aneciak ja w 23 tygodniu schudla 6 kilo i wygladalam jak chodzaca reklama głodu , za to później tylam po 4 kilo na mies, te ostatnie miesiące się tyje jak wol ,heheh i się dopiero wygląda jak ciezarowka,
mi w każdej ciąży mówiono ze wyladam jakby mi pileczke wsadzili a nie jak w ciąży :)miałam szczescie
Masz piękny brzuszek; )
Mi brzuszek urósł dopiero w 6 miesiącu - z dnia na dzień zrobił się widoczny i od razu urosła mi piłeczka.
Pamiętam z jaką niecierpliwością czekałam, aż go w końcu będzie widać…; )
Tak właśnie ok. 6 miesiąca maluszek zaczyna coraz więcej przybierać na wadzę i rosnąć, więc jeszcze chwilka…; )
U mnie akurat brzuszek rośnie i to zdrowo, ale niektórym przyszłym mamom dopiero pod koniec rośnie brzuszek, każda ciąża jest inna. Jak leżałam ostatnio w szpitalu koleżanka obok z łóżka była w 32 tyg. ciąży, a brzuszek prawie nie widoczny, ale z jej synkiem było wszystko ok i dobrze rozwijał się. Myśle, że jak lekarz Ci powiedział, że z córcią wszystko jest wporządku to nie masz co się martwić na zapas Pozdrawiam
SamantKa ale to zdjęcie jest aktualne, z 29 tygodnia ciąży więc nie czekam na 6 miesiąc, tylko obecnie rozpoczynam 7.5 hiih
Gdzieś już pisałam, że ja do 25tego tygodnia ciąży tylko chudłam (razem 5kg), a brzuszek bardzo delikatnie się zaokrąglał. W końcówce 8ego miesiąca na uczelni nie bardzo chcieli mi przyspieszać egzaminy ze względu na ciążę, bo przecież jeszcze nie wyglądam na trzeci trymestr. A w ciągu ostatnich trzech tygodni przed porodem brzuszek mi wypchnęło mocno do przodu i niestety pojawiły się okropne rozstępy, bo w pasie obwód zwiększył się o 10cm.
U mnie w pierwszej ciąży brzuszek późno się pokazał.Na fotce 8 miesiąc.
A córka miała prawie 3700g
Ola-1990 wydaje mi się że to czy równomiernie rośnie brzuch to kwestia jak rośnie dziecko, czy skokowo czy powoli przybiera na wadze. Moja córka na tym etapie już waży 1.8 kg więc mam ndzieję,że nadal będzie ładnie i systematycznie rosła i dzięki temu także i jak skorzystam tzn rozstępy nie będą tak duże- zobaczymy!
dariolka195 piękny brzuch! i piękna waga córeczki- gratulacje :))
aneciak88 pewnie masz racje bo moja mała na wszystkich USG poza pierwszym pod względem wagi była o dwa tyg. mniejsza niż wskazywał termin a potem w miesiąc praktycznie nadrobiła… Życzę braku rozstępów, bo u mnie niestety się pojawiły, na skutek szybkiego wzrostu brzucha (chociaż w ostatnim miesiącu ja przytyłam tylko 1 kg), ale też ja mam do nich spore predyspozycje i niestety często mi się pojawiają
A to ja na początku 9 miesiąca i końcówka 8 na 2 zdjęciu
Nie martw sie mi brzuszek wyszedl dopiero w 6msc też mało tyłam za to teraz tyje po 2kg na 2tygodnie dodam że jestem w 37 tygodniu ciąży
Jestem w 20 tygodniu ciąży i przytyłam 1,5 kg (ważę niecałe 50 kg), brzuszek zaczął być widoczny jakieś 2 tygodnie temu, a do tej pory śmiało mogłabym ukrywać ciążę… Każda z nas jest inaczej uwarunkowana genetycznie i nic na to nie poradzimy. Dla porównania mam kuzynkę, która też jest w ciąży (26 tydzień) i sama o sobie mówi, że czuje się jak prawdziwy słoń ;). Mimo tego, że nie chciała przedwcześnie informować wszystkich o ciąży, żeby nie zapeszyć w 7 tygodniu ciąży już wszystko było widać gołym okiem. Podobno jest też różnica czy to pierwsza czy już kolejna ciąża. Położna mi mówiła, że macica i mięśnie brzucha nigdy po porodzie nie wrócą do poprzedniego stanu, dlatego druga ciąża jest zazwyczaj większa, bo ma miejsce żeby się rozwijać :).
To, że Twój brzuszek jest mały, wcale nie oznacza że coś jest nie tak:) Pocieszę Cię - ja też miałam bardzo mały brzuszek. W 9 miesiącu ciąży mój brzuch wyglądał jakbym była w 6-7 miesiącu. Urodziłam zdrowa, energiczną, żądną świata 3 - kilogramową córeczkę. Obecnie rozwija się, jest bystra, rezolutna i bardzo mądra jak na swoje 3 miesiące:) Także, o nic się nie martw:D Jeżeli niunia Twoja rozwija się prawidłowo, to nie masz czym się zamartwiać:) Ja w ciąży przytyłam 16 kg. Z czego tylko około 2 kg to była tkanka tłuszczowa. Cała rezta to waga dziecka, łożyska, wód, piersi itd. Najwięcej zatrzymało mi się wody w organizmie, stąd taka waga. Ginekolog straszyła mnie, że za duzo przytyłam, że ciężko będzie mi urodzić. Żebym ograniczyła jedzenie słodkości itd. A ja jadłam normalnie!! Tłumaczyłam jej, że ja jem normalnie, że nie mam zachcianek, że nie obżeram się słodyczami. Ale do niej nie docierało… I ostatecznie dałam radę urodzić i szybko wróciłam do siebie sprzed ciąży:)
Jestem w 27 tygodniu. Zaszłam w ciążę przy wadze 45,5 kg, obecnie ważę 51,7 kg. Mój lekarz nigdy nie komentował wagi - najważniejsze, że maluszek rośnie i pod każdym względem jest “w normie”. Mam ogromny apetyty, jem dużo (jak na mnie), nie odmawiam sobie słodyczy (z łakomstwa, na szczęście nie mam cukrzycy). Brzuszek również mam niewielki; jest okrągły, wszyscy się śmieją, że połknęłam małą piłkę. Nie zamartwiaj się - jeśli dziecko przybiera na wadze i rozwija się prawidłowo, nie ma sensu się porównywać do innych!
U mnie lekki brzuszek był już widoczny pod koniec 3 miesiąca, ale to chyba dlatego, że jestem szczupła i niska.
Ja miałam bliźnięta a brzuszek na początku bardzo mały, wszyscy pytali gdzie się te maluchy mieszczą tak naprawdę dopiero w 6-7 miesiącu zaczął się konkretnie powiększać i zaczęłam przybierać bardziej na wadze.
Ja jestem obecnie w 24 tygodniu ciąży. Przed ciążą ważyłam 58 kg. Obecnie ważę 65 kg więc przybyło mi 8 kg. Staram sie pamiętać o wadzę jak coś jem.
To mój brzuszek w 6miesiącu
Anna jeśli po badaniach i wizytach kontrolnych jest wsxystko oki to nie masz czym się martwić. Sam w 9m nie miałam dużego brzucha a kg się rozłożyły równomiernie a nie że poszło w brzuch.
To zależy od budowy sylwetki wzrostu także brzuszek bardzo ładny a po 30tc na pewno zobaczysz różnicę w tempie wzrostu
Ja w 6 miesiącu mam brzuszek taki jak moja kuzynka w 9 miesiącu, a dzidziuś urodził się spory także już taka uroda niektórych mam a dziecko najwięcej rośnie w ostatnich miesiącach.
Ja pierwsze dwa miesiące przytyłam po 1kg a w następnych po 3kg więc mi się to rozłożyło i przytyłam 14kg a brzuszek nie miałam duży jeśli dziecko rośnie i normalnie się rozwija to nie ma co się martwić maluszek wie co dla Niego najlepsze i sam sobie robi miejsce a nasz brzuch nie musi być ogromnych rozmiarów
Patrząc na koleżanki nie ma zasady co do wielkości brzuszków. Czasem te w 7mc mają takie brzuszki jak te w 4mc
Pamiętam jak jakaś piosenkarka popularna w latach 70/80 (nie pamiętam nazwiska) opowiadała, jak będąc w 7mc szykowała się do występu w Opolu. Czuła się świetnie, wyglądała pięknie, jak na ten etap praktycznie zero brzuszka. Dzień przed występem kiecka szyta specjalnie na nią leżała jak ulał, jednak w nocy maluch tak się obrócił, że brzuszek zrobił się znacznie większy, a kiecka dużo za mała