja nie wiem gdzie mi się to 3,5 kg dziecko zmieściło,jestem szczupła i drobna.Nie mam kobiecych bioder.Na końcu ciąży skóra była bardzo napięta i brzszek był twardy wydawało mi się,że nie ma na nim w ogóle tkanki tłuszczowej:)Taki miałam brzuszek w 1 ciąży,ten malutki był w 6 miesiącu, jeden miesiąc przed terminem,a ten w tunice kilka dni przed

1

1

Mi widoczny brzuszek zaczął pojawiac się od 6 miesiąca ciąży. Zachodząc w ciążę ważyłam zaledwie 40 kg i lekarz powiedział, że jestem jego rekordzistką, potem bardzo wolno przybywało mi kilogramów. U mnie to raczej genetyka, moja mama i babcia też miały bardzo małe brzuszki w ciąży i niewiele przytyły. Najważniejsze jest to że maleństwo przybiera na wadze i prawidłowo się rozwija.

Patrycja właśnie czasem tak jest że uwarunkowania genetyczne maja wpływ na wielkość brzuszka i to ile się tyje w ciąży ale najważniejsze to żeby dzidziuś w brzuszku rozwijał się prawidłowo i to jest najważniejsze.

Na początku ciąży brzuszek miałam normalny- nie było widać, że byłam w ciąży. Ogólnie to przez pierwszy trymestr -mimo zwiększonego apetytu- schudłam ok. 4kg. Brzuszek zaczął pojawiać się ok. 4/5 miesiąca ciąży- najpierw czułam taką “kulkę” bardziej po lewej stronie i z czasem ta “kulka” zaczynała coraz bardziej rosnąć i zajmować coraz więcej miejsca w brzuszku. Podejrzewam, że była to macica :slight_smile: W 6 miesiącu zaczęłam już bardzo mocno tyć…i tak w sumie jest do dzisiaj. Tyję i puchnę. A brzuszek mam już olbrzymi :slight_smile: jak mam ubraną bluzkę to widać go bardzo mocno…ale jak bluzkę podniosę to jest po prostu ogromniasty :wink: i w porównaniu do innych kobiet w ciąży mój brzuszek jest naprawdę duży. Zawsze byłam niska, szczupła i drobna i też pewnie to wpływa na to że brzuszek jest tak bardzo widoczny u mnie.

Daryska000 piekny brzus! :slight_smile: no to dziewczyny jestem obecnie w 28/29 tc i brzuch nadal mały- ale już się zdarzy że ktoś go zauważy. A z rana jest naprawdę maleńki- choć córa wazy juz 1,2kg. Naprawde nie wiem jak to mozliwe hehe ale najwazniejsze ze jest zdrowiutka:) a mamie- mimo malego brzucha- koszmarrnie puchna stopy i dlonie hehe:) no i zdjecie brzucha :slight_smile:

1